05:57 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 30
Βρείτε μας

Η παγκόσμια οικονομία επηρεάζεται αρνητικά από την πανδημία της νόσου COVID-19, αλλά η Ρωσία αναμένεται να αντιμετωπίσει καλύτερα τις επιπτώσεις της, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της Ρωσίας θα μειωθεί κατά 4,2%, σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις της Ε.Ε. στη σκιά της νόσου COVID-19, το οποίο είναι κατά 0,8% λιγότερο από ό,τι ο οργανισμός προέβλεπε στις θερινές οικονομικές προβλέψεις του 2020.

Έτσι, σύμφωνα με την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τονίζεται το εξής:

«Δεδομένης της υποκείμενης υπόθεσης ότι αποφεύγονται περαιτέρω αποκλεισμοί, αναμένεται σχετικά ισχυρή τριμηνιαία ανάπτυξη στα τέλη του 2020 και έως το 2021, καθώς οι τιμές του πετρελαίου και η παραγωγή ανακάμπτουν».

Η ρωσική οικονομία, τον επόμενο χρόνο, αναμένεται να επεκταθεί περισσότερο από ό,τι εθεωρείτο προηγουμένως, δηλαδή κατά 2% αντί 1,6%.

Ακόμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει:

«Ταυτόχρονα, το μείγμα μακροοικονομικής πολιτικής προβλέπεται να είναι ευνοϊκό, καθώς τα πραγματικά επιτόκια θα μπορούσαν να συνεχίσουν να μειώνονται και η δημοσιονομική πολιτική παραμένει ευνοϊκή. Συνολικά, το πραγματικό ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2% το 2021».

Επιπλέον, εκτιμάται ότι το ρωσικό ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,9%.

Μολονότι, η πρόσφατη πρόβλεψη για το 2020 είναι σχεδόν παρόμοια με τις ενημερωμένες προοπτικές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), εξακολουθεί να είναι λίγο πιο απαισιόδοξη σε σχέση με τις προσδοκίες της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο το Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της χώρας αναθεώρησε την εκτίμησή του για τον αντίκτυπο του κορονοϊού στην οικονομία, και τώρα προβλέπει μείωση 3,9% αντί για 5%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποιεί ότι η Ε.Ε. και οι παγκόσμιες οικονομίες παραμένουν επιρρεπείς σε «εξαιρετικά υψηλό βαθμό αβεβαιότητας και κινδύνων» λόγω του δεύτερου κύματος του ιού.

Tags:
ΑΕΠ, οικονομία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κορονοϊός, πανδημία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK