09:41 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (414)
0 21
Βρείτε μας

Τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος 400 ευρώ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια άνεργους, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στο πλαίσιο των μέτρων ενίσχυσης λόγω του νέου ολικού lockdown.

Η χορήγηση έκτακτου επιδόματος 400 ευρώ για μακροχρόνια άνεργους περιλαμβάνεται στα μέτρα στήριξης λόγω του νέου lockdown, τα οποία ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Τα μέτρα, συνολικού ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα τεθούν σε ισχύ για την ενίσχυση νοικοκυριών, επιχειρήσεων και εργαζομένων, ενόψει του δεύτερου ολικού lockdown που αρχίζει αύριο, Σάββατο και θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες, έως τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε τη χορήγηση εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνια άνεργους, κατ' αναλογία της ενίσχυσης του Απριλίου.

«Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά σε περίπου 130.000 άνεργους συμπατριώτες μας, που απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια άνεργου μετά την 1η Μαρτίου 2020» υπογράμμισε ο κ. Σταϊκούρας.

Όπως επισήμανε, το κόστος του συγκεκριμένου μέτρου υπολογίζεται στα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα των 400 ευρώ

Το επίδομα των 400 ευρώ δικαιούνται όσοι απέκτησαν την ιδιότητα του μακροχρόνια άνεργου μετά την 1η Μαρτίου 2020.

Σημειώνεται ότι μακροχρόνια άνεργοι θεωρούνται οι πολίτες που έχουν παραμείνει άνεργοι για διάστημα μεγαλύτερο των 12 μηνών. Το δελτίο ανεργίας τους πρέπει να είναι θεωρημένο από τον ΟΑΕΔ για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα.

Πώς θα δοθεί το επίδομα των 400 ευρώ;

Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα, αλλά την προηγούμενη φορά, τον Απρίλιο τα 400 ευρώ κατατέθηκαν απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώρηση των στοιχείων τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή gov.gr.

Η είσοδος στην εφαρμογή γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης του TAXISnet ή με τους κωδικούς πρόσβασης που έχουν δοθεί από τον ΟΑΕΔ.

Οι άνεργοι δικαιούχοι, των οποίων ο IBAN έχει καταχωρηθεί στον ΟΑΕΔ, από προηγούμενες συναλλαγές, θα μπορούν είτε να το επιβεβαιώσουν είτε να καταχωρίσουν νέο, εάν το επιθυμούν. Σε περίπτωση που δεν κάνουν τίποτε από τα δύο, τα 400 ευρώ θα καταβληθούν στον IBAN που είχαν δηλώσει αρχικά.

Για τους άνεργους δικαιούχους των οποίων ο τραπεζικός λογαριασμός δεν υπάρχει στο σύστημα του ΟΑΔΕ, θα πρέπει να τον καταχωρίσουν. Εάν δεν το κάνουν, τα 400 ευρώ δεν θα τους καταβληθούν.

Το χρηματικό ποσό των 400 ευρώ θα εμφανίζεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς, δύο έως τέσσερις εργάσιμες ημέρες μετά την επιβεβαίωση ή την καταχώριση του IBAN.

Τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης λόγω του νέου lockdown

Τα μέτρα που ξεχωρίζουν είναι τα επίδομα των 800 ευρώ που θα λάβουν οι εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή τον Νοέμβριο αναλογικά με τις ημέρες αναστολής και επιπλέον της κάλυψης του δώρου Χριστουγέννων, αντί των 534 ευρώ.

Επίσης, 400 ευρώ θα δοθούν εφάπαξ σε όλους τους μη επιδοτούμενους μακροχρόνια άνεργους που απέκτησαν την ιδιότητα τον Απρίλιο και εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 130.000. 

Σε ό,τι αφορά τους άνεργους, επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας για δύο μήνες.

Υποχρεωτική θα είναι και η μείωση ενοικίου 40% σε επαγγελματικά ακίνητα, όπως επίσης για ακίνητα που αποτελούν κύρια κατοικία για εργαζόμενους σε αναστολή και τις φοιτητικές κατοικίες των παιδιών τους.

Σε αναστολή μπορούν να μπουν εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται, ενώ οι ασφαλιστικές εισφορές τους θα καλύπτονται με βάση τον ονομαστικό τους μισθό. Το κόστος του μέτρου ανέρχεται σε 675 εκατ. ευρώ για τον Νοέμβριο.

Επίσης:

  • Για τις επιχειρήσεις που μπαίνουν σε αναστολή παρέχεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής του ΦΠΑ για τον μήνα Νοέμβριο και δυνατότητα καταβολής σε 12 δόσεις. 
  • Για τους εργαζόμενους που μπαίνουν σε αναστολή η σύμβασή τους, δόσεις ρυθμίσεων που έχουν κάνει θα αποπληρώνονται στο τέλος της ρύθμισης και σε αντίστοιχες δόσεις.
  • Όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο, επεκτείνονται κατά δύο μήνες.
  • Διευρύνεται η λίστα των επιχειρήσεων που μπαίνουν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4, ανεξάρτητα από την πτώση του τζίρου τους, ενώ λαμβάνουν κατ' ελάχιστον 2.000 ευρώ. Το κόστος της Επιστρεπτέας
  • Προκαταβολής 4 είναι 1 δισ. ευρώ, της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 είναι 700 εκατ. ευρώ.
Θέμα:
Lockdown (414)
Tags:
COVID-19, πανδημία, κορονοϊός, Χρήστος Σταϊκούρας, υπουργός Οικονομικών, άνεργοι, επίδομα, lockdown
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK