04:53 14 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Μια μυστηριώδη αποικία μυρμηγκιών-κανιβάλων ανακάλυψαν ερευνητές σε παλιές εγκαταστάσεις φύλαξης ατομικών όπλων στην Πολωνία. Παρά το γεγονός ότι αποτελούνταν μόνο από μυρμήγκια εργάτες, όχι μόνο κατόρθωσαν να διατηρήσουν την αυτοοργάνωσή τους, αλλά αυξήθηκαν και σε αριθμούς και κάποτε με τη βοήθεια των επιστημόνων δραπέτευσαν.

Συγκεκριμένα, ερευνητές στην Πολωνία έστησαν ένα πείραμα με μια αποικία μυρμηγκιών που ανακάλυψαν σε ένα εγκαταλειμμένο χώρο αποθήκευσης σοβιετικών πυρηνικών όπλων, δημιουργώντας ένα πέρασμα διαφυγής, ρίχνοντας ένα ξύλο, προκειμένου να μυρμήγκια να μπορέσουν να διαφύγουν και να τα εξετάσουν από τους επιστήμονες

Οι ερευνητές βρήκαν ίχνη κανιβαλισμού σε νεκρά μυρμήγκια που απέμειναν στην αποικία, φτάνοντας στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση των νεκρών μυρμηγκιών συνέβαλλε στη διατήρηση κι αύξηση της αποικίας.

Μυρμήγκι
© Φωτογραφία : YouTube/Blade
Μυρμήγκι

Τα ευρήματά του δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Hymenoptera Research, όπου οι ερευνητές της Πολωνικής Ακαδημία Επιστημών αναφέρουν πως πίσω στα 2013 ανακάλυψαν τα μυρμήγκια που είχαν πέσει εντός του πυρηνικού σιλό διαμέσου ενός σωλήνα εξαερισμού.

Τα μυρμήγκια δεν έκαναν απογόνους και δεν υπήρχε τροφή αλλά οι αριθμοί τους αυξάνονταν

Όταν τα έλεγξαν δύο χρόνια αργότερα, το 2017, τα μυρμήγκια όχι μόνο είχαν επιβιώσει, αλλά είχαν αυξηθεί και σε αριθμό, παρά το γεγονός ότι η αποικία αποτελούνταν μόνο από μυρμήγκια εργάτες και δε μπορούσαν ν΄ αναπαραχθούν λόγω των σταθερών μεν αλλά πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και της ανεπάρκειας τροφής. Και τα περισσότερα απ' αυτά είχαν κατορθώσει να δραπετεύσουν από το σιλό.

Η διέξοδος διαφυγής ρίχτηκε από τους επιστήμονες το 2015, προκειμένου να εξεταστεί αν τα έντομα θα τη χρησιμοποιούσαν για να διαφύγουν, κάτι που τελικά έκαναν, εγκαταλείποντας τη νέα αποικία που είχαν κατασκευάσει, μαζί και τα πτώματα των νεκρών μυρμηγκιών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι η διατήρηση της αποικίας κατέστη δυνατή διαμέσου της συνεχούς ροής νέων εργατών που έπεφταν από την επάνω φωλιά και δεν μπορούσαν να επιστρέψουν. Τα μυρμήγκια μετατράπηκαν σε κανίβαλους, συμπεριφορά που δεν συνηθίζουν υπό κανονικές συνθήκες και κατανάλωναν τα πτώματα των νεκρών συντρόφων τους, για να επιβιώσουν στις αφιλόξενες συνθήκες του εγκαταλελειμμένου χώρου αποθήκευσης σοβιετικών πυρηνικών πυραύλων, στην Πολώνία.

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε επίσης:

Απίθανος ρεπόρτερ Βαγγέλης Γκούμας: Μπήκε σε ασανσέρ για ρεπορτάζ και το ασανσέρ έμεινε - Βίντεο

Η απόλυτα «Νεκρή Ζώνη»: Σ΄αυτό το σημείο της Γης δεν ζει τίποτα - Βίντεο

Τραγωδία στη ΛΑΡΚΟ: Πώς έγινε το εργατικό δυστύχημα

 

Tags:
Μυρμήγκια, Σοβιετική Ένωση, πυρηνικά όπλα, Πολωνία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK