21:05 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Καμπανάκι από επιστημονική έρευνα, που υποστηρίζει ότι οι μισές παραλίες του πλανήτη θα μπορούσαν να εξαφανιστούν έως το τέλος του αιώνα εξαιτίας της υπερθέρμανσης.

Η παγκόσμια υπερθέρμανση μπορεί να προκαλέσει την εξαφάνιση των μισών παραλιών έως το τέλος του αιώνα, όπως υποστηρίζει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Climate Change».

Ο Μιχάλης Βουσδούκας, επιστήμονας του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου:

«Εκτός από τον τουρισμό, οι αμμώδεις παραλίες λειτουργούν συχνά ως πρώτη γραμμή άμυνας σε παράκτιες καταιγίδες και πλημμύρες και χωρίς αυτές οι επιπτώσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων πιθανόν να είναι υψηλότερες. Πρέπει να προετοιμαστούμε».

Οι χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας είναι οι ΗΠΑ, το Μεξικό, η Κίνα, η Αργεντινή, η Ινδία, η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Χιλή. Ωστόσο, η Αυστραλία εκτιμάται πως θα επηρεαστεί περισσότερο, καθώς οι επιστήμονες υπολογίζουν πως περίπου 14.500 χιλιόμετρα ακτογραμμής θα μπορούσαν να εξαφανιστούν τα επόμενα 80 χρόνια. 

Για να καθοριστεί πόσο γρήγορα θα μπορούσαν να καταστραφούν οι παραλίες, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τρεις δεκαετίες δορυφορικών εικόνων για να εκτιμήσουν τη μελλοντική διάβρωση κάτω από δύο σενάρια κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου συνεχίζουν χωρίς περιορισμούς, είτε μέσω ανθρώπινων δραστηριοτήτων είτε μέσω περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως το λιώσιμο των παγετώνων, ο κόσμος θα μπορούσε να χάσει έως και 50% -ή 132.000 χιλιόμετρα- τις αμμώδεις παραλίες του.

Στο λιγότερο δυσοίωνο σενάριο, οι παγκόσμιες θερμοκρασίες δεν αυξάνονται περισσότερο από 3 βαθμούς Κελσίου και περίπου 95.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής θα μπορούσαν να εξαφανιστούν μέχρι το τέλος του αιώνα.

Μια μελέτη που δημοσίευσε η επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας, Στρατιωτικών και Πληροφοριών του Κέντρου για το Κλίμα και την Ασφάλεια, τη Δευτέρα (02/03), διαπίστωσε επίσης ότι η κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρή απειλή για περιβάλλοντα ασφαλείας, υποδομές και θεσμούς" εάν οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου συνεχίσουν να αυξάνονται.

«Τα υψηλότερα επίπεδα θέρμανσης θα προκαλέσουν καταστροφικούς και πιθανόν μη αναστρέψιμους, παγκόσμιους κινδύνους ασφάλειας κατά τη διάρκεια του 21ου αιώνα», υποστηρίζει η συγκεκριμένη μελέτη.
Tags:
παραλίες, έρευνα, κλιματική αλλαγή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK