20:31 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ξεφυτρώνουν η μία μετά την άλλη, στο Λονδίνο αλλά και σε γαλλικές πόλεις όπως η Τουλούζη, συστήνοντάς μας την απίστευτα πλούσια και άγνωστη αστική χλωρίδα.

Το νέο αστικό «αντάρτικο» έχει να κάνει με τη βοτανολογία: Σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης, όπως στο Λονδίνο αλλά και στην Τουλούζη της Γαλλίας, έχουν αρχίσει να ξεφυτρώνουν επιγραφές από κιμωλία που μάς συστήνουν την πλούσια και άγνωστη αστική χλωρίδα, που ευδοκιμεί πλάι σε δρόμους, ακόμη και ανάμεσα στις πλάκες των πεζοδρομίων.

Η τάση ξεκίνησε από τη Γαλλία και εξαπλώνεται. Ενδεικτικά, ένας Γάλλος βοτανολόγος, συνεργάτης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Τουλούζης, ο Μπορίς Πρεσέκ, παρουσίασε ένα βίντεο όπου προσθέτει επιγραφές σε λουλούδια που φυτρώνουν στην πόλη. Ενώ μια φωτογραφία από το Λονδίνο που ανέβηκε στο Twitter, με επιγραφές για δέντρα και φυτά, έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής πάνω από 127.000 likes.

Τα «ζιζάνια» διεκδικούν τον σεβασμό μας

Ο Πρεσέκ είπε, σχετικά, στον Guardian: «Θέλησα να ευαισθητοποιήσω τον κόσμο, ώστε να γνωρίσει και να σεβαστεί αυτά τα άγρια φυτά στα πεζοδρόμια. Άνθρωποι που δεν τα είχαν παρατηρήσει ποτέ στο παρελθόν μου λένε τώρα ότι άλλαξε η οπτική τους. Σχολεία έχουν επικοινωνήσει μαζί μου να συνεργαστώ με μαθητές για την αστική φύση».

Από τότε που η Γαλλία απαγόρευσε τη χρήση φυτοφαρμάκων, το 2017, σε πάρκα, δρόμους και άλλους δημόσιους χώρους, έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για τα αγριολούλουδα που ευδοκιμούν στις πόλεις.

Μια άλλη Γαλλίδα βοτανολόγος, η Σοφί Λεγίλ, ακολούθησε το παράδειγμα του Πρεσέκ στο Λονδίνο, όπου ζει μόνιμα, λανσάροντας την καμπάνια More Than Weeds («Κάτι παραπάνω από ζιζάνια»), με σκοπό να μας συμφιλιώσει με ό,τι φυτρώνει εκεί που δεν το σπέρνουν. Πήρε μάλιστα την άδεια για επιγραφές με κιμωλία στο λονδρέζικο προάστιο Χάκνεϊ, καθώς στη Βρετανία απαγορεύεται η χρήση κιμωλίας σε δημόσιες επιφάνειες, ακόμη κι αν αποσκοπεί στην περιβαλλοντική εκπαίδευση.

Μια περιβαλλοντική εκπαίδευση με μεγάλα ελλείμματα καθώς, όπως έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση, τουλάχιστον για τη Βρετανία, μόλις το 6% των ανθρώπων 16-24 ετών είναι σε θέση να αναγνωρίσει μια άγρια βιολέτα, ενώ το 70% θα ήθελε να μπορεί να αναγνωρίζει περισσότερα αγριολούλουδα. Στη Βρετανία εκτιμάται ότι η αστική χλωρίδα περιλαμβάνει πάνω από 400 είδη φυτών σε δρόμους και πεζοδρόμια. Ίσως είχαμε την ευκαιρία κι εμείς να προσέξουμε τον εντυπωσιακό πλούτο της στους δρόμους των ελληνικών πόλεων, στη διάρκεια των πιο χαλαρών περιπάτων της καραντίνας.

Σχετικά:

Αυτά είναι τα πιο βλαβερά τρόφιμα για τα δόντια
Ζωντανεύοντας έργα τέχνης: Η μακραίωνη ιστορία του πιο επιτυχημένου challenge της καραντίνας
Επιστήμονες εξηγούν γιατί μας αρέσει ο καφές
Tags:
βοτανολογία, Βρετανία, Γαλλία, Τουλούζη, Λονδίνο, χλωρίδα, αγριολούλουδα, φυτά, επιγραφή, Κιμωλία, πεζοδρόμιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK