07:46 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Τι προβλέπουν οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την καταβολή των αναδρομικών.

Τον τρόπο που θα καταβληθούν τα αναδρομικά σε 1,1 εκατομμύριο συνταξιούχους ορίζουν οι δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), που υπεγράφησαν από τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι όπως δήλωσε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, τα αναδρομικά θα καταβληθούν στα τέλη Οκτωβρίου, μαζί με τις κύριες συντάξεις και ο λόγος της συγκεκριμένης απόφασης είναι για να μην υπάρξει συνωστισμός στις τράπεζες με διαφορετικές ημερομηνίες καταβολής.

Συνολικά θα καταβληθούν στους συνταξιούχους αναδρομικά 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ για 350.000 συνταξιούχους του δημοσίου και για 750.000 συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για αναδρομικά 11 μηνών, από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Μάιο του 2016, τα οποία αφορούν σε περικοπές που είχαν γίνει σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.

Τα ποσά των αναδρομικών θα χορηγηθούν ανάλογα με τις κύριες συντάξεις που λάμβαναν οι συνταξιούχοι την περίοδο των περικοπών.

Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος του ΙΚΑ που λάμβανε σύνταξη περίπου 1.000 ευρώ όταν έγιναν οι περικοπές, θα λάβει 600 ευρώ για το 11μηνο.

Τι προβλέπουν οι ΚΥΑ

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ΚΥΑ προβλέπουν ότι σε περίπτωση θανάτου συνταξιούχου, δικαιούχοι καθίστανται οι νόμιμοι κληρονόμοι κατά το ποσοστό του κληρονομικού δικαιώματός τους, με υποβολή αίτησης και των απαραίτητων δικαιολογητικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα e-ΕΦΚΑ.

Για τους δικαιούχους-κληρονόμους πραγματοποιείται απολογιστικός δειγματοληπτικός έλεγχος.

Οι αιτούντες ενημερώνονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει στην αίτησή τους και υποχρεούνται εντός 15 ημερών να προσέλθουν στο αρμόδιο υποκατάστημα, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Σε περίπτωση μη έγκαιρης προσέλευσης από υπαιτιότητά τους, αναζητούνται τα καταβαλλόμενα ποσά ως αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Όπως προβλέπεται, η καταβολή των επιστρεπτέων ποσών από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνει με εφάπαξ καταβολή.

Το μικτό ποσό, που προκύπτει, μετά τον υπολογισμό των επιστρεπτέων ποσών, υπόκειται σε κράτηση για υγειονομική περίθαλψη σε ποσοστό 4% για το διάστημα από τις 11/6/2015 έως τις 31/6/2015 και σε ποσοστό 6% από την 1/7/2015 έως τις 12/5/2016.

Τα ποσά καταβάλλονται άτοκα στους δικαιούχους, είναι ανεκχώρητα και ακατάσχετα στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, δεν δεσμεύονται και δεν συμψηφίζονται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο, τους Δήμους, τις Περιφέρειες, τα ασφαλιστικά Ταμεία κλπ.

Τέλος, κατά την καταβολή των ποσών, δεν διενεργείται παρακράτηση φόρου, αλλά ούτε και παρακράτηση ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Tags:
Υπουργείο Οικονομικών, Συντάξεις, Συνταξιούχοι, αναδρομικά συντάξεων, αναδρομικά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK