18:06 09 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΟΜΟΡΦΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Κίνα, Ευρώπη και ΗΠΑ συμμαχούν με κατεύθυνση μια εποχή όπου οι δοκιμές σε ζώα θα αποτελούν παρελθόν σε όλο τον πλανήτη. Πόσο κοντά είμαστε στη δικαίωση των φιλοζωικών οργανώσεων;

Μια εξέλιξη στους κανονισμούς για τις δοκιμές των καλλυντικών στην Κίνα χαιρετίστηκε ως ένα σπουδαίο βήμα από οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων: Στο τέλος του 2019 ο πρωθυπουργός της χώρας, Λι Κετσιάνγκ, είχε υπονοήσει, σύμφωνα με νέο άρθρο της βρετανικής Vogue, ότι μέχρι τον Απρίλιο του 2020 ενδεχομένως να σταματούσαν τα πειράματα καλλυντικών στα ζώα. Ακολούθησε, ωστόσο, η πανδημία του νέου κορονοϊού, οπότε το θέμα έπαψε να είναι πρώτη προτεραιότητα.

«Πρόκειται για μια μεγάλη διαδρομή» σχολίασε η Τζούλια Φέντεμ, αντιπρόεδρος ασφάλειας προϊόντων και περιβάλλοντος στην εταιρεία Unilever, που συνεργάζεται με την Κίνα εδώ και σχεδόν 10 χρόνια. «Από το 2011 αρχίσαμε να συσπειρώνουμε Κινέζους επιστήμονες και νομοθέτες με κάποιους από τους κορυφαίους σκεπτόμενους ανθρώπους στις ΗΠΑ, στα εργαστήρια της Unilever στη Σαγκάη». Σταδιακά σε αυτή την εκστρατεία μπήκε και η Ευρώπη, με κορυφαία brands καλλυντικών όπως τα L' Oréal και P&G, που ένωσαν τις δυνάμεις τους με αμερικανικές μάρκες σαν την Estée Lauder.

Προς μια παγκόσμια απαγόρευση

Στο παρελθόν, πολλά από τα προϊόντα ομορφιάς μας δοκιμάζονταν σε ζώα προτού φτάσουν στα ράφια του μπάνιου μας. Για παράδειγμα, μια ενυδατική κρέμα ελεγχόταν για την ασφάλειά της σε κουνέλια ή ινδικά χοιρίδια: αφού ξυριζόταν το τρίχωμά τους, γινόταν έγχυση του προϊόντος στο δέρμα τους για να παρατηρηθούν τυχόν ερεθισμοί. Σε άλλα ζώα εγχέετο υλικό στα μάτια τους. Ευτυχώς, από τη δεκαετία του ’90 η επιστήμη έκανε άλματα προόδου, με την καλλιέργεια ανθρώπινων ιστών σε τρυβλία Πετρί, όπου πλέον πραγματοποιούνται οι δοκιμές καλλυντικών όχι μόνο πιο ηθικά, αλλά και πιο αποτελεσματικά. Αυτό επέτρεψε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να απαγορεύσει το 2013 την πώληση καλλυντικών που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα.

Οι Κινέζοι επιστήμονες ήταν ανέκαθεν υποστηρικτές της νέας αυτής τεχνολογίας και τώρα οι νομοθέτες της χώρας ακολουθούν τα ίδια βήματα. Μάλιστα, παρόλο η πανδημία ανέκοψε τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τη Vogue φαίνεται πως η κινεζική κυβέρνηση αρχίζει ξανά να προωθεί τη νέα νομοθεσία κατά των πειραμάτων σε ζώα.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Στην Κίνα, τα προϊόντα ομορφιάς χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα μη ειδικά (όπως ενυδατικές κρέμες, μέικαπ, σαμπουάν) και τα ειδικά (οτιδήποτε συνοδεύεται από μια επιπρόσθετη λειτουργία με επιστημονική βάση όπως τα αντιηλιακά και οι βαφές μαλλιών). Ενώ τα εισαγόμενα ειδικά προϊόντα θα συνεχίσουν να δοκιμάζονται σε ζώα, οι νέοι κανονισμοί προβλέπουν ότι τα μη ειδικά εισαγόμενα προϊόντα δεν θα συνοδεύονται από πειράματα σε ζώα. Έτσι, ερχόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην παγκόσμια και καθολική απαγόρευσή τους, για να τερματιστούν η μη αναγκαία ταλαιπωρία και ο πόνος των πειραματόζωων στα εργαστήρια.

Σχετικά:

Συσκευασίες πολλαπλής χρήσης για τα προϊόντα ομορφιάς: Είναι το «πράσινο» μέλλον;
Αποκαλύφθηκε η συνταγή ομορφιάς της Μέριλιν Μονρόε
Αρώματα που δημιουργούνται από ρομπότ είναι η νέα τάση: Επανάσταση στην αρωματοποιία
Tags:
ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, νομοθεσία, Λι Κετσιάνγκ, πειράματα σε ζώα, δοκιμές καλλυντικών σε ζώα, δοκιμές σε ζώα, Ευρώπη, Κίνα, καλλυντικά
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK