18:08 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι πάγοι του Αρκτικού Ωκεανού ίσως να έχουν εκλείψει πριν από το 2050, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Geophysical Research Letters», και προκαλεί έκπληξη στην επιστημονική κοινότητα.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε, την περασμένη Παρασκευή (17/04), υποστηρίζει ότι οι πάγοι στον Αρκτικό Ωκεανό θα μπορούσαν να έχουν εκλείψει μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2049.

Ακόμα και αν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώνονται σημαντικά, τα 40 κλιματικά μοντέλα που εφάρμοσαν 21 οργανισμοί, έδειξαν ότι ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής εξακολουθεί να εξαφανίζεται πριν από τα μέσα του αιώνα, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι επιστήμονες, όπως αναφέρεται στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Geophysical Research Letters», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «στις περισσότερες προσομοιώσεις, ο Αρκτικός Ωκεανός μένει χωρίς θαλάσσιο πάγο για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο πριν από το 2050». 

Επί του παρόντος, ο Βόρειος Πόλος καλύπτεται με πάγο όλον τον χρόνο και ενώ ο μειώνεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, συσσωρεύεται ξανά κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο Ντιρκ Νοτς του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, σε δήλωσή του στον «Independent», τονίζει:

«Εάν μειώσουμε τις παγκόσμιες εκπομπές γρήγορα και ουσιαστικά και συνεπώς διατηρήσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα επίπεδα της βιομηχανίας, ο θαλάσσιος πάγος της Αρκτικής θα εξαφανιστεί, ωστόσο, περιστασιακά, το καλοκαίρι, ακόμα και πριν από το 2050. Αυτό μας εξέπληξε πραγματικά».

Μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2019, διαπίστωσε ότι η τήξη του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής συνδέεται με την εισαγωγή του εξαιρετικά μεταδοτικού ιού PDV, στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό. Η ασθένεια εντοπίστηκε για πρώτη φορά, το 1988, στη Βόρεια Ευρώπη, όταν προκάλεσε τον θάνατο σε περίπου 18.000 φώκιες.

Tags:
κλιματική αλλαγή, Αρκτική, πάγοι, πάγος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK