17:02 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Η ιδέα του ιρακινού αρχιτέκτονα Sajjad Navidi, το «Σύστημα Προστασίας Πιγκουίνων», έχει στόχο να αντιμετωπίσει τόσο την απειλή εξαφάνισης των πιγκουίνων όσο και το λιώσιμο των πάγων, που καθιστά αδύνατη την αναπαραγωγή τους.

Oι ειδικοί ανησυχούν όλο και περισσότερο για την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στους πιγκουίνους, αφού μερικές από τις μεγαλύτερες αποικίες δεν κατάφεραν να αποκτήσουν μωρά εδώ και τρία χρόνια.

Η ιδέα του ιρακινού αρχιτέκτονα Sajjad Navidi, το «Σύστημα Προστασίας Πιγκουίνων», έχει στόχο να αντιμετωπίσει τόσο την απειλή εξαφάνισης των πιγκουίνων όσο και το λιώσιμο των πάγων, που καθιστά αδύνατη την αναπαραγωγή τους.

Το σύστημα δύο τμημάτων χωρίζεται κάθετα με σχήμα ιγκλού. Ο Navidi είχε αυτήν την ιδέα ως απάντηση στην κατηγορία «Καινοτομία για τη θάλασσα» του διετούς διαγωνισμού Αρχιτεκτονικής και Τεχνών του Fondation Jacques Rougerie, όπου και κέρδισε την έβδομη θέση. 

Το πάνω μέρος παρέχει μια ανθρωπογενή αντικατάσταση του συρρικνωμένου φυσικού οικότοπου των πιγκουίνων, όπου μπορούν να συνεχίσουν να γεννούν τα αυγά τους και να συγκεντρώνονται μαζί για να τα ζεσταίνουν χωρίς φόβο ότι η δομή θα λιώσει πριν οι νεοσσοί να μπορούν να επιβιώσουν χωρίς το καταφύγιο. 

Η κατώτερη δομή προσπαθεί να αναιρέσει μερικές από τις περιβαλλοντικές ζημιές. Το ανεστραμμένο ιγκλού βασίζεται στη σχεδίαση ενός θαλάσσιου σφουγγαριού και συνδέεται με ένα ταλαντευόμενο υποβρύχιο εκκρεμές. Όταν το εκκρεμές κινείται από κύματα, παράγεται ηλεκτρική ενέργεια και χρησιμοποιείται για την ψύξη της περιοχής.

Αν και το «Σύστημα Προστασίας Πιγκουίνων» εξακολουθεί να βρίσκεται σε αρχικά σχέδια, ίσως αποτελέσει μια μελλοντική λύση.

Tags:
αναπαραγωγή, νερό, προστασία, Πιγκουίνοι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK