17:55 13 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Λήψη σύντομου url
Από
Κορονοϊός Ελλάδα (2464)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο γιατρός του Ατρόμητου, Ανδρέας Πισκοπάκης, μίλησε στο Sputnik για την τηλεδιάσκεψη της Super League με τον υφυπουργό για το πρωτόκολλο υγιεινής και τη σέντρα.

Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει δώσει ένα ειδικό πρωτόκολλο υγιεινής και ασφάλειας για την έναρξη των προπονήσεων στη Super League, βάσει του οποίου διεξάγονται οι προπονήσεις των ομάδων της μεγάλης κατηγορίας.

Σε αυτό καταγράφονται, αναλυτικά, όλοι οι κανόνες τους οποίους είναι υποχρεωμένες, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, να τηρούν οι ομάδες με το πρωτόκολλο να είναι... τεράστιο. Σε αυτό αναφέρονται όλα τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να μπορέσει να γίνει επανεκκίνηση της Super League.

«Έχουμε αποστειρώσει το προπονητικό κέντρο, θερμομετρούμε τους παίκτες»

Το Sputnik επικοινώνησε με τον γιατρό του Ατρόμητου, Ανδρέα Πισκοπάκη, για τα μέτρα ασφαλείας στις προπονήσεις των ομάδων της Super League, που μέχρι στιγμής είναι με γκρουπ:

«Το πρωτόκολλο υγιεινής βγήκε με βάση τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και μας το έδωσε το υπουργείο. Έγινε μια υγειονομική επιτροπή και έβγαλαν κάποιες οδηγίες τις οποίες τηρούμε αυστηρά στη Super League. Έχουμε αποστειρώσει το προπονητικό κέντρο, έχουμε πάρει ατμοκαθαριστές για καθημερινό καθαρισμό, θερμομετρούμε τους παίκτες καθημερινά, τους παίρνουμε ιστορικό. Κάναμε δεύτερη δειγματοληψία σήμερα, έχουμε μια φορά την εβδομάδα» αναφέρει.

«Βγάλαμε και εμείς ένα περαιτέρω πρωτόκολλο»

Μπορεί όλα τα μέτρα ασφαλείας να είναι αυστηρά και το πρωτόκολλο να έχει πολλές λεπτομέρειες και οδηγίες για το πώς θα πρέπει να διεξάγονται οι προπονήσεις, αλλά ο γεννημένος στην Αθήνα και με καταγωγή από το Ρέθυμνο της Κρήτης γιατρός, τονίζει πως δεν είναι μόνο αυτό σημαντικό:

«Δίνουμε και κάποιες οδηγίες στους παίκτες που δεν αναφέρει το πρωτόκολλο και το επεκτείναμε εμείς για να προσέξουν περισσότερο. Πρέπει να παραμείνουν περισσότερο στο σπίτι. Τώρα, που η καραντίνα αρχίζει και αίρεται σιγά-σιγά, δεν μπορείς να ελέγξεις. Αυτό που είπαμε εμείς, είναι πως, για να είμαστε 100% σίγουροι ότι δεν θα προκύψει κρούσμα, πρέπει να παραμείνουν σε περιορισμό όλο αυτό το διάστημα. Αυτό, όμως, δεν γίνεται. Οι ποδοσφαιριστές έρχονται δυο ώρες στην προπόνηση, τους προστατεύουμε και μετά τις υπόλοιπες ώρες δεν ξέρουμε τι κάνουν και πού πάνε. Όσο περνάει ο καιρός, αυτό θα γίνεται και χειρότερο. Έτσι, βγάλαμε και εμείς ένα περαιτέρω πρωτόκολλο, συμβουλευτικό περισσότερο, που δίνει κάποιες οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν στην καθημερινή τους ζωή. Αυτοί και οι οικείοι τους να παραμένουν περισσότερο στο σπίτι, να κρατούν αποστάσεις, να φορούν γάντια και μάσκες» επισημαίνει.

Ο γιατρός της ομάδας του Ατρομήτου, Ανδρέας Πισκοπάκης και ο Απόστολος Βέλλιος
© Φωτογραφία : Intime Sports / ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Ο γιατρός της ομάδας του Ατρομήτου, Ανδρέας Πισκοπάκης και ο Απόστολος Βέλλιος

«Κοστοβόρο το τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού»

Οι γιατροί των 14 ομάδων της Super League είχαν τηλεδιάσκεψη με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, τον πρόεδρο της Λίγκας, Μηνά Λυσσάνδρου, τον Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού και την υγειονομική επιτροπή της ΓΓΑ για το restart στο ποδόσφαιρο:

«Έγινε μια τηλεδιάσκεψη με όλους τους γιατρούς της Super League, η υγειονομική επιτροπή και ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης. Συζητήσαμε κάποια προβλήματα και είπαμε προτάσεις. Ένα θέμα συζήτησης ήταν πως, κάθε φορά που κάνουμε το τεστ σε όλη την ομάδα -που είναι στα 50 άτομα- κοστίζει περίπου στα 3.500 με 4.000 ευρώ. Κοστίζει στα 65 ως 100 ευρώ το τεστ ανίχνευσης κορονοϊού και είναι κοστοβόρο. Στη Super League 2, δεν υπάρχει περίπτωση να μπορέσουν να το εφαρμόσουν όλες οι ομάδες. Χρειάζονται συνεργεία καθαρισμού κτλ. Στη Super League, πάντως, το κάνουν όλοι».

«Την επόμενη βδομάδα θα έχουμε μηδενικά κρούσματα»

Ο Ανδρέας Πισκοπάκης έχει διατελέσει Ιατρός ομάδας στον Α.Ο. Ρεθυμνιακό, στην Κ.Α.Ε. Ηλυσιακός και από τον Νοέμβριο του 2015 είναι ιατρός στο αντρικό τμήμα της ομάδας του Ατρόμητου, καθώς και στα τμήματα U-20, U-17 και U-15 και γνωρίζει πολύ καλά από ποδόσφαιρο και προπονήσεις:

«Αυτή τη στιγμή κάνουμε προπονήσεις σε γκρουπ 5-6 ατόμων και στις 18 του μηνός, θα ξανακάνουμε, μάλλον, μια τηλεδιάσκεψη και θα αποφασίσουμε αν θα ξεκινήσουν οι ομαδικές προπονήσεις. Αυτό θα εξαρτηθεί από τα κρούσματα που θα υπάρχουν σε τυχόν ομάδες και από τον γενικό πληθυσμό. Δηλαδή, αν ανέβει ο αριθμός των κρουσμάτων στον γενικό πληθυσμό, για παράδειγμα, στα 80 ανά ημέρα, μάλλον, δεν θα προχωρήσουμε σε ομαδικές προπονήσεις. Είμαστε σε χαμηλά νούμερα και πιστεύω την επόμενη βδομάδα θα έχουμε μηδενικά κρούσματα. Αν κινηθούμε έτσι, θα γίνει το πρωτάθλημα» τονίζει.

«Σε 3-4 εβδομάδες η επανέναρξη της Super League»

Ο γιατρός του συλλόγου του Περιστερίου είναι αισιόδοξος για την επανεκκίνηση στη μεγάλη κατηγορία, αλλά απαισιόδοξος για τις άλλες κατηγορίες του ελληνικού πρωταθλήματος:

«Εκτίμησή μου είναι πως σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες από τώρα, θα γίνει η έναρξη του πρωταθλήματος της Super League. Για τις άλλες κατηγορίες, δεν πιστεύω πως θα υπάρξει επανέναρξη. Δεν μπορούν να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα. Για να εφαρμόσουμε την προπόνηση με γκρουπ, ξεκινάμε από τις το 9 πρωί και τελειώνουμε στις 8 το βράδυ, δηλαδή 11 ώρες με αρκετό προσωπικό».

«Να μην μπαίνουν οι παίκτες στα αποδυτήρια στο ημίχρονο»

Αν όλα πάνε καλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο ανοίξει και πάλι τις πόρτες του, οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και ο Ανδρεάς Πισκοπάκης θα προτείνει μια λύση για να ολοκληρωθεί η σεζόν στη Super League:

«Υπάρχουν κάποιες οδηγίες, αλλά επίσημη, όπως αυτή με το φτύσιμο, δεν υπάρχει. Κάποιες έρευνες που έκαναν οι Σκανδιναβοί και μετράνε τον μέσο όρο επαφής κάθε ποδοσφαιριστή και είναι στα δυόμιση λεπτά σε 90 λεπτά. Αυτό είναι αρκετά χαμηλό και μειώνει τους κινδύνους μετάδοσης του κορονοϊού. Στα άλλα, δηλαδή το φτύσιμο, χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί. Από την πλευρά μας, θα προτείνουμε να μην μπαίνουν οι παίκτες στα αποδυτήρια στο ημίχρονο, όπως γίνεται στις παρατάσεις» αποκαλύπτει.

«Η ψυχολογία των ποδοσφαιριστών είναι εξαιρετική»

Οι ποδοσφαιριστές έμειναν στην απραξία για σχεδόν δύο μήνες και αυτό φαινόταν πως θα ήταν κάτι που θα επηρέαζε την ψυχολογία τους, αφού, λόγω της καραντίνας, δεν μπορούσαν να παίξουν ποδόσφαιρο, παρά μόνο να κάνουν προπονήσεις στο σπίτι:

«Η ψυχολογία των ποδοσφαιριστών είναι εξαιρετική. Υπήρξαν αντιδράσεις από τον ΠΣΑΠ, επειδή κλήθηκαν να υπογράψουν ότι αναλαμβάνουν την ευθύνη για τυχόν κρούσματα. Κατά κάποιον τρόπο, έχουμε αναλάβει εμείς την ευθύνη στις προπονήσεις, αλλά μετά είναι στην ατομική ευθύνη του καθενός. Δεν υπήρξαν αντιδράσεις, αφού θέλουν να συνεχιστεί το πρωτάθλημα και να πληρωθούν».

Ο Απόστολος Βέλλιος στο Βόλος - Ατρόμητος 0-3
© Φωτογραφία : INTIME Sports/Ntountoumis Christos

«Πάμε βήμα-βήμα για τη σέντρα»

Ο γιατρός του Ατρόμητου εκφράζει, τέλος, την αισιοδοξία του για την επιστροφή στη δράση στη Super League, αλλά και στην ολοκλήρωση της σεζόν:

«Το υπουργείο έχει κάνει πολύ καλή οργάνωση και προσεκτική. Αυτό που είπαμε στην τηλεδιάσκεψη είναι να πηγαίνουμε βήμα-βήμα, ανάλογα με τα κρούσματα. Επειδή η κοινωνία πέτυχε, είναι πολύ άσχημο να μην τα καταφέρει το ποδόσφαιρο. Να είμαστε προσεκτικοί, τα μέτρα είναι σωστά. Η υπερβολή που είναι ο αποκλεισμός όλων είναι ανέφικτο, και προχωράμε βλέποντας και κάνοντας. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει ότι η κοινωνία δεν νοσεί, δεν έχουμε πολλά κρούσματα. Αν είχαμε πολλά κρούσματα, όλα αυτά δεν θα τα συζητούσαμε τώρα. Θα τα καταφέρουμε εντέλει να ολοκληρώσουμε το πρωτάθλημα».

Θέμα:
Κορονοϊός Ελλάδα (2464)
Tags:
πρωτόκολλο, Αυγενάκης, Λευτέρης Αυγενάκης, υφυπουργός Αθλητισμού, μάσκες, μάσκα, γάντια, τεστ, Ατρόμητος, COVID-19, κρούσματα, κρούσμα, γιατρός, Super League 1, Super League, ελληνικό ποδόσφαιρο, ποδόσφαιρο, κορονοϊός
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK