10:27 03 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
COVID-19 Ελλάδα (2891)
0 0 0
Βρείτε μας

Εγκύκλιο με περαιτέρω διευκρινίσεις για την άδεια ειδικού σκοπού για γονείς εξέδωσε σήμερα, Δευτέρα, το Υπουργείο Εργασίας.

Διευκρινίσεις για την άδεια ειδικού σκοπού και ποιοι γονείς τη δικαιούνται έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Εργασίας.

Συγκεκριμένα, την άδεια δικαιούνται γονείς παιδιών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για νόσηση από τον κορονοϊό ή έχουν σοβαρή αναπηρία. 

Για εργαζόμενους γονείς παιδιών τα οποία ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου για νόσηση από τον κορονοϊό COVID-19 ή έχουν σοβαρή αναπηρία άνω του 70% με απόφαση των ΚΕΠΑ και, εκ του λόγου αυτού, δεν δύνανται να παρακολουθήσουν με φυσική παρουσία την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά παρακολουθούν εξ αποστάσεως εκπαίδευση για το τρέχον σχολικό έτος, διευκρινίζεται ότι οι διατάξεις και οι εγκύκλιοι αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων σχετικά με την άδεια ειδικού σκοπού τυγχάνουν εφαρμογής και στην δική τους περίπτωση, ανεξαρτήτως του κλάδου απασχόλησής τους.

Τα παραπάνω εφαρμόζονται και σε περιπτώσεις που προβλέπεται ότι η χορήγηση της άδειας μετά από έκδοση αιτιολογημένης απόφασης του αρμόδιου οργάνου διοίκησης ή νόμιμης εκπροσώπησης του φορέα στον οποίο εργάζονται οι γονείς. Παράλληλα, κατά την έκδοση της  απόφασης, θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες των οικογενειών της προηγούμενης παραγράφου και η άδεια θα πρέπει να χορηγείται κατά προτεραιότητα.

Επίσης, στην διαδικασία αυτή θα πρέπει επίσης να δίνεται προτεραιότητα σε αιτήσεις μονογονέων και ιδιαιτέρως των δικαιούχων της άδειας των μονογονεϊκών οικογενειών του άρθρου 7 της Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. 2002-2003, χήρων και άγαμων γονέων που έχουν την επιμέλεια του παιδιού.

Ακόμα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, η διαδικασία αυτή σε δραστηριότητες και τομείς της οικονομίας που έχουν ιδιαίτερη σημασία, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες της κοινωνίας που έχουν δημιουργηθεί, λόγω της πανδημίας δεν θα πρέπει να εμποδίζει την εξυπηρέτηση των ιδιαίτερων αναγκών αυτών των οικογενειών. Τονίζεται δε πως σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι που πληρούν τις προϋποθέσεις να καταφεύγουν σε άδεια άνευ αποδοχών.

«Ως ακολούθως, η χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών ως εναλλακτική της χορήγησης της άδειας ειδικού σκοπού, εφόσον ο εργαζόμενος πληροί τις προϋποθέσεις χορήγησης της εν λόγω άδειας, δεν συνάδει με το σκοπό της θέσπισης της ως άνω διαδικασίας» επισημαίνεται στην εγκύκλιο.
Θέμα:
COVID-19 Ελλάδα (2891)
Tags:
κορονοϊός, παιδιά, γονείς, Υπουργείο Εργασίας, άδεια ειδικού σκοπού, άδεια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK