00:30 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι, με σχεδόν 90 εκατομμύρια άτομα να αναμένεται να βρεθούν για πρώτη φορά σε καθεστώς ακραίας φτώχειας φέτος» σύμφωνα με την επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ που προειδοποίησε για άνιση και πολύ αβέβαιη ανάταξη.

Μελανά είναι τα χρώματα για την ελληνική και την παγκόσμια οικονομία στις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην έκθεση του ΔΝΤ για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook) που δημοσιεύθηκε στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του οργανισμού. 

Ειδικότερα, για την ελληνική οικονομία προβλέπεται το 2020 ύφεση 9,5% και εκτίναξη της ανεργίας στο 19,9% με βελτίωση το 2021 που εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει στο 18,3%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα αγγίξει το 7,7% του ΑΕΠ το 2020 και θα υποχωρήσει στο 4,5% του ΑΕΠ εντός του 2021.

Για το 2021, το Ταμείο εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει στην ανάπτυξη με 4,1% και ο πληθωρισμός θα είναι θετικός κατά 0,7% από αποπληθωρισμό 0,6% που προβλέπει για το 2020. 

Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία, προβλέπεται ύφεση 4,4% για το 2020, με την επικεφαλής οικονομολόγο του Ταμείου, Γκίτα Γκοπίνατ, να εκφράζει την ανησυχία της για τις επιπτώσεις της συνεχιζόμενης υγειονομικής κρίσης στην παγκόσμια οικονομία.

«Η απασχόληση παραμένει πολύ κάτω από τα επίπεδα που ήταν πριν από την πανδημία και η αγορά εργασίας έχει γίνει πιο συγκεντρωτική, με τους εργαζομένους χαμηλού εισοδήματος, τη νεολαία και τις γυναίκες να πλήττονται περισσότερο. Οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι, με σχεδόν 90 εκατομμύρια άτομα να αναμένεται να βρεθούν για πρώτη φορά σε καθεστώς ακραίας φτώχειας φέτος. Η ανάταξη από αυτήν την καταστροφή είναι πιθανό να είναι κοπιώδης, άνιση και πολύ αβέβαιη. Είναι σημαντικό να μην αποσυρθούν πρόωρα τα μέτρα δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής», τόνισε χαρακτηριστικά.
Tags:
Ανεργία, Ύφεση, ελληνική οικονομία, οικονομία, ΔΝΤ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK