00:44 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1633)
0 01
Βρείτε μας

Συνολικά 19 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τρεις υπό ένταξη ζήτησαν οικονομική βοήθεια για την καταπολέμηση της πανδημίας του κορονοϊού.

Το πράσινο φως για οικονομική βοήθεια όσον αφορά στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, σε 19 χώρες, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η Ελλάδα άναψε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να εκταμιεύσει 823 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της COVID-19, καθώς και για φυσικές καταστροφές που σημειώθηκαν σε χώρες της ΕΕ, όπως αποφάσισε η Επιτροπή Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Από αυτά, σύμφωνα με την ΕΡΤ, πάνω από 132,7 εκατ. ευρώ θα διατεθούν ως προκαταβολές στην Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Κροατία, την Ουγγαρία και την Πορτογαλία, προκειμένου να ενισχύσουν το σύστημα δημόσιας Υγείας τους, το οποίο όχι μόνο δοκιμάζεται από την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχει περιέλθει λόγω κορονοϊού, αλλά έχει πληγεί σημαντικά.

Η Ελλάδα αναμένεται να βάλει στα ταμεία της 18,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,5 εκατ. αντιστοιχούν στην προκαταβολή ύψους 25%.

Συνολικά, 19 χώρες της ΕΕ (Ελλάδα, Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιρλανδία, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβενία και Ισπανία), καθώς και τρεις υπό ένταξη χώρες (Αλβανία, Μαυροβούνιο και Σερβία) ζήτησαν βοήθεια προκειμένου να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις ειδικές συνθήκες που επέβαλε η πανδημία του κορονοϊού.

Επτά μάλιστα από τις χώρες αυτές είχαν ήδη ζητήσει προκαταβολή, δρομολογώντας τις εξελίξεις.

Το Συμβούλιο των Υπουργών ενέκρινε έτσι την οικονομική αυτή βοήθεια στις 30 Οκτωβρίου, ωστόσο πριν εκταμιευθεί, θα πρέπει να εγκριθεί από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την Επιτροπή να αξιολογεί πλέον τις αιτήσεις που έχει λάβει.

Υπενθυμίζεται ότι, στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού, η ΕΕ τροποποίησε τους κανόνες του Ταμείου Αλληλεγγύης, προκειμένου να μπορέσει να παράσχει οικονομική βοήθεια στη μάχη κατά της COVID-19, επεκτείνοντας το πεδίο εφαρμογής της αρχής της αλληλεγγύης της ΕΕ.

 

Θέμα:
Όλες οι εξελίξεις για τον κορονοϊό (1633)
Tags:
COVID-19, Ευρωπαϊκή Ένωση, πανδημία, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK