00:11 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Lockdown (352)
0 01
Βρείτε μας

Συνεχίζεται η καταβολή αιτήσεων από εργαζόμενους και εργοδότες σε κλειστές ή πληττόμενες επιχειρήσεις για την αποζημίωση ειδικού σκοπού.

Εντός του Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το επίδομα προς τους εργαζόμενους και τους υπάλληλους που βρέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας κατά τον μήνα Νοέμβριο, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση, προκειμένου να ανασχεθεί η αυξητική τάση στα κρούσματα και τους θανάτους του κορονοϊού, αν και δεν αποκλείεται η καταβολή των χρημάτων να ξεκινήσει και μέσα στο Νοέμβριο.

Το ποσό του επιδόματος θα μπορεί να φτάσει έως και τα 800 ευρώ, στην περίπτωση που ο εργαζόμενος-δικαιούχος δεν εργάστηκε καμία μέρα του μήνα.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εργασίας και του υπουργού Οικονομίας

Για τα μέτρα στήριξης της αγοράς εργασίας αλλά και για την υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έκαναν δηλώσεις ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επισημαίνοντας πως και τα 21 μέτρα που αποφασίστηκαν θα έχουν υλοποιηθεί εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

Όσον αφορά τις κλειστές επιχειρήσεις και τις αναστολές εργασίας για τον μήνα Νοέμβριο, η καταβολή του επιδόματος θα γίνει «όσο το δυνατόν νωρίτερα, ακόμα και μέσα στον Νοέμβριο», όπως έγινε γνωστό από την ενημέρωση των υπουργών.

Όπως εξήγησαν οι δύο υπουργοί, το ίδιο ισχύει και για τις πληττόμενες επιχειρήσεις, για τις οποίες επίσης θα καταβληθεί προσπάθεια, ώστε η αποζημίωση ειδικού σκοπού να καταβληθεί «μέσα στον Δεκέμβριο, ακόμα και πριν από τις 21 Δεκεμβρίου 2020».

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, από τον Μάρτιο του 2020 έως και σήμερα, το Υπουργείο Εργασίας έχει προχωρήσει σε πληρωμές ύψους 2,1 δισ. ευρώ, υλοποιώντας μέτρα προστασίας (αναστολές, αποζημιώσεις, πρόγραμμα "ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ", δώρο Πάσχα, κ.ά.) στηρίζοντας συνολικά 2.448.517 εργαζόμενους και 192.311 επιχειρήσεις.

Οι ημερομηνίες για την υποβολή της αίτησης

Επισημαίνεται πως οι ημερομηνίες για καταβολή αιτήσεων από εργοδότες και εργαζόμενους, αφορούν σε δύο φάσεις.

Αυτές είναι οι εξής:

  • Δηλώσεις εργοδοτών-εργαζομένων σε κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή: Από 15 Νοεμβρίου έως 24 Νοεμβρίου.
  • Δηλώσεις εργοδοτών-εργαζόμενων σε ανοιχτές αλλά πληττόμενες επιχειρήσεις: Από 15 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου.

Ακόμα, μπορούν να υποβληθούν περισσότερες δηλώσεις ανά περίπτωση κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων, ώστε να συμφωνούν οι Περιφερειακές Ενότητες και οι ημερομηνίες έναρξης της κάθε περίπτωσης.

Οι σχετικές αιτήσεις υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας.

Η καταβολή του επιδόματος για τους δικαιούχους

Τα χρήματα της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους δικαιούχους, θα γίνει σε δύο φάσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις το επίδομα θα μπορεί να φτάνει τα 800 ευρώ.

Έτσι:

  • Οι εργαζόμενοι των πληττόμενων επιχειρήσεων όπως σημείωσαν οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών, θα πληρωθούν μέσα στον μήνα Δεκέμβριο, με τις αρχές να προσπαθούν ώστε οι πληρωμές να έχουν ξεκινήσει πριν από τις 21 Δεκεμβρίου.
  • Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει λόγω των μέτρων, θα πληρωθούν από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου.
Θέμα:
Lockdown (352)
Tags:
επίδομα 800 ευρώ, επίδομα, καταστήματα, lockdown, πανδημία, κορονοϊός, Γιάννης Βρούτσης, Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Εργασίας, εργαζόμενοι, αναστολή σύμβασης εργασίας, αναστολή εργασίας, επιχειρήσεις
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK