22:14 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Μέχρι το βράδυ της Παρασκευής είχαν κατατεθεί στην πλατφόρμα της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4 19.830 αιτήσεις επιχειρήσεων. Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Συνεχίζεται και το 2021 το μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σημειώνεται ότι, μέχρι το βράδυ της Παρασκευής η πλατφόρμα που άνοιξε το απόγευμα είχε δεχτεί 19.830 αιτήσεις επιχειρήσεων, ύψους 155 εκατ. ευρώ και όπως τόνισε,. Η πληρωμή θα γίνει τη Δεύτερα, ενώ προσδοκία είναι η δεύτερη πληρωμή να γίνει προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, ο οποίος μίλησε στο ΣΚΑΪ, η Επιστρεπτέα προκαταβολή είναι μόνο ένα από τα μέτρα στήριξης της οικονομίας

 «Το 2020 δώσαμε 24 δισ. ευρώ και θα διατεθούν άλλα 7,5 δισ. το 2021 δηλαδή περίπου 31 με 32 δισ. το σύνολο των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, όσα χρήματα πάρουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για μέτρα βοήθειας της κοινωνίας που θα χρηματοδοτηθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας, από χρήματα που έχουν ξεκινήσει από την Ευρώπη (πρόγραμμα Sure), από την έξοδο μας στις αγορές με εξαιρετικά χαμηλό κόστος δανεισμού και από τα χρήματα που θα εκταμιεύονται από το Ταμείο το α’ εξάμηνο του 2021» εξήγησε.

Μειωμένος ΦΠΑ

Μιλώντας για τον μειωμένο ΦΠΑ τόνισε ότι «μέχρι τον Απρίλιο θα ισχύει όλος ο μειωμένος ΦΠΑ και όλες οι μόνιμες μειώσεις φόρων που είχαμε ψηφίσει και υλοποιήσει πριν την παρένθεση της υγειονομικής κρίσης».

Τροπολογία αναμένεται να κατατεθεί για την αποζημίωση των ιδιοκτητών και με αυτή ό,τι δίδεται στους ιδιοκτήτες ακινήτων η οποία θα είναι ακατάσχετη και αφορολόγητη. 

Ο κ. Σταϊκούρας δεν απέκλεισε την παράταση του μέτρου επιστροφής του 50% στους ιδιοκτήτες, της υποχρεωτικής μείωσης των ενοικίων λήγω κορονοϊού. Όπως εξήγησε αυτό θα εξαρτηθεί από τους όρους που θα λειτουργεί η οικονομία τότε.

Πρόγραμμα «Γέφυρα» - Πότε πληρώνονται οι δόσεις

Εξάλλου, την μεθεπόμενη εβδομάδα θα πληρωθεί έως και το 90% των δόσεων των ενήμερων δανειοληπτών που πλήττονται από την πανδημία και έως το 80% των κόκκινων δανειοληπτών.

«Όσοι έχουν υποχρεώσεις που έχουμε αναστείλει πάνε για τον Απρίλιο του 2021 με 12 ή 24 δόσεις άτοκες ή με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Όποιοι δεν ήταν σε ρύθμιση μπορούν να μπουν στο πλαίσιο ρυθμίσεων, μιλάμε από το Νοέμβριο του 2019 και μετά. Όσοι δεν μπορούσαν να τηρήσουν τη ρύθμιση που είχαν κάνει (100 με 120 δόσεις) έχουμε νομοθετήσει οι δόσεις να πάνε στο τέλος της ρυθμιζόμενης δόσης. Όσοι έχουν δανειακές υποχρεώσεις το τραπεζικό σύστημα θα επεκτείνει τις ρυθμίσεις και μέσα στο 2021» πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

Οι 12 και 24 δόσεις θα ισχύουν και για τις ασφαλιστικές εισφορές, ήδη έχει νομοθετήσει το υπουργείο Εργασίας διευκρίνισε ο κ. Σταϊκούρας. 

Σύμφωνα με τον ίδιο θα συνεχίσουν να πληρώνονται επιδόματα και υποχρεώσεις για όσο διαρκεί η πανδημία καθώς «το ταμείο της χώρας θα αντέξει και το 2021».

Tags:
COVID-19, κορονοϊός, μέτρα στήριξης, επιστρεπτέα προκαταβολή, Χρήστος Σταϊκούρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK