04:29 17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (2446)
0 0 0
Βρείτε μας

«Υπάρχει πρόβλεψη για επιστρεπτέα προκαταβολή 6 που θα δοθεί μέσα στον Μάρτιο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Για τα μέτρα στήριξης στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού μίλησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», το πρωί της Τρίτης.

Όπως τόνισε, υπάρχει πρόβλεψη και για επιστρεπτέα προκαταβολή 6, η οποία θα δοθεί μέσα στον Μάρτιο.

«Υπάρχει πρόβλεψη για 6η επιστρεπτέα προκαταβολή που θα δοθεί μέσα στον Μάρτιο, λαμβάνοντας υπόψιν την εικόνα της οικονομίας τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο ανεξάρτητα από τις επιλογές που θα γίνουν στον υγειονομικό τομέα» υπογράμμισε.

Επισήμανε πως πρόθεση της κυβέρνησης αποτελεί μέσα στον Ιανουάριο να καταβληθεί στους δικαιούχους το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολή 5.

«Η οικονομία θα πρέπει να συνεχίσει να κινείται μέχρι να επιστρέψει η κανονικότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράταση πληρωμής επιταγών

Παράλληλα, σημείωσε πως το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να παρατείνει εκ νέου τις προθεσμίες πληρωμής επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων κ.λπ. που έληγαν τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο και παρατάθηκαν κατά 75 ημέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η νομοθετική διάταξη θα δίνει 75 ημέρες για τις επιταγές που λήγουν μέσα στον Ιανουάριο.

«Θα αφορά τόσο τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή (είτε λειτουργούν μέσω e-shop είτε με click away εφόσον αποφασιστεί να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με αυτό τον τρόπο εντός του μήνα) όσο και τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Προϋπόθεση θα είναι να καταγράφεται μείωση τζίρου άνω του 50% την περίοδο Απριλίου-Δεκεμβρίου 2020» δήλωσε.

Υπενθυμίζεται ότι για τις επιταγές που έληγαν το Δεκέμβριο, λαμβάνονταν υπόψη η μείωση τζίρου έως και τον Νοέμβριο του 2020.

Μόλις ψηφιστεί η διάταξη, οι δικαιούχοι θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, myBusinessSupport, προκειμένου να καταχωρήσουν τα στοιχεία Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου. Κατόπιν οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν στην τράπεζα είτε ηλεκτρονικά είτε στο κατάστημα που τους έχει χορηγήσει το μπλοκ επιταγών, ώστε να μην προχωρήσει η πληρωμή της επιταγής ή των επιταγών

«Δεν υπάρχει σκέψη για "πάγωμα" στα τεκμήρια διαβίωσης»

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι στην παρούσα φάση η κυβέρνηση δεν εξετάζει ενδεχόμενο «παγώματος» στα τεκμήρια διαβίωσης.

«Αυτή τη στιγμή με τα δεδομένα που υπάρχουν στην οικονομία δεν υπάρχει τέτοια σκέψη, ούτε το έχουμε εξετάσει ως οικονομικό επιτελείο» ανέφερε.

Επίσης, προανήγγειλε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τον Νοέμβριο, ενώ, όπως είπε, «τον Ιανουάριο καλύπτουμε το 80% του ενοικίου με πληρωμή τον Φεβρουάριο».

«Οι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν θα ζημιωθούν  ενώ το ποσό αυτό θα είναι αφορολόγητο» σχολίασε, ενώ επισήμανε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης αποτελεί η στήριξη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.

Τέλος, ερωτηθείς για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εν μέσω πανδημίας, σχολίασε ότι από την αρχή της υγειονομικής κρίσης είχαμε ταμειακά διαθέσιμα 37,5 δισ. ευρώ και σήμερα έχουμε 32,1 δισ. ευρώ έχοντας δώσει περίπου 24 εκατομμύρια ευρώ στην πραγματική οικονομία.

«Προσπαθούμε να κρατήσουμε όρθια την οικονομία και την κοινωνία. Χρειάζεται χρόνο η  επιστροφή στην κανονικότητα» ανέφερε.

Δείτε τι δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας:

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2446)
Tags:
οικονομία, Υπουργείο Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, επιστρεπτέα προκαταβολή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK