22:56 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η Ουγγαρία και η Πολωνία μπλόκαραν τη Δευτέρα την έγκριση του προϋπολογισμού 2021-2027 και του Ταμείου Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διότι ο νόμος για τον προϋπολογισμό περιείχε μια ρήτρα που εξαρτά την πρόσβαση στα χρήματα από την τήρηση του κράτους δικαίου.

Η Βουδαπέστη και η Βαρσοβία μπλόκαραν σήμερα το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά την περίοδο 2021-27 καθώς και το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού, που είχαν εγκρίνει τα κράτη-μέλη της Ένωσης τον περασμένο Ιούλιο.

Το βέτο των δύο χωρών έρχεται για να εκφράσει τη διαμαρτυρία τους για τον μηχανισμό μέσω του οποίου θα στερούνται ευρωπαϊκούς πόρους οι χώρες εκείνες που κατηγορούνται ότι παραβιάζουν το κράτος δικαίου σύμφωνα με το Reuters.

«Η Ουγγαρία έθεσε βέτο στον προϋπολογισμό, όπως είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός [Βίκτορ] Όρμπαν, επειδή δεν μπορούμε να στηρίξουμε το σχέδιο στην παρούσα μορφή του, επειδή συνδέει το κριτήριο [της συμμόρφωσης με το κράτος δικαίου] με τον προϋπολογισμό, κάτι που είναι αντίθετο με τα συμπεράσματα της συνόδου του Ιουλίου», επιβεβαίωσε μέσω του Twitter ο Ζόλταν Κόβακς, ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης.

Το βέτο της Πολωνίας και της Ουγγαρίας θα συζητηθεί σε συνεδρίαση των υπουργών ευρωπαϊκών υποθέσεων της ΕΕ την Τρίτη και στη συνέχεια σε τηλεδιάσκεψη των ηγετών της Ένωσης την Πέμπτη. Σε κάθε περίπτωση, η εξεύρεση λύσης μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από αυτό το χρονικό διάστημα, όπως αναφέρει το Reuters επικαλούμενο αξιωματούχους.

Tags:
κορονοϊός, ΕΕ, Προϋπολογισμός, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ταμείο Ανάκαμψης, Πολωνία, Ουγγαρία, βέτο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK