07:14 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Νομοθετική διάταξη για διευκολύνσεις στην πληρωμή αξιόγραφων αναμένεται να κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή.

Διευκολύνσεις στην πληρωμή αξιόγραφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή) εξετάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα μάλιστα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών θα κατατεθεί τις προσεχείς ημέρες στη Βουλή, σχετική νομοθετική διάταξη.

Συγκεκριμένα, για όσα αξιόγραφα εμφανιστούν από τις 2 Ιανουαρίου του 2021 και μέχρι τη δημοσίευση της διάταξης, δεν θα καταχωρούνται στον «Τειρεσία», εάν εξοφληθούν μέσα σε 75 ημέρες από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.

Παράλληλα, για τα αξιόγραφα με ημερομηνία εμφάνισης, λήξης ή πληρωμής από τη δημοσίευση της διάταξης, μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου, οι προθεσμίες αυτές θα ανασταλούν για 75 ημέρες.

Στη ρύθμιση αυτή εντάσσονται:

  • Επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και των οποίων η δραστηριότητα εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν.
  • Επιχειρήσεις που έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία του κορονοϊού, η δραστηριότητά τους εμπίπτει στους ΚΑΔ που θα καθοριστούν και εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020, σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2019.
  • Νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η-1-2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.

Από την άλλη, για όσα αξιόγραφα είχαν ημερομηνία εμφάνισης από 18/11/2020 έως 31/12/2020 και καλύπτονταν από το μέτρο της αναστολής των προθεσμιών λήξης ή πληρωμής τους κατά 75 ημέρες, αναμένεται να προβλεφθεί παράταση της αναστολής των συγκεκριμένων προθεσμιών κατά επιπλέον 45 ημέρες.

Οι κομιστές, τέλος, που έχουν στην κατοχή τους αξιόγραφα τα οποία υπερβαίνουν το 20% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, θα δικαιούνται παράταση μέχρι τις 31/5/2021 της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων οφειλών από ΦΠΑ οι οποίες έληξαν ή λήγουν την περίοδο από 01/01/2021 έως 31/01/2021, καθώς και παράταση της προθεσμίας καταβολής ΦΠΑ που βεβαιώθηκε ή θα βεβαιωθεί με καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 31η Ιανουαρίου και την 28η Φεβρουαρίου του 2021.

Από την άλλη, οι κομιστές που έχουν στην κατοχή τους αξιόγραφα που υπερβαίνουν το 50% του μέσου μηνιαίου κύκλου συναλλαγών τους, τότε, για τα αξιόγραφα που οι ίδιοι οφείλουν, θα επωφεληθούν από τη μη καταχώρηση στον «Τειρεσία», εφόσον τα εξοφλήσουν εντός 75 ημερών.

Tags:
οφειλές, Υπουργείο Οικονομικών, ΦΠΑ, επιταγή, ακάλυπτες επιταγές
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK