18:35 19 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ακόμα μια ευκαιρία έχουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι για τις αναστολές συμβάσεων του Αυγούστου σχετικά με την υποβολή διαδικτυακών δηλώσεων για το επίδομα των έως και 534 ευρώ.

Δίνεται δεύτερη ευκαιρία για τους εργαζόμενους, για τους οποίους δεν έχει υποβληθεί δήλωση για τον μήνα Αύγουστο, όσον αφορά στην αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους έως και 534 ευρώ.

Οι επιχειρήσεις υποβάλουν δηλώσεις αναστολής για τον Αύγουστο από τις 6 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου.

Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι υποβάλουν την δική τους υπεύθυνη δήλωση για τον Αύγουστο από τις 6 Οκτωβρίου έως και το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr.

Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής δηλώσεων

Σχετική δήλωση στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» μπορούν να υποβάλουν εκείνοι που προέρχονται από τους κλάδους Επισιτισμού, Τουρισμού, Μεταφορών, Πολιτισμού, Αθλητισμού και κάθε άλλου κλάδου βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ), καθώς και οι επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις, εποχικής λειτουργίας, κύριων και μη κύριων ξενοδοχειακών ή τουριστικών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις–εργοδότες υποβάλλουν το ειδικό έντυπο «Δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας από 1/8/2020 και μετά» και δηλώνουν τους εργαζομένους τους, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει τεθεί σε αναστολή είτε για όλο τον Αύγουστο είτε για χρονικά διαστήματα εντός του ίδιου μήνα.

Στην περίπτωση αναστολής της σύμβασης εργασίας εργαζόμενου/-ων όλο τον μήνα, η επιχείρηση–εργοδότης υποβάλει μία μόνο δήλωση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας.

Στην περίπτωση αναστολής των συμβάσεων εργασίας εργαζόμενου/-ων για περισσότερα του ενός χρονικά διαστήματα εντός του μήνα, η επιχείρηση–εργοδότης υποβάλει τόσες δηλώσεις όσα και τα χρονικά διαστήματα.

Μετά τη δήλωση της αναστολής της σύμβασης εργασίας από την επιχείρηση-εργοδότη στο σύστημα «Εργάνη» και εντός της προθεσμίας:

  • Οι εργαζόμενοι που κατά το παρελθόν έχουν υποβάλλει δήλωση, δεν απαιτείται να προβούν σε νέα δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ).
  • Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά, είναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης.

Τι ισχύει για τις μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις

Οι εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις–εργοδότες κύριων ή μη κύριων ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων για τη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης ως αποζημίωση ειδικού σκοπού μπορούν να υποβάλουν μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις.

Συγκεκριμένα, αν η δήλωση αφορά όλο τον Αύγουστο, το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ, αλλά σε διαφορετική περίπτωση, η αποζημίωση υπολογίζεται αναλόγως των δηλωθέντων ημερών.

Εργαζόμενοι με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις-εργοδότες που δεν επαναλειτούργησαν κατά τη θερινή τουριστική περίοδο 2020, έχουν δικαίωμα υποβολής μονομερών υπεύθυνων δηλώσεων, αλλά σε αυτήν την περίπτωση κατατίθεται από τον εργαζόμενο για κάθε μήνα, από 01/06/2020 και μέχρι 30/09/2020 εφόσον δεν έχει άλλη σύμβαση εξαρτημένης εργασίας σε άλλον εργοδότη.

Υπενθυμίζεται ότι, σε όλες τις περιπτώσεις, οι μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις υποβάλλονται συγκεντρωτικά τον επόμενο μήνα, από τον μήνα αναφοράς.

Επίσης, είναι δυνατή η υποβολή μονομερών δηλώσεων και για τον Ιούνιο και για τον Ιούλιο.

Αρχίζουν οι δηλώσεις για τις αναστολές συμβάσεων του Σεπτεμβρίου

Το Σάββατο 10 Οκτωβρίου αρχίζουν στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» οι δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας για τον Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους έως και 534 ευρώ.

Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του επισιτισμού, του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού, του αθλητισμού και κάθε άλλου κλάδου που πλήττεται βάσει ΚΑΔ (πίνακας στο τέλος), όπως επίσης επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας ξενοδοχειακών καταλυμάτων και τουριστικών λεωφορείων υποβάλουν τις δηλώσεις αναστολών των εργαζομένων τους από το Σάββατο 10 Οκτωβρίου έως και το Σάββατο 24 Οκτωβρίου.

Αντίστοιχα, οι εργαζόμενοι υποβάλουν τις δικές τους δηλώσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr από το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή, 25 Οκτωβρίου.

Tags:
αναστολή σύμβασης εργασίας, αιτήσεις, δικαιούχοι, εργαζόμενοι, επιχειρήσεις, Επίδομα 534 ευρώ, επίδομα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK