02:28 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Διευκρινίσεις αναφορικά με τις μειώσεις ενοικίων, αλλά και αποζημιώσεις επ' αυτών δίνει η ΠΟΜΙΔΑ.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) προχωρά σε διευκρινίσεις αναφορικά με τη μείωση των μισθωμάτων αλλά και την αποζημίωση των εκμισθωτών.

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία παρέχει αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τα δύο παραπάνω ζητήματα.

Μείωση ενοικίου

Σύμφωνα με τα όσα διευκρινίζει, μείωση της τάξης του 100% έχουν μόνο τα  επαγγελματικά μισθώματα συγκεκριμένων κατηγοριών επιχειρήσεων που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή κατά την εορταστική περίοδο του Δεκεμβρίου 2020 μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου 2021.

Μεταξύ αυτών, επιχειρήσεις:

  • Λιανεμπορίου, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ' οίκον.
  • Εστίασης, ανεξαρτήτως εάν λειτουργούν με διανομή προϊόντων ή/και παροχή προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα.
  • Κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής.
  • Κλάδοι πολιτισμού και αθλητισμού.
  • Τουρισμού (ξενοδοχεία, καταλύματα και τουριστικά γραφεία, και οι υπηρεσίες μεταφορών).

Η μείωση στην κατηγορία αυτή κατά το Φεβρουάριο έχει ανακοινωθεί ότι θα διαμορφωθεί σε ποσοστό 80% και συνεπώς οι μισθωτές που υπάγονται στην κατηγορία αυτή θα πρέπει να καταβάλουν προς τους ιδιοκτήτες το 20% του μισθώματος.

Όσον αφορά στη μείωση του 40%, αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τα μέτρα κατά της πανδημίας, αλλά κατά τα μισθώματα της κύριας (και φοιτητικής) κατοικίας των εργαζομένων που είναι σε αναστολή σύμβασης. Οι μισθωτές, λοιπόν, θα πρέπει να καταβάλουν το 60%.

Αποζημίωση εκμισθωτών για τις μειώσεις μισθωμάτων

Το αρχικό ποσοστό του ποσού 30% επί της μείωσης, συμψηφιζόμενου με τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις, αυξήθηκε σε καταβολή του 50% και θα φθάσει ακόμη και σε ποσοστό έως και 80% για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 στις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή.

Για όσους φορολογούμενους δικαιούνται συμψηφισμό με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις πλην όμως έχουν ήδη εξοφλήσει πλήρως Φόρο Εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ, ο συμψηφισμός θα γίνει με τις υποχρεώσεις του επομένου οικονομικού έτους.

Τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα στις παραπάνω επιχειρήσεις για τον Ιανουάριο 2021 θα αποζημιωθούν με το 60% και τον Φεβρουάριο 2021 με το 40% του μηνιαίου μισθώματος.

Tags:
μείωση ενοικίου, αποζημιώσεις, ΠΟΜΙΔΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK