19:40 02 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Τώρα ο 37χρονος φωτογράφος Τζέιμς Γουακίμπια έχει θέσει τον επόμενο στόχο: ζητά την απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης σε όλα τα κράτη της Ανατολικής Αφρικής.

Ένας Κενυάτης φωτογράφος, ο Τζέιμς Γουακίμπια, ένιωσε το 2011 να ξεχειλίζει από οργή για τη μόλυνση του περιβάλλοντος στην πόλη Νακούρου της πατρίδας του, της Κένυας. Βλέποντας νάιλον σακούλες, πλαστικά μπουκάλια και άλλα απορρίμματα να συσσωρεύονται σε δρόμους, λίμνες και χωματερές, αποφάσισε να αναλάβει δράση.

Άρχισε λοιπόν να γράφει άρθρα, να στέλνει επιστολές σε εκδότες και να αναρτά δημοσιεύσεις στα social media στην προσπάθειά του να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο για τις συνέπειες της ρύπανσης από τα πλαστικά αλλά και τις εναλλακτικές που υπάρχουν, όπως είπε σε συνέντευξη που έδωσε στο πλαίσιο του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά στα Ηνωμένα Έθνη:

«Η απαγόρευση της χρήσης της νάιλον σακούλας έγινε κυριολεκτικά εμμονή μου».

Η φωτογραφία ήταν ένα ακόμα μέσο που τον βοήθησε να πετύχει τον στόχο του, μέσα από τις σοκαριστικές εικόνες της ρύπανσης που άρχισε να μοιράζεται με τον κόσμο. Η δράση του προσέλκυσε τελικά την προσοχή των πολιτικών, πυροδότησε ένα μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνημα στην Κένυα και συνέβαλε, τελικά, στην απαγόρευση της νάιλον σακούλας στη χώρα του, το 2017.

Ωστόσο, ο Γουακίμπια έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του, καθώς τώρα επιδιώκει την απαγόρευση όλων των πλαστικών μίας χρήσης όχι μόνο στην Κένυα αλλά σε όλα τα κράτη της ανατολικής Αφρικής (όπως Τανζανία, Ρουάντα, Ουγκάντα). Με το ίδιο αίτημα η πρωτοβουλία FlipFlopi Foundation έχει ξεκινήσει εκστρατεία συγκέντρωσης υπογραφών στην πλατφόρμα Change.org.

Ο Γουακίμπια σχολίασε σχετικά:

«Θα ήθελα όλες οι χώρες που πνίγονται από τα πλαστικά να αρχίσουν να καταργούν τις νάιλον τσάντες, τα πλαστικά καλαμάκια, ποτήρια, πιρούνια κ.λπ. και να ενθαρρύνουν άλλα έθνη να μιμηθούν την Κένυα απαγορεύοντας όλες τις νάιλον τσάντες».

Πάνω από 8,3 δισεκατομμύρια τόνοι πλαστικού έχουν παραχθεί από το 1960, από τους οποίους το 75% δεν έχει ανακυκλωθεί, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science Advances. Αν η παραγωγή συνεχιστεί με τους τωρινούς ρυθμούς, μέχρι το 2050 ο πλανήτης θα έχει επιβαρυνθεί με 12 δισεκατομμύρια τόνους πλαστικών απορριμμάτων, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 1,6 τόνο ανά κάτοικο της Γης.

Ωστόσο ιστορίες όπως αυτή του Γουακίμπια δείχνουν ότι ο καθένας από εμάς μπορεί να κάνει τη διαφορά, κάποιες φορές μεγαλύτερη κι από όσο μπορούμε να φανταστούμε.

Σχετικά:

«Λουκέτο» στις λιγνιτικές μονάδες ΔΕΗ: «Εξυπηρετούν το εισαγόμενο LNG από την Αμερική»
Πουλώντας πεταλούδες: Η τολμηρή ιδέα για μια ανύπαρκτη αγορά που σάρωσε στην Κολομβία
Μη αναστρέψιμη πλέον η τήξη των πάγων στην Ανταρκτική σύμφωνα με έρευνα
Tags:
πλανήτης, απορρίμματα, σκουπίδια, περιβάλλον, πλαστική σακούλα, πλαστικό
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK