19:35 03 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Λήψη σύντομου url
Από
0 30
Βρείτε μας

Η Κάτια Κοξένογλου ανέλαβε αναπληρώτρια πρόεδρος της Super League και μίλησε στο Sputnik για την τιμητική διάκριση και τη θέση της γυναίκας στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Η 18η Μαΐου 2020 ήταν μια σημαντική μέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού μια γυναίκα, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, ανέλαβε αναπληρωτής πρόεδρος της Super League και μάλιστα, εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, προτάθηκε στη τηλεδιάσκεψη της λίγκας να επιστρέψει το ποδόσφαιρο σε δράση στις 6 Ιουνίου.

«Να κάνω κάτι περισσότερο για το ελληνικό ποδόσφαιρο»

Η Κάτια Κοξένογλου είναι η νέα αναπληρωτής πρόεδρος της Super League, όπως ψηφίστηκε ομόφωνα, και μίλησε στο Sputnik για την ιστορική σε σημασία εξέλιξη, αφού δεν υπήρχαν παλαιότερα σε τέτοιες θέσεις γυναίκες.

«Είναι μια τιμητική θέση, πάνω από όλα επειδή, όπως γνωρίζετε, δεν έχει ξανά υπάρξει γυναίκα σε διοικητικό πόστο στη Super League. Θεωρώ και νιώθω πως έχουμε μια μεγαλύτερη ευθύνη και πρέπει να αποδείξουμε εμείς οι γυναίκες πως έχουμε θέση στο ποδόσφαιρο και διοικητικά. Σαφώς, η θέση της γυναίκας στο ποδόσφαιρο δεν είναι όπως ήταν πριν χρόνια. Υπάρχουν γυναίκες που είναι σε διοικητικά πόστα σε ομάδες, διαιτητές, το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει ανέβει πάρα πολύ. Οπότε θα προσπαθήσω και εγώ, από τη δική μου πλευρά και από τη θέση που κατέχω, να κάνω κάτι περισσότερο για το ελληνικό ποδόσφαιρο» είπε η κα. Κοξένογλου.

«Έπρεπε να κάνω πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια από όση θα έκανε ένας άντρας»

Η εκπρόσωπος του Ατρόμητου μπήκε από το 1999 στον χώρο του ποδοσφαίρου ως διοικητικό στέλεχος του ΑΟ Χαλκηδόνας και από το 2005 είναι Αναπληρώτρια Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΠΑΕ Ατρόμητος και Υπεύθυνη των Διεθνών Σχέσεων της ομάδας με την UEFA. Αλήθεια πόσο δύσκολο είναι για μια γυναίκα να... επιβιώσει σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο;

«Η αλήθεια είναι πως τα πρώτα χρόνια δεν ήταν πολύ εύκολα για μένα. Ήταν πάρα πολύ δύσκολο για μια γυναίκα να αποδείξει ότι μπορεί σε αυτό τον χώρο. Έχει αλλάξει και το επίπεδο στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πλέον, αξιολογούνται κάποιοι άνθρωποι και η αγορά του ποδοσφαίρου έχει ανάγκη από ικανά στελέχη. Οπότε, έτσι μου δόθηκε και μένα η ευκαιρία. Ήταν μια ανάγκη του ποδοσφαίρου να υπάρχουν στελέχη με μόρφωση. Συνδύαζα και την εμπειρία και τη μόρφωση. Αυτό ήταν υπέρ για μένα. Τα πρώτα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα. Έπρεπε να κάνω πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια από όση θα έκανε ένας άντρας. Είμαι 20 χρόνια στον χώρο για να είμαι σε αυτή τη θέση. Ίσως ένας άντρας να χρειαζόταν λιγότερα χρόνια για αυτή τη θέση» αναφέρει.

«Μια γυναίκα όλα τα μπορεί»

Στην ταινία «Η κληρονόμος» η Σμαράγδα Καρύδη είναι η πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας, «οι Πάνθηρες» και οι Stavento τραγουδούν το «Μια γυναίκα όλα τα μπορεί». Τελικά μπορεί;

«Μια γυναίκα όλα τα μπορεί, όπως και ένας άντρας. Δεν έχει να κάνει η ικανότητα με το φύλο, αλλά με το πόσο ικανός είναι ένας άνθρωπος» αναφέρει η Κάτια Κοξένογλου και απαντά στο ερώτημα αν την κοιτάζουν με διαφορετικό μάτι στις συνεδριάσεις:

«Ίσως να υπήρχε κάτι τα πρώτα χρόνια. Έχω δεχθεί μεγάλο σεβασμό από όλους τους ανθρώπους από όποιο πόστο και αν ήμουν. Δεν θα πω πως με αντιμετώπισαν ως κάτι διαφορετικό. Ίσως στις αρχές: ότι "τι ξέρεις εσύ ως γυναίκα από ποδόσφαιρο;". Δεν δέχθηκα ποτέ την ασέβεια. Και σε άλλους χώρους οι γυναίκες αντιμετωπίζουν πρόβλημα, δεν έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο. Εντάξει, το ποδόσφαιρο παραδοσιακά είναι ανδροκρατούμενο».

Η Κάτια Κοξένογλου
© Φωτογραφία : Intime Sports / ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
Η Κάτια Κοξένογλου

«Το άθλημα δεν είναι μόνο για άντρες»

Η Κάτια Κοξένογλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πειραιά, ενώ σπούδασε business management στο Πανεπιστήμιο Laverve και πρόσφατα μίλησε στο 1ο Διεθνές Συνέδριο Ποδοσφαίρου Γυναικών και θέλει και άλλες γυναίκες στη «στρογγυλή Θεά»:

«Βεβαίως θέλω να εμπλακούν περισσότερες γυναίκες. Θεωρώ πως το άθλημα, όπως και άλλα αθλήματα, δεν είναι μόνο για άντρες. Μπορούν και γυναίκες να το χαρούν το ποδόσφαιρο και να παίξουν και να το παρακολουθήσουν. Το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει άνοδο παγκοσμίως. Στον Ατρόμητο το στηρίζουμε το γυναικείο ποδόσφαιρο και, γενικά, στηρίζουμε το άθλημα του ποδοσφαίρου ως Ατρόμητος» δήλωσε στο Sputnik.

«Τα Ρώσικα είναι μια ενδιαφέρουσα γλώσσα και πάρα πολύ δύσκολη»

Η «σιδηρά κυρία» του ελληνικού ποδοσφαίρου μιλάει τέσσερις ξένες γλώσσες με τα Ρώσικα να είναι μέσα σε αυτές και αναφέρει τον λόγο:

«Η εκμάθηση των ξένων γλωσσών για μένα είναι ένα χόμπι. Οι άλλες γλώσσες που γνωρίζω είναι Λατινογενείς και έτσι ήθελα κάτι διαφορετικό. Σε αυτά τα πλαίσια, άρχισα να κάνω μαθήματα και είχα μια καθηγήτρια Ρωσίδα και είδα ότι είναι ενδιαφέρουσα γλώσσα και πάρα πολύ δύσκολη. Θέλει πάρα πολλή μελέτη. Δεν μπορώ να τη μιλήσω καθημερινά, όπως είναι τα Αγγλικά, και να την εξασκήσω. Ανακάλυψα, όμως, ότι έχει και πολλά ελληνικά στοιχεία αυτή η γλώσσα. Μου αρέσει να επικοινωνώ με τον κόσμο. Είναι δύσκολη γλώσσα για τους Έλληνες. Ως γλώσσα έχει πολλά να σου δώσει».

«Θέλω να μιλάω όταν έχω κάτι να πω»

Η Κάτια Κοξένογλου είναι παντρεμένη με τον παλαίμαχο άσο και πρώην προπονητή του Ατρόμητου, Γιώργο Κορακάκη, με τον οποίο έχει αποκτήσει δύο κόρες και κρατάει την προσωπική της ζωή μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ δεν δίνει συχνά συνεντεύξεις:

«Δεν μιλάω συχνά, ίσως είναι και λόγω χαρακτήρα, αλλά θέλω να μιλάω όταν έχω κάτι να πω. Δεν θέλω να τοποθετούμαι και δεν έχω τη μεγάλη δραστηριότητα στα social media. Δεν μου αρέσει να προβάλλω την προσωπική μου ζωή. Γενικά, είναι στάση ζωής αυτό».

«Στην Ελλάδα δεν προστατεύουμε το προϊόν μας»

Η αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ατρόμητος έχει βρεθεί σε πολλές ευρωπαϊκές κληρώσεις, στις ευρωπαϊκές αποστολές, στις συσκέψεις της UEFA και έχει πάρει μέρος στη Γενική Συνέλευση του European Club Association. Τι είναι, όμως, αυτό που ζηλεύει από τους άλλους συλλόγους;

«Αυτό που ζηλεύω από τις άλλες ομάδες είναι πως είναι όλες μαζί στο πώς θα προβάλουν το προϊόν τους. Σαφώς και εκεί θα έχουν αντιπαλότητες, αφού κάθε ομάδα έχει τα δικά της συμφέροντα, αλλά δεν θα βλάψουν ποτέ το προϊόν τους, όμως, και δεν θα το δυσφημίσουν. Κάτι που εμείς, δεν το προστατεύουμε».

Η Κάτια Κοξένογλου με τον πρόεδρο του Ατρόμητου, Γιώργο Σπανό
© Φωτογραφία : Intime Sports / ΒΟΛΙΤΑΚΗΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
Η Κάτια Κοξένογλου με τον πρόεδρο του Ατρόμητου, Γιώργο Σπανό

«Το όνειρό μου με τον Ατρόμητο»

Βρίσκεται στην ομάδα του Περιστερίου τα τελευταία 15 χρόνια, αλλά ακόμα δεν έχει εκπληρώσει το όνειρό της:

«Το όνειρό μου με τον Ατρόμητο είναι η ευρωπαϊκή ανέλιξή του και μέχρι τώρα έχει επιτευχθεί ο πρώτος στόχος και θα μπορούσαμε να πάμε και καλύτερα ευρωπαϊκά. Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις να υπάρχει και μια συνέχεια. Και, φυσικά, ένα Κύπελλο. Έχουμε φτάσει δυο φορές στον τελικό και δεν τα έχουμε καταφέρει».

«Η κυβέρνηση θα ανάψει το πράσινο φως»

Στη τηλεδιάσκεψη των ομάδων της Super League αποφασίστηκε η επανέναρξη του ελληνικού ποδοσφαίρου στις 6 Ιουνίου, αλλά, για να γίνει αυτό, θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει το «ok», ώστε να στηθεί και πάλι η μπάλα στη σέντρα:

«Τα έχουμε καταφέρει πάρα πολύ καλά στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού. Και η κυβέρνηση και οι Έλληνες. Αν δει η κυβέρνηση ότι το επιτρέπει η κατάσταση και προστατεύεται η υγεία των αθλητών και όλων όσων εμπλέκονται θα δώσει το "πράσινο" φως. Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, τηρούμε το υγειονομικό πρωτόκολλο κατά γράμμα για να γίνει η επανεκκίνηση του ποδοσφαίρου» τονίζει.

«Διαφορετικό το ποδόσφαιρο χωρίς τον 12ο παίκτη του»

Το ποδόσφαιρο δεν θα είναι το ίδιο μετά την πανδημία και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά όλοι που βρίσκονται στον χώρο:

«Θα είναι διαφορετικό, αφού θα λείπει ο 12ος παίκτης που είναι ο κόσμος. Ίσως, από τη σεζόν 2020-21, το δούμε πώς μπορεί να γίνει και ανάλογα με την πληρότητα του κάθε γηπέδου να υπάρχουν θεατές».

Tags:
ελληνικό ποδόσφαιρο, ποδόσφαιρο, Κυβέρνηση, Super League 1, Super League, Ατρόμητος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK