18:03 05 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (2885)
0 10
Βρείτε μας

Νέα μέτρα, ύψους 5,9 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Νέα μέτρα για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός ανέφερε πως το συνολικό κόστος της πανδημίας είναι 2,4 δισεκατομμύρια μηνιαίως, «υψηλότερο από τις εκτιμήσεις» και έκανε λόγο για «μεγαλύτερη, αμεσότερη και πιο στοχευμένη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων». 

Ανακοινώθηκε η παράταση ήδη υφιστάμενων μέτρων, αλλά και νέα, με τον κ. Σταϊκούρα να ανακοινώνει πως θα υπάρχει μία «ένεση» ρευστότητας ύψους  5,9 δισ. ευρώ.

Αναλυτικά:

Πρώτον: Όλες οι επιχειρήσεις που είχε σε αναστολή λειτουργίας με εντολή δημόσιας Αρχής: εστίαση, γυμναστήρια, τουρισμού αθλητισμού κ.ά. δικαιούνται πλήρη απαλλαγή από την καταβολή του ενοικίου του μισθώματος για τον μήνα Μάρτιο. Σε αυτές τις επιχειρήσεις συμπεριλαμβάνεται και το λιανεμπόριο.

Οι ιδιοκτήτες των μισθωμάτων που είναι φυσικά πρόσωπα δικαιούνται αποζημίωση 80% από το κράτος, ενώ τα νομικά πρόσωπα 60%.

Παράλληλα, παρατείνεται η μείωση ενοικίου της τάξης του 40% στις άλλες πληττόμενες επιχειρήσεις, οι προβλέψεις για την πρώτη κατοικία των εργαζομένων και των μισθωμάτων των φοιτητών παιδιών τους. Το κόστος ανέρχεται σε 70 εκατομμύρια ευρώ.

Δεύτερον: Όσον αφορά στους ιδιοκτήτες ακινήτων, καταβλήθηκε σε 176.404 ΑΦΜ αποζημίωση για τον μήνα Νοέμβριο και αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασίας, εντός Φεβρουαρίου, για εκκρεμότητες παρελθόντων μηνών. Μετά τα μέσα του τρέχοντος μηνός αναμένεται η καταβολή της αποζημίωσης για τον Δεκέμβριο και αρχές Μαρτίου και μετά τις σχετικές αιτήσεις θα πληρωθεί ο Ιανουάριος. Τα ποσά είναι αφορολόγητα και ακατάσχετα. 

Τρίτον: Παρατείνεται η μείωση του ΦΠΑ σε καφέ, μεταφορές, κινηματογράφους, θεατρικές παραστάσεις.

Συμπεριλαμβάνονται όλες οι μεταφορές προσώπων και των αποσκευών τους, χερσαίες και εναέριες, αλλά και οι μεταφορές προσώπων με τουρκικά λεωφορεία και ταξί.

Η μείωση ΦΠΑ στον καφέ κ.ά. ισχύει έως τον Σεπτέμβριο του 2021 και το κόστος ανέρχεται σε 125 εκατομμύρια ευρώ.

Τέταρτον: Καταβάλλεται μέσα στη βδομάδα το υπόλοιπο ποσό της «Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5».

Έχει καταβληθεί σε πάνω από 344.885 επιχειρήσεις και ελεύθερους επιχειρηματίες και εκκρεμεί η πληρωμή 15.000 νέων επιχειρήσεων. 

Πέμπτον: Παράλληλα, ανακοίνωσε τον έκτο και έβδομο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Ο πρώτος θα αφορά μόνο τον Ιανουάριο και θα είναι ύψους 500 εκατ. ευρώ και ο δεύτερος το πρώτο τρίμηνο του έτους. Ειδικά για την εστίαση και τους κλάδους που παρέμεναν κλειστοί στα τέλη Ιανουαρίου, το κατώτατο ύψος ενίσχυσης θα ανέρχεται στα 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους, 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και 8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

Έκτον: Όσοι δικαιούνται το επίδομα θέρμανσης και δεν έχουν δηλώσει το IΒΑΝ τους θα έχουν περιθώριο μέχρι το πρωί της Τρίτης. Ήδη 3.000 το έκαναν μέσα στο Σαββατοκύριακο και η πίστωση αναμένεται να γίνει αύριο το απόγευμα. Το επίδομα έχει ήδη αποπληρωθεί σε 355.314 δικαιούχους.

Έβδομον: Εντός της εβδομάδας γίνεται η δυνατότητα διόρθωσης δήλωσης ΦΠΑ για τους ιδιοκτήτες πρακτορείων ΟΠΑΠ που επιθυμούν να ενταχθούν στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2885)
Tags:
επιχειρήσεις, κορονοϊός, lockdown, μέτρα στήριξης, Μέτρα, Υπουργείο Οικονομίας, Χρήστος Σταϊκούρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK