ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η ΚΕΔ απάντησε με αφορμή τις επαναλαμβανόμενες δηλώσεις και κρίσεις εις βάρος των ξένων διαιτητών που ορίζονται σε αγώνες της Super League 1.

Η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας μετά τις τελευταίες επαναλαμβανόμενες απαράδεκτες και ανοίκειες δηλώσεις και κρίσεις εις βάρος ξένων διαιτητών που ορίζονται σε αγώνες της Super League 1, από Π.Α.Ε. και εκπροσώπους τους, φωτογραφίζοντας τον Ολυμπιακό και τη Λάρισα επισήμανε εννιά πράγματα με ανακοίνωση της.

«Αποδεικνύει τη νοοτροπία με την οποία αντιμετωπίζεται η διαιτησία»

Πρώτον, τονίζει πως η ένταξη ξένων διαιτητών στους ορισμούς των αγώνων της Super League 1 ήταν αρχικό αίτημα των ιδίων των μελών της και η αποδόμηση της ικανότητας των ξένων διαιτητών, από εκείνους που ζήτησαν την πρόσκλησή τους, προφανώς και αποδεικνύει τη νοοτροπία με την οποία αντιμετωπίζεται η διαιτησία συνολικά.

«Η ΚΕΔ έχει τη στήριξη του Τμήματος Διαιτησίας της UEFA»

Δεύτερον, η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας αναφέρει πως συνεργάζεται με συγκεκριμένες Επιτροπές Διαιτησίας των ευρωπαϊκών ομοσπονδιών που διαθέτουν VAR στη χώρα τους και ιδιαιτέρως αυτές οι οποίες μετέχουν στο Exchange Program, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα στους Έλληνες διαιτητές να διευθύνουν αγώνες του εξωτερικού. Για τον συντονισμό αυτής της προσπάθειας, η ΚΕΔ έχει τη στήριξη του Τμήματος Διαιτησίας της UEFA, καθώς οι διαιτητές αυτοί ορίζονται και σε αγώνες του UEFA Champions League ή του UEFA Europa League.

«Εξαιρετικά περιορισμένη η δυνατότητα εξεύρεσης ικανού αριθμού ξένων διαιτητών»

Τρίτον, επισημαίνει πως ο εσωτερικός προγραμματισμός όλων των ομοσπονδιών, καθώς τα εγχώρια πρωταθλήματά τους και οι διοργανώσεις τους για το κύπελλο αποτελούν προφανώς προτεραιότητα για αυτές, καθιστά εξαιρετικά περιορισμένη τη δυνατότητα εξεύρεσης ικανού αριθμού ξένων διαιτητών για την κάλυψη των ελληνικών αναμετρήσεων, όχι μόνον όσον αφορά τον συνολικό αριθμό των ξένων διαθέσιμων ξένων διαιτητών προς χρήση, αλλά και την αντίστοιχη χώρα από την οποία προέρχονται και την κατηγορία στην οποία ανήκουν.

«Πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν πιστοποίηση VAR»

Τέταρτον, η ΚΕΔ στην ανακοίνωση της υπενθυμίζει πως οι ξένοι διαιτητές που ορίζονται σε αγώνες του Ελληνικού Πρωταθλήματος πρέπει υποχρεωτικά να διαθέτουν πιστοποίηση V.A.R., το οποίο –όπως είναι γνωστό- δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη. Ο περιορισμός αυτός αυξάνεται στις περιπτώσεις κατά τις οποίες προσκαλούνται 5 διαιτητές (ή 6 συμπεριλαμβανομένου του 4ου διαιτητή) αντί για 3 (για τις περιπτώσεις που ορίζεται ξένος διαιτητής VAR και ξένος βοηθός διαιτητής AVAR).

«Δεν έχει τη δικαιοδοσία να επιλέξει και να ορίσει ονομαστικά τους διαιτητές»

Πέμπτον, η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας καθορίζει προς τους συνεργαζόμενους φορείς με απόλυτη σαφήνεια τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και τη διεθνή εμπειρία που απαιτείται για τον ορισμό των ξένων διαιτητών σε αγώνες της Super League 1, καθώς επίσης και την κρισιμότητα των αγώνων, εγγυάται το διεθνώς αναγνωρισμένο επίπεδό τους, σε καμία περίπτωση όμως δεν έχει τη δικαιοδοσία και τη δυνατότητα να επιλέξει και να ορίσει ονομαστικά τους διαιτητές αυτούς, παρά τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια που καταβάλλεται εν γένει, ώστε να έρχονται διαιτητές από τις υψηλότερες κατηγορίες και τις πιο ανεπτυγμένες ποδοσφαιρικά χώρες.

Έκτον, ο ορισμός των ξένων διαιτητών γίνεται εβδομάδες πριν την ανακοίνωσή τους και με βάση τον ευρύ προγραμματισμό της Κ.Ε.Δ. της Ομοσπονδίας στην οποία ανήκουν.

«Να μην επιθυμούν ούτε εκείνοι να αγωνίζονται στο Ελληνικό Πρωτάθλημα»

Στη συνέχεια, καλεί όλους όσους αδυνατούν να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους στα διεθνώς ισχύοντα να συνειδητοποιήσουν ότι το μοναδικό «όφελος» που μπορούν να τους αποφέρουν οι απαράδεκτες συμπεριφορές και αναφορές προς τους ξένους διαιτητές, θα είναι εντέλει να μην επιθυμούν ούτε εκείνοι να αγωνίζονται στο Ελληνικό Πρωτάθλημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα πλέι οφ της Super League 1 και τις εναπομείνασες φάσεις του Κυπέλλου Ελλάδος.

«Δεν συμβάλλει στη φήμη του ελληνικού ποδοσφαίρου»

Στο όγδοο κομμάτι της ανακοίνωσης, αναφέρεται πως η ανοίκεια άσκηση κριτικής προς τους ξένους διαιτητές, η οποία προφανώς αναπαράγεται αμέσως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης διεθνώς, δεν συμβάλλει στη φήμη του ελληνικού ποδοσφαίρου και των ελληνικών ομάδων στο εξωτερικό.

Τα γραφεία της ΕΠΟ στο Πάρκο Γουδή
© Φωτογραφία : INTIME Sports/VOLITAKIS STELIOS

Τέλος, η ΚΕΔ ζητάει εκ νέου από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, σε συμμόρφωση με τις επαναλαμβανόμενες συστάσεις της FIFA και της UEFA, να εφαρμόζεται η μέγιστη δυνατή αυστηρότητα όσον αφορά την πειθαρχική αντιμετώπιση των δυσφημιστικών δηλώσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Κροάτης διαιτητής στο ΑΕΚ - Παναθηναϊκός και Ελβετός στο Ατρόμητος - Ολυμπιακός

Κύπελλο Ελλάδας: Ελβετός διαιτητής στο ΠΑΟΚ - Παναθηναϊκός

Super League 1: Διαιτητής από το Αζερμπαϊτζάν στο Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ

Tags:
ΑΕΛ, Ολυμπιακός, διαιτητές, διαιτητής, διαιτησία, Super League 1, Super League, VAR (Video Assistant Referee), VAR, Κεντρική Επιτροπή, ΚΕΔ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK