14:18 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ακόμα και μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται να ξεκινήσει η καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας.

Εντός του Δεκεμβρίου θα καταβληθεί το επίδομα προς τους εργαζόμενους και τους υπάλληλους που βρέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας κατά τον μήνα Νοέμβριο, στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που εφάρμοσε η κυβέρνηση, προκειμένου να ανασχεθεί η αυξητική τάση στα κρούσματα και τους θανάτους του κορονοϊού. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η καταβολή των χρημάτων να ξεκινήσει και μέσα στο Νοέμβριο.

Αναλογικά με τις ημέρες αναστολής εργασίας το ύψος του επιδόματος

Το ποσό του επιδόματος θα μπορεί να φτάσει έως και τα 800 ευρώ, στην περίπτωση που ο εργαζόμενος-δικαιούχος δεν εργάστηκε καμία μέρα του μήνα, ενώ όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, το ποσό θα δίνεται αναλογικά με τις ημέρες που θα είναι σε αναστολή ο εργαζόμενος και ισχύει για τις αναστολές από τις 4 Νοεμβρίου.

«Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων μέχρι και χθες, 4 Νοεμβρίου 2020, που τίθενται σε αναστολή κατά τον μήνα Νοέμβριο, θα λάβουν, εντός Δεκεμβρίου, αντί για 534 ευρώ, 800 ευρώ, υπολογιζόμενο αναλογικά για τις ημέρες που τέθηκαν σε αναστολή» είπε χαρακτηριστικά.

Μέχρι πότε και πως κατατίθεται η αίτηση

Επισημαίνεται πως οι ημερομηνίες για καταβολή αιτήσεων από εργοδότες και εργαζόμενους, αφορούν σε δύο φάσεις.

Αυτές είναι οι εξής:

  • Δηλώσεις εργοδοτών-εργαζομένων σε κλειστές επιχειρήσεις με κρατική εντολή: Από 15 Νοεμβρίου έως 24 Νοεμβρίου.
  • Δηλώσεις εργοδοτών-εργαζόμενων σε ανοιχτές αλλά πληττόμενες επιχειρήσεις: Από 15 Νοεμβρίου έως 7 Δεκεμβρίου.

Ακόμα, μπορούν να υποβληθούν περισσότερες δηλώσεις ανά περίπτωση κλειστών και πληττόμενων επιχειρήσεων, ώστε να συμφωνούν οι Περιφερειακές Ενότητες και οι ημερομηνίες έναρξης της κάθε περίπτωσης.

Οι σχετικές αιτήσεις υποβάλλονται στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας.

Η καταβολή του επιδόματος για τους δικαιούχους

Τα χρήματα της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τους δικαιούχους, θα γίνει σε δύο φάσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις το επίδομα θα μπορεί να φτάνει τα 800 ευρώ.

Έτσι:

  • Οι εργαζόμενοι των πληττόμενων επιχειρήσεων όπως σημείωσαν οι υπουργοί Εργασίας και Οικονομικών, θα πληρωθούν μέσα στον μήνα Δεκέμβριο, με τις αρχές να προσπαθούν ώστε οι πληρωμές να έχουν ξεκινήσει πριν από τις 21 Δεκεμβρίου.
  • Οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που έχουν κλείσει λόγω των μέτρων, θα πληρωθούν από τις 28 Νοεμβρίου έως τις 3 Δεκεμβρίου.

Επίσης, για κάθε εργαζόμενο, σε δύο ή παραπάνω εργοδότες, η αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα λάβει, υπολογίζεται με βάση το σύνολο των ημερών αναστολής του (το τυχόν κοινό διάστημα ημερών αναστολής προσμετράται μια φορά και δεν αθροίζεται) και ως ποσό αναφοράς λογίζεται το ποσό των 800 ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν σε 30 ημέρες.

Tags:
ΕΡΓΑΝΗ, Υπουργείο Οικονομικών, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι, εργαζόμενος, αναστολή εργασίας, εργασία, αποζημίωση, επίδομα 800 ευρώ, επίδομα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK