03:25 29 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (1830)
0 31
Βρείτε μας

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κατέθεσε τροπολογία στη Βουλή για την αποφυγή άλλων περιστατικών αισχροκέρδειας.

Στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών μηχανισμών μπήκε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ, η οποία, όπως αποκάλυψε ο Άδωνις Γεωργιάδης, προχώρησε σε αύξηση τιμών βασικών προϊόντων, την ημέρα που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το δεύτερο lockdown.

Προαναγγέλλοντας τροπολογία για την αποφυγή περιπτώσεων αισχροκέρδειας, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ξεκαθάρισε επίσης πως έως και τις 28 Φεβρουαρίου του 2021 τα καταστήματα δεν θα μπορούν να πωλούν συγκεκριμένα προϊόντα σε τιμές που τους αποφέρουν μεγαλύτερο κέρδος από αυτό που εξασφάλιζαν τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε χαρακτηριστικά πως «οι καταναλωτές θα πρέπει να ξέρουν ότι παρακολουθούμε συνεχώς της τιμές στην αγορά» και με την ψήφιση της τροπολογίας αυτής «θα έχουμε εκείνο το εργαλείο προκειμένου να επιβάλλουμε πρόστιμο σε όποιον προσπαθήσει να κερδοσκοπήσει με ανατιμήσεις σε προϊόντα».

Παράλληλα, δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα στον επιχειρηματικό κόσμο πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να νομίζει ότι θα παίξει με τη συμφορά του ελληνικού λαού. Ο ελληνικός λαός περνάει μια συμφορά, όπως και όλη η ανθρωπότητα, και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε».

Βάσει της τροπολογίας, θεσπίζεται ότι το μεικτό κέρδος σε ένα προϊόν δεν μπορεί να υπερβαίνει εκείνο το οποίο είχε ένα κατάστημα πριν από την εφαρμογή του lockdown.

Η τροπολογία αυτή, ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, κρίθηκε αναγκαία καθώς «δυστυχώς υπήρξε μια περίπτωση, όπου μια συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ όταν βγήκε η απόφαση του πρωθυπουργού ότι από το Σάββατο θα έχουμε lockdown, προχώρησε σε μεγάλες αυξήσεις σε μια σειρά προϊόντων βασικών ειδών διατροφής».

Η διάταξη της τροπολογίας θα αναφέρει ότι «εφόσον εξακολουθεί να έχουμε άμεσο κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού, όπως αυτή επιβεβαιώνεται με απόφαση του Υπουργείου Υγείας και πάντως όχι πέραν της 28/2/2021, (θα δούμε εκεί τότε τι θα έχει συμβεί, σήμερα δεν μπορώ να το προεξοφλήσω) απαγορεύεται η συνομολόγηση ή λήψη περιουσιακών ωφελημάτων που αφορά την πώληση οποιουδήποτε αγαθού ή υπηρεσίας που είναι απαραίτητη για την υγεία, τη διατροφή, τη μετακίνηση και την ασφάλεια του καταναλωτή, ιδίως φαρμακευτικών προϊόντων, ειδών ατομικής προστασίας και υγιεινής όπως και αντισηπτικών και άλλων ειδών απολύμανσης, εφόσον τα ωφελήματα αυτά υπερβαίνουν την αξία της παροχής τόσο ώστε το μεικτό περιθώριο κέρδους να είναι μεγαλύτερο του αντίστοιχου περιθωρίου προ της 1ης Σεπτεμβρίου 2020 για τα έως άνω προϊόντα και υπηρεσίες».

Όπως εξήγησε δηλαδή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αυτό που «λέμε, είναι ότι δεν βάζουμε διατίμηση, καθώς αυτή έχει πάντα τους κινδύνους της μαύρης αγοράς ή τον ελλείψεων» αλλά κάνουμε κάτι που είχε γίνει και τον περασμένο Μάρτιο και λειτούργησε πολύ καλά στην αγορά, λέγοντας στους εμπόρους ότι «εάν ένα προϊόν το πωλούσες με 20% μεικτό κέρδος, αυτό το 20% μπορεί να έχεις και σήμερα. Εάν πας και βάλεις τώρα το μεικτό σου κέρδος σε 30% ή 40%, τότε θα μπορούμε να σου επιβάλλουμε πρόστιμο».

Καταλήγοντας, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «θέλουμε οι επιχειρήσεις να έχουν κέρδος, δεν θέλουμε να έχουν ζημία από το εμπόριο, ή να κάνουν εισαγωγές προϊόντων μόνο για το καλό του κράτους. Θέλουμε να μπορούν να δουλέψουν, να πληρώσουν τους εργαζομένους τους, τις υποχρεώσεις τους αλλά θα πρέπει το κέρδος τους να μην είναι μεγαλύτερο από εκείνο που είχαν πριν, όταν η αγορά λειτουργούσε σε κανονικές συνθήκες».

 

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (1830)
Tags:
Άδωνις Γεωργιάδης, αύξηση, τιμές, lockdown, κορονοϊός, Σούπερ μάρκετ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK