20:19 26 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 40
Βρείτε μας

Μπορεί η πανδημία να έχει φέρει επανεξέταση πλειστηριασμών για ορισμένες κατηγορίες πολιτών, ωστόσο ο εφιάλτης δεν έχει παρέλθει. Μπορεί να σωθεί η πρώτη κατοικία; Τι ισχύει τελικά.

Μέχρι πρότινος, η ένταξη των οφειλετών στον Νόμο Κατσέλη σηματοδοτούσε την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Η δικηγόρος Κατερίνα Φραγκάκη εξηγεί στο Sputnik ότι εξακολουθεί η ισχύς του Νόμου Κατσέλη, με αποτέλεσμα να υπάρχει η δυνατότητα κατάθεσης αίτησης και υπαγωγής σε αυτόν ώστε να ανασταλούν όσοι πλειστηριασμοί έχουν οριστεί έως τις 31 Μαΐου.

Το ερώτημα που απασχολεί αρκετούς πολίτες είναι αν είναι δυνατόν να κατατεθεί αίτηση του συγκεκριμένου νόμου παρά το γεγονός ότι μπορεί να έχει οριστεί ημερομηνία πλειστηριασμού.

Σύμφωνα με την Κατερίνα Φραγκάκη, αυτό είναι δυνατό εξαιτίας της παράτασης ισχύος του, όμως πρόκειται για μια βραχύβια λύση, που προστατεύει από τα καταδιωκτικά μέτρα.

«Πρέπει να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με τον Νόμο Κατσέλη, με την ολοκλήρωση της κατάθεσης της αίτησης προσδιορίζεται η ημέρα επικύρωσης, κατά την οποία είτε επικυρώνεται ο ενδεχόμενος προδικαστικός συμβιβασμός από τον Ειρηνοδίκη, είτε συζητείται το ενδεχόμενο αίτημα για την έκδοση προσωρινής διαταγής και τη λήψη προληπτικών μέτρων κατ’ εφαρμογή του άρθρου 781 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας» τονίζει.

Όπως υπογραμμίζει η δικηγόρος, έως τότε απαγορεύεται η λήψη καταδιωκτικών μέτρων κατά του οφειλέτη όσον αφορά τις απαιτήσεις των πιστωτών που έχουν περιληφθεί στην αίτησή του καθώς και η μεταβολή της πραγματικής και νομικής κατάστασης της περιουσίας του.

Με τον τρόπο αυτό και αν διαπιστωθεί ότι οι προϋποθέσεις πληρούνται, ο πλειστηριασμός ή η κατάσχεση δεν πραγματοποιούνται.

«Βεβαίως η προστασία αυτή είναι βραχυπρόθεσμη και ισχύει μέχρι τις 31 Μαΐου» εξηγεί η δικηγόρος.

Την ίδια στιγμή καθιστά σαφές ότι μόνο για τις αιτήσεις που είχαν κατατεθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου του 2019 ίσχυε η προστασία της πρώτης κατοικίας από τη ρευστοποίηση.

Από την 1η Ιουνίου 2021 ξεκινά η έναρξη ισχύος του νέου Πτωχευτικού Νόμου, που εναρμονίζεται με τις διατάξεις ευρωπαϊκών οδηγιών.

Όπως επισημαίνει η δικηγόρος, από εκείνη την ημερομηνία μιλάμε πλέον για ένα νέο σύστημα που είτε ρυθμίζονται οι οφειλές του φυσικού προσώπου είτε αυτό πτωχεύει.

Tags:
προστασία πρώτης κατοικίας, πρώτη κατοικία, δικαστήρια, κατοικία, πλειστηριασμοί, πανδημία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK