02:28 06 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Το δυσμενές σενάριο φαίνεται να επιβεβαιώνεται για την πορεία του ΑΕΠ το 2020, ενώ αμφίβολη είναι και η πρόβλεψη του προσχεδίου του προϋπολογισμού για αύξηση 7,% το 2021.

Μελανά χρώματα και προειδοποιήσεις επιφυλάσσει η φθινοπωρινή έκθεση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την ελληνική οικονομία, καθώς φαίνεται να επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις του δυσμενούς σεναρίου για ύφεση 9,8% το 2020, ενώ χαμηλότερες είναι οι προσδοκίες για το 2021. 

Εξάλλου, για το 2021 χαρακτηρίζεται εξαιρετικά αμφίβολη η πρόβλεψη στο προσχέδιο του προϋπολογισμού για αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,5% μετά την έξαρση της πανδημίας στο τελευταίο τετράμηνο του 2020.

Οι έξι κίνδυνοι

Στα συμπεράσματά του το Δημοσιονομικό Συμβούλιο κρούει τον κώδωνα για έξι παράγοντες κινδύνου σχετικά με το 2021 και οι οποίοι εστιάζουν:

 • Στη χαμηλότερη από όσο προβλεπόταν επίδοση της ελληνικής οικονομίας το 2020.
 • Στη συνέχιση των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας εντός του 2021.
 • Σε αβεβαιότητες όσον αφορά την εμπροσθοβαρή απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.
 • Στην ασθενή ανάκαμψη της απασχόλησης και των αμοιβών της μισθωτής εργασίας.
 • Στην επιφυλακτική δημοσιονομική πολιτική, όπως έχει καταγραφεί στο προσχέδιο προϋπολογισμού 2021.

Και τέλος:

 • Στην ενδεχόμενη γεωπολιτική αστάθεια στην περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου

Επίσης, υπό το πρίσμα ότι οι παρεμβάσεις για τον περιορισμό της ύφεσης το 2021 θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό με 2,7 δισ. ευρώ, τα φορολογικά έσοδα μπορούν να αυξηθούν από δύο πηγές:

 • Την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.
 • Τη σταδιακή αποπληρωμή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων του 2020 οι οποίες είχαν ανασταλεί στα πλαίσια των εκτατών κυβερνητικών μέτρων στήριξης της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης.

Υψηλή αβεβαιότητα

Υψηλή αβεβαιότητα ενέχει και το σενάριο του Υπουργείου Οικονομικών για γενικό και πρωτογενές έλλειμμα της τάξης αντιστοίχως του 3,7% και 1,1% του ΑΕΠ.

Οι πηγές αβεβαιότητας είναι ότι οι εκτιμήσεις στηρίζονται στην:

 • Παραδοχή ότι η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης κατά 6,5% θα προκαλέσει αύξηση 22,6% των εσόδων του ΦΠΑ.
 • Αύξηση των εισοδημάτων της μισθωτής εργασίας κατά 8,0% μπορεί να προκαλέσει αύξηση των εσόδων του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 4,1%, υπό την προϋπόθεση ότι η αύξηση των εισοδημάτων της μισθωτής εργασίας θα αφορά κυρίως τα υψηλότερα εισοδήματα.
 • Εκτίμηση πως η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 8,5% θα προκαλέσει αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 11,1% η οποία δεν υποστηρίζεται από τα ιστορικά δεδομένα: ο ιστορικός κανόνας δείχνει ότι η ποσοστιαία αύξηση των φορολογικών εσόδων υπολείπεται της ποσοστιαίας μεταβολής του ΑΕΠ.

Οι καθοριστικοί παράγοντες για το 2021

Πάντως, οι δύο καθοριστικοί παράγοντες που θα επηρεάσουν τη δημοσιονομική κατάσταση της οικονομίας είναι:

 • το τελικό ύψος της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ και
 • η εξέλιξη του υγειονομικού προβλήματος. Στην περίπτωση που η πρόβλεψη για αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ το 2021, δεν υλοποιηθεί, ενώ παράλληλα οι επιπτώσεις της πανδημίας διατηρηθούν μετά το πρώτο τρίμηνο του 2021, θα απαιτηθούν νέα δημοσιονομικά μέτρα.

Σε αυτό το πολύ πιθανό σενάριο το δημοσιονομικό αποτέλεσμα το 2021 θα επιδεινωθεί σημαντικά σε σχέση με την εκτίμηση του Υπουργείου Οικονομικών.

Tags:
έκθεση, Ύφεση, οικονομία, Δημοσιονομικό Συμβούλιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK