03:19 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στην έκτη θέση, ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, κατατάσσεται η Ελλάδα όσον αφορά στην απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε πως η Ελλάδα κατατάχθηκε στην έκτη θέση, ανάμεσα στα 28 κράτη-μέλη της ΕΕ, ως προς την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Πρόκειται για τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (https://cohesiondata.ec.europa.eu/overview).

Συγκεκριμένα το 2020 η συνολική απορρόφηση έφθασε στο 62%, με το σύνολο των δαπανών να ανέρχεται σε 11,6 δισ. ευρώ, ενώ, στο ίδιο χρονικό πλαίσιο, αξιοποιήθηκαν ευελιξίες του προσωρινού πλαισίου της ΕΕ για την αντιμετώπιση των υγειονομικών, οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας.

«Οι υψηλοί ρυθμοί απορρόφησης αντικατοπτρίζονται και στα αυξημένα αιτήματα πληρωμής προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αθροιστικά για το 2020, υποβλήθηκαν αιτήματα συνολικού ύψους 4,3 δισ. ευρώ, από τα οποία 3,6 δισ. ευρώ εισέρευσαν στα δημόσια έσοδα της χώρας. Σημειώνεται πως πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό ετήσιων αιτημάτων από την έναρξη του ΕΣΠΑ 2014-2020» τονίζει το υπουργείο.

Όσον αφορά στην απορρόφηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ-ERDF), η Ελλάδα κατατάσσεται στη πρώτη θέση, ενώ δεύτερη είναι για το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ-ESF).

Αναφορικά, τέλος, με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), για το έτος 2020, η εκτέλεσή του ανήλθε στο 100%, ενώ το όριό του αυξήθηκε διαδοχικά εντός του έτους μέχρι και το ύψος των 10,6 δισ. ευρώ -το υψηλότερο όριο της τελευταίας εικοσαετίας-, προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες χρηματοδότησης.

Γεωργιάδης: Αποτέλεσμα σκληρής, επίπονης δουλειάς και μεγάλου επαγγελματισμού

«Το έτος 2020 εγγράφεται στη συλλογική μας μνήμη ως το έτος με τη μεγαλύτερη εκτέλεση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και ως προς το εθνικό και ως προς το συγχρηματοδοτούμενο από τους Ευρωπαϊκούς πόρους σκέλος» ανέφερε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός, Άδωνις Γεωργιάδης.

«Πετύχαμε το 100% της απορρόφησης. Σε απόλυτο αριθμό το ρεκόρ όλων των εποχών, 10.600.000.000. Ανεβάσαμε την Ελλάδα πάρα πολλές θέσεις στο σχετικό πίνακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς την απορρόφηση και αποδείξαμε ότι μπορούμε να κινούμαστε ταχύτερα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα μέτρα COVID τα οποία ίσχυσαν κοινά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, η χώρα μας κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις. Ξεπεράσαμε δηλαδή σε ταχύτητα και σε αποτελεσματικότητα πολλά άλλα κράτη πολύ καλύτερα οργανωμένα από το δικό μας» είπε, ακόμη, και έκανε λόγο για αποτέλεσμα «σκληρής, επίπονης δουλειάς και μεγάλου επαγγελματισμού».

«Είμαι υπερήφανος που αυτό το έτος ορόσημο για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, είχα κατόπιν της εντολής του κ. πρωθυπουργού την πολιτική ευθύνη για το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων».
Tags:
Υπουργείο Ανάπτυξης, Ελλάδα, ΕΣΠΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK