19:36 25 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Δύο ερευνητές μάς συστήνουν τον παράγοντα της «κλιματικής ευαισθησίας» και εξηγούν γιατί στο προσεχές μέλλον μπορεί να ζήσουμε πολύ περισσότερους καύσωνες από όσους αρχικά περιμέναμε.

Μέσα στον πρωτοφανή καύσωνα του Μαΐου, στη διάρκεια του οποίου η θερμοκρασία κατά τόπους ξεπέρασε τους 40 βαθμούς Κελσίου, δύο επιστήμονες δημοσίευσαν ένα άρθρο στο «The Conversation» όπου προειδοποιούν ότι «σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα κλιματικά μοντέλα, η ζέστη που θα ζήσουμε μέσα στον 21ο αιώνα μπορεί να είναι χειρότερη από όσο νομίζαμε».

Τα καινούρια μοντέλα προβλέψεων λαμβάνουν υπόψη τους τον παράγοντα της «κλιματικής ευαισθησίας, που αναφέρεται στη σχέση ανάμεσα στις μεταβολές στο διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και τη θέρμανση (του πλανήτη)» όπως γράφουν οι Μάικλ Γκρόουζ, ερευνητής κλίματος και συνεργάτης του εθνικού ιδρύματος ερευνών της Αυστραλίας CSIRO, και η Τζούλι Ερμπλάστερ, επίκουρος καθηγήτρια στη Σχολή Γης, Ατμόσφαιρας και Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Μονάς της Αυστραλίας.

Αν λοιπόν επαληθευτούν τα νέα, ενημερωμένα κλιματικά μοντέλα, η άνοδος της θερμοκρασίας θα είναι μεγαλύτερη από όσο περιμέναμε: παγκοσμίως, σύμφωνα με τα σχετικά γραφήματα, η άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να φτάσει τους οκτώ βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα, αν συνεχιστούν οι υψηλές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Κλιματικά μοντέλα εκπέμπουν SOS

«Αν οι υψηλότερες εκτιμήσεις είναι σωστές, ο κόσμος θα χρειαστεί να κάνει μεγαλύτερες και πιο άμεσες περικοπές στις εκπομπές αερίων» επισημαίνουν.

Η κλιματική ευαισθησία, που οι συγγραφείς του άρθρου αποκαλούν «έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες κλιματικής αλλαγής» εκτιμά την ανταπόκριση του κλίματος στο διπλασιασμό του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Στα μοντέλα προσομοίωσης, λοιπόν, οι επιστήμονες παρατηρούν τι θα συμβεί αν συνεχίσουν να αυξάνονται οι συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα.

«Υψηλότερη κλιματική ευαισθησία σημαίνει, στην πράξη, ακραία ζέστη. Μπορεί να σημαίνει ότι θα παρατηρήσουμε περισσότερα φαινόμενα όπως ακραίες καταιγίδες, άνοδο του επιπέδου της θάλασσας και καύσωνες», στα οποία θα δυσκολευτούμε να προσαρμοστούμε.

«Αυτά τα μοντέλα είναι αξιόπιστα» προσθέτουν οι ειδικοί. «Το γεγονός ότι δεν μας αρέσουν τα αποτελέσματα που δίνουν, δεν σημαίνει ότι θα τα απορρίψουμε. Από την άλλη, δεν μπορούμε να απορρίψουμε ούτε τα αποτελέσματα που μας έχουν δώσει τα παλαιότερα μοντέλα κλιματικής πρόβλεψης. Μόλις που έχουμε αρχίσει να κατανοούμε μηχανισμούς όπως το πώς αλληλεπιδρούν τα σύννεφα με τα σωματίδια στον αέρα».

Απαιτούνται, λοιπόν, περαιτέρω μελέτες, αλλά στο μεταξύ οι επιστήμονες συμβουλεύουν να λάβουμε σοβαρά υπόψη μας αυτές τις προβλέψεις: «Είναι ένα ανησυχητικό σενάριο που κανένας δεν θέλει να επαληθευτεί, το οποίο ωστόσο πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Όπως συμπεραίνουν και οι συγγραφείς μιας επιστημονικής μελέτης: "Αυτό που μας τρομάζει δεν είναι μήπως αποδειχθούν λάθος οι προβλέψεις μας, αλλά ότι μπορεί να αποδειχθούν σωστές"».

Σχετικά:

Καλλιτέχνες και επιστήμονες ζητούν να μην επιστρέψουμε στην «κανονικότητα» - Έχουν σοβαρό λόγο
Η φύση οργιάζει με τον κορονοϊό: Δελφίνια βγήκαν έως την αποβάθρα στο λιμάνι του Κάλιαρι
Πακιστάν: Χιλιάδες άνεργοι από τον κορονοϊό προσλήφθηκαν να φυτεύσουν 10 δισεκατομμύρια δέντρα
Tags:
καταιγίδες, ακραία καιρικά φαινόμενα, ζέστη, προβλέψεις, υπερθέρμανση, διοξείδιο του άνθρακα, περιβάλλον, κλιματική αλλαγή, καύσωνας, κλίμα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK