13:22 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το ύψος του επιδόματος θέρμανσης που θα λάβει κάθε δικαιούχος δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 80 ευρώ, ούτε να υπερβαίνει τα 650 ευρώ.

Διευκρινίσεις για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης έδωσε με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Οικονομικών.

Το φετινό επίδομα θα υπολογιστεί με βάση τον τόπο κατοικίας των δικαιούχων και την πραγματική ανάγκη για θέρμανση από τις κλιματολογικές συνθήκες.

Στο πλαίσιο μάλιστα της διαδικασίας υποβολής των αιτήσεων από τους δικαιούχους, το Υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζει τα εξής:

 1. Στις περιπτώσεις οικισμών που οι κάτοικοί τους δεν βρίσκουν τον οικισμό τους ή έχουν πρόβλημα με τον Ταχυδρομικό Κώδικα στον σχετικό κατάλογο, μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων της ΑΑΔΕ στο τηλ. 213162100, ώστε να γίνεται άμεσα η σχετική διόρθωση. Ήδη έχουν γίνει επικαιροποιήσεις των καταλόγων, μετά από σχετική επικοινωνία των ενδιαφερόμενων.
 2. Για πρώτη φορά φέτος επιδοτούνται, σε μικρούς οικισμούς με υψηλές θερμαντικές ανάγκες, όσοι καταναλώνουν καυσόξυλα για θέρμανση. Έτσι, αποφασίστηκε ότι διευρύνεται ο χρόνος στο πλαίσιο του οποίου μπορούν να γίνουν αποδεκτά τα σχετικά τιμολόγια, ώστε να προσμετρώνται όσα έχουν εκδοθεί από την 1η Ιουνίου 2020. Όσοι ήδη έχουν προχωρήσει στην αγορά καυσόξυλων από την 1η Ιουνίου του 2020, μπορούν να καταθέσουν τα σχετικά τιμολόγια στην πλατφόρμα, η οποία είναι ενεργή.

Επίσης, υπενθυμίζεται ότι το ύψος του επιδόματος που θα λάβει κάθε δικαιούχος δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 80 ευρώ, αλλά ούτε και να υπερβαίνει τα 650 ευρώ.

Η προθεσμία, τέλος, για τις αιτήσεις, με βάση τα σημερινά δεδομένα, εκπνέει τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Όλα τα βήματα για την υποβολή της αίτησης

Οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης γίνονται μέσω της πλατφόρμας «myΘέρμανση» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Από φέτος το επίδομα είναι διευρυμένο καθώς πλην του πετρελαίου, περιλαμβάνει και τους καταναλωτές που κάνουν χρήσης:

 • φυσικού αερίου,
 • υγραερίου,
 • καυσόξυλων (ορεινές περιοχές),
 • pellet (για ορεινές περιοχές, πληθυσμιακό όριο 2.500).

Οι δικαιούχοι του επιδόματος είναι φυσικά πρόσωπα τα οποία χρησιμοποιούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα ή pellet για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους, είτε αυτή μισθώνεται, είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενη ή ιδιοκατοικείται. 

Τα βήματα για την υποβολή της αίτησης είναι απλά και οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επιλέξουν ή να συμπληρώσουν:

 • Αν διαμένουν σε μονοκατοικία ή πολυκατοικία.
 • Αν είναι ιδιοκτήτες ή ένοικοι οπότε συμπληρώνουν τον ΑΦΜ του ιδιοκτήτη.
 • Το είδος καυσίμου.
 • Τον Αριθμό παροχής ρεύματος.

Και:

 • Τον οικισμό.
 • Τα τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας.
 • Τον IBAN στο myTAXISnet.

Σημειώνεται πως στην πλατφόρμα υπάρχουν δύο εφαρμογές. Στην πρώτη, με τίτλο «Εκδήλωση Ενιαφέροντος», οι ενδιαφερόμενοι υποβάλουν αίτηση, για να ενταχθούν στο Μητρώο δικαιούχων του επιδόματος θέρμανσης, ενώ στη δεύτερη, με τίτλο «Τα Παραστατικά Μου», καταχωρούνται οι αποδείξεις αγοράς ειδών καυσίμων εκτός του πετρελαίου.

Πότε θα γίνει η πληρωμή

Η πληρωμή του επιδόματος θα γίνει σε δύο δόσεις ανάλογα με τα τιμολόγια αγοράς ως εξής:

 • Έως την 31η Ιανουαρίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2020.
 • Έως την 31η Μαρτίου 2021 για το σύνολο των αγορών που θα τιμολογηθούν έως την 28η Φεβρουαρίου 2021.

Βασικό κριτήριο για το επίδομα θέρμανσης είναι ο δικαιούχος να βάλει το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάβει και, ακόμα, τα χρήματα που θα πάρει, πρέπει να τα ξοδέψει, αλλιώς τα επιστρέφει. 

Εισοδηματικά κριτήρια

Υπενθυμίζεται τέλος, ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που έχουν οριστεί είναι τα εξής:

 • Άγαμοι φορολογούμενοι που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.
 • Έγγαμοι φορολογούμενοι και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης με ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
 • Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.
Tags:
φυσικό αέριο, υγραέριο, πληρωμή, δικαιούχοι, θέρμανση, επίδομα, Πετρέλαιο, επίδομα θέρμανσης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK