18:51 21 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η προθεσμία για την υποβολή της διαδικτυακής εκδήλωσης ενδιαφέροντος σχετικά με το επίδομα θέρμανσης της περιόδου 2020-2021 εκπνέει τη Δευτέρα (11/01), με την πληρωμή να γίνεται σύντομα.

Οι διαδικτυακές αιτήσεις για την εκδήλωση ενδιαφέροντος σχετικά με το επίδομα θέρμανσης της τρέχουσας περιόδου εκπνέει τη Δευτέρα (11/01) και η πληρωμή αναμένεται να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Πώς γίνεται η αίτηση

Όσοι επιθυμούν να υποβάλουν τη σχετική διαδικτυακή αίτηση, τότε επισκέπτονται την ειδική πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και οι πιστοποιημένοι χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών συνδέονται χρησιμοποιώντας τους προσωπικούς κωδικούς TAXISnet.

Επίσης, οι χρήστες που δεν διαθέτουν κωδικούς πρόσβασης TAXISnet, θα τακτοποιούνται, εναλλακτικά δίνοντας ΑΦΜ και αριθμό ειδοποίησης κάποιας από τις Πράξεις Προσδιορισμού Φόρου Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων των τελευταίων πέντε ετών.

Ωστόσο, αν κάποιος δεν θυμάται τους κωδικούς πρόσβασης και τυχαίνει το όνομα χρήστη (username) να ταυτίζεται με τον ΑΦΜ σας, τότε δεν μπορεί να χρησιμοποιήσετε τον εναλλακτικό τρόπο σύνδεσης, γι' αυτό θα πρέπει να ανακτήσει τον κωδικό πρόσβασης μέσω των σχετικών διαδικασιών. 

Ποια είδη θέρμανσης συμπεριλαμβάνονται στο επίδομα

Συγκεκριμένα, το επίδομα θέρμανσης αφορά σε αγορές που σχετίζονται με πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα και βιομάζα (πέλετ) υπό τον όρο ο δικαιούχος να πραγματοποιήσει αγορές των επιδοτούμενων ειδών καυσίμων από την 1η Οκτωβρίου 2020 έως και την 28η Φεβρουαρίου 2021 και ειδικά για το πετρέλαιο θέρμανσης από τη 15η Οκτωβρίου 2020, ημερομηνία από την οποία άρχισε η διάθεσή του.

Κάθε δικαιούχος δικαιούται επιδότησης ενός μόνο είδους καυσίμου θέρμανσης.

Επισημαίνεται πως, για το πετρέλαιο θέρμανσης, υποχρέωση καταχώρισης των παραστατικών στην εφαρμογή, έχει ο διακινητής πετρελαίου θέρμανσης (ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.), στο πληροφοριακό σύστημα «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» και η εκπρόθεσμη καταχώριση, μετά το πέρας των 14 ημερών από την ημερομηνία αγοράς, επιφέρει πρόστιμο στο μέλος ΔΙ.ΠΕ.ΘΕ.. 

Τι ισχύει για διαχειριστές πολυκατοικιών

Στην περίπτωση διαχειριστών πολυκατοικιών, ο διαχειριστής/εκπρόσωπος εισάγει τα στοιχεία των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας/ολιγοκατοικίας, καθώς και τα χιλιοστά συμμετοχής κάθε ενός από αυτά στις δαπάνες θέρμανσης (χιλιοστά θέρμανσης).

Αλλαγές στα παραπάνω στοιχεία μπορεί ο διαχειριστής να πραγματοποιήσει μόνο πριν ενεργοποιήσει τη δυνατότητα πληρωμής και είναι υποχρεωτικό να δηλωθούν τα χιλιοστά συμμετοχής σε δαπάνες θέρμανσης για όλα τα διαμερίσματα μιας πολυκατοικίας για να δημιουργηθεί η συνολική εικόνα της (ανοικτά/κλειστά - τα οποία ανήκουν σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα).

Οι ένοικοι της πολυκατοικίας θα πρέπει να συμφωνήσουν σε μία κατανομή που θα ισχύει για όλο τον χρόνο, το σύνολο των χιλιοστών των διαμερισμάτων πρέπει να είναι 1.000, ώστε να δύναται να ενεργοποιηθεί και η δυνατότητα πληρωμής.

Στα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης, τα στοιχεία ΑΦΜ και ο αριθμός κοινόχρηστης παροχής ρεύματος θα πρέπει να ταυτίζονται με αυτά τα οποία έχετε εισάγει στη «Διαχείριση Χιλιοστών Θέρμανσης».

Επιπλέον, σε περίπτωση που έχει εκδοθεί ΑΦΜ για την πολυκατοικία και θέλετε τα παραστατικά αγοράς πετρελαίου θέρμανσης να εκδίδονται σε αυτόν, θα πρέπει να οριστεί ο ΑΦΜ πολυκατοικίας στα προφίλ, επιλέγοντας τον σχετικό σύνδεσμο «Ορισμός ΑΦΜ».

Στη συνέχεια, ο ΑΦΜ πολυκατοικίας δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε να διαγραφεί.

Ακόμα και στην περίπτωση που έχει οριστεί ΑΦΜ πολυκατοικίας, στις αιτήσεις των ενοίκων θα αναγράφεται ο ΑΦΜ διαχειριστή/εκπροσώπου.

Τονίζεται πως αν κάθε διαμέρισμα σε μια πολυκατοικία έχει αυτόνομη θέρμανση, τότε οι δικαιούχοι θα κάνουν χωριστές αιτήσεις ο καθένας, ως κάτοικοι μονοκατοικίας και θα πρέπει να προμηθευτείτε το είδος καυσίμου θέρμανσης με διαφορετικά παραστατικά αγοράς.

Πότε γίνεται η πληρωμή

Οι δικαιούχοι θα λάβουν τα χρήματά τους έως 31 Ιανουαρίου 2021 για το σύνολο των αγορών που τιμολογήθηκαν έως 31 Δεκεμβρίου 2020 και έως 31 Μαρτίου 2021 για το σύνολο των αγορών που τιμολογήθηκαν έως 28 Φεβρουαρίου 2021.

Ειδικά για το φυσικό αέριο, η πληρωμή δύναται να πραγματοποιηθεί έως 26 Απριλίου 2021.

Tags:
πληρωμή, δικαιούχοι, αιτήσεις, επίδομα θέρμανσης, επίδομα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK