04:08 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Η Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πως η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα όπλα της για τη στήριξη της ευρωπαϊκής οικονομίας εν μέσω της πανδημίας.

Στη χρήση όλων των «διαθέσιμων όπλων» θα προχωρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με την πρόεδρό της, Κριστίν Λαγκάρντ, ώστε να μπορέσει να στηριχθεί η οικονομία της Ευρώπης εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

Όπως σημείωσε, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ύστερα από την ολοκλήρωση συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, η διαδικασία θα ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο, αφού η προοπτική της ευρωπαϊκής οικονομίας έχει επιδεινωθεί επειδή έχει απωλέσει τη δυναμική της ανάκαμψής της.

Στο πλαίσιο των διαδικασιών που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα συνεχιστεί η αναπροσαρμογή στο βεληνεκές των νομισματικών μέτρων αλλά θα γίνουν αναπροσαρμογές και στις παραμέτρους των συγκεκριμένων μέτρων.

Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν προγράμματα αγοράς ομολόγων τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά και μηχανισμούς για φθηνή ρευστότητα προς τις τράπεζες.

Η Κριστίν Λαγκάρντ επεσήμανε παράλληλα τη σημασία του νέου Μηχανισμού στήριξης της ΕΕ (επόμενης γενιάς), δηλώνοντας πως είναι αναγκαίο να τεθεί σε λειτουργία χωρίς καθυστερήσεις.

Με τη διάθεση των κεφαλαίων προς παραγωγικές δημόσιες δαπάνες και ταυτόχρονες διαρθρωτκές μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα, η σχετική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμβάλει σε μια ταχύτερη, εντονότερη και πιο ομοιόμορφη ανάκαμψη, αυξάνοντας έτσι την ανθεκτικότητα των οικονομιών.

Θετική η αντίδραση των αγορών στις εξαγγελίες Λαγκάρντ

Με την υποχώρηση των αποδόσεων των ευρωπαϊκών ομολόγων, οι εξαγγελίες της προέδρου της ΕΚΤ, φαίνεται πως έφεραν ικανοποίηση και καθησύχασαν τις αγορές.

Ωστόσο, η ΕΚΤ προειδοποίησε για τους κινδύνους που υπάρχουν εξαιτίας της πανδημίας στην οικονομική ανάπτυξη. Για αυτό τον λόγο, στις 10 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί και νέα συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου να επανεκτιμηθεί η αναγκαιότητα για περαιτέρω υποστήριξη, αφού μέχρι τότε η Τράπεζα θα έχει στα χέρια της τις αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις.

Tags:
Ευρώ, Ευρώπη, πανδημία, κορονοϊός, μέτρα στήριξης, Μέτρα, οικονομία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Κριστίν Λαγκάρντ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK