22:54 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

«Η Ελλάδα, παρά την πανδημία του κορονοϊού, υλοποίησε μια σειρά από θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις» τονίζει η Κομισιόν.

Το «πράσινο φως» στην Ελλάδα για την εκταμίευση νέας δόσης ελάφρυνσης του χρέους ύψους 767 εκατ. ευρώ, άναψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την όγδοη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας που δόθηκε σήμερα, Τετάρτη (18/11), στη δημοσιότητα, η χώρας μας εκπλήρωσε όλες τις δεσμεύσεις της, υλοποιώντας μια σειρά από θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις, παρά τις δυσμενείς συνθήκες που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

«Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί καλωσορίζουν τη στενή και εποικοδομητική ενασχόληση σε όλους τους τομείς και ενθαρρύνουν τις Αρχές να διατηρήσουν τη δυναμική και, όπου είναι αναγκαίο, να ενισχύσουν τις προσπάθειες για την ταχεία ολοκλήρωση της εφαρμογής της πρόσφατα εγκριθείσας πρωτογενούς νομοθεσίας. Αυτό ισχύει ειδικότερα όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου ένα μεγάλο μέρος της δευτερογενούς νομοθεσίας πρέπει να ολοκληρωθεί και να εγκριθεί σύντομα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Κομισιόν.

Σημειώνεται ότι βάσει της έκθεσης αναμένεται να πάρει το Eurogroup την απόφαση για την εκταμίευση και της επόμενης δόσης στην Ελλάδα.

«Παρά την πρόσφατη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, η Ελλάδα έχει καταφέρει έως σήμερα να περιορίσει συγκριτικά καλά την εξάπλωσή του, χάρη και στην έγκαιρη αντίδραση σε περιφέρειες που έχουν αυξημένο αριθμό νέων κρουσμάτων. Οι Αρχές ενισχύουν την ετοιμότητα του συστήματος υγείας και αυξάνουν την ικανότητα πραγματοποίησης τεστ, ενώ ταυτόχρονα διευρύνουν και προσαρμόζουν το σύνολο των δημοσιονομικών μέτρων και των μέτρων ρευστότητα, βοηθώντας φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που έχουν επηρεαστεί από την πανδημία. Τα μέτρα αυτά θα βοηθήσουν στην άμβλυνση του κοινωνικού και οικονομικού κόστους της πανδημίας» αναφέρεται επίσης μεταξύ άλλων στην έκθεση.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί πως η Κομισιόν εστιάζει ιδιαίτερα στην έγκριση από τη Βουλή του πτωχευτικού κώδικα, τον οποίο χαρακτηρίζει «μία μεγάλη μεταρρύθμιση που αναμένεται να διευκολύνει την επίλυση κρίσιμων προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Οι ελληνικές Αρχές έχουν σημειώσει επίσης ικανοποιητική πρόοδο, σύμφωνα πάντα με την Κομισιόν, σε μία σειρά τομείς, όπως:

  • Τις δημοσιονομικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, με την ολοκλήρωση του συστήματος Ενιαίου Λογαριασμού του Υπουργείου Οικονομικών, μία μεγάλη μεταρρύθμιση όσον αφορά τις δημόσιες προμήθειες που θα εγκριθεί έως το τέλος του έτους, την πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις για την επιτάχυνση της υλοποίησης των δημόσιων επενδύσεων και τις θετικές εξελίξεις όσον αφορά την εξόφληση των χρεών του Δημοσίου έναντι ιδιωτών.
  • Τη δημόσια διοίκηση, με τη συνεχή πρόοδο στον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των ανθρώπινων πόρων και την καθιέρωση μίας ενιαίας διαδικασίας επιλογής για τις υψηλόβαθμες θέσεις των φορέων του δημόσιου τομέα. Οι Αρχές έχουν κάνει επίσης πρόοδο στην υλοποίηση της φιλόδοξης ψηφιακής ατζέντας τους.
  • Την ενέργεια, όπου η καθιέρωση του Target Model για την αγορά ηλεκτρισμού έγινε την 1η Νοεμβρίου 2020, εκπληρώνοντας μία δέσμευση που υπήρχε από καιρό.

Η έκθεση περιλαμβάνει τέλος και μία νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, το οποίο ως ποσοστό του ΑΕΠ επανέρχεται σε πτωτική τάση.

Tags:
Χρέος, Μεταρρυθμίσεις, πανδημία, κορονοϊός, χρήματα, δόση, Κομισιόν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK