13:20 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
Λήψη σύντομου url
Από
George Floyd (158)
0 10
Βρείτε μας

Ο ψυχολόγος του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Πετρούνιας, με αφορμή τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ και τις εκδηλώσεις σε όλο τον κόσμο για τον ρατσισμό σχολιάζει τη στάση των αθλητών.

Η δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στις 25 Μαΐου κατά τη διάρκεια σύλληψής του από αστυνομικούς πυροδότησε μαζικές κινητοποιήσεις παγκοσμίως. Το θέμα του ρατσισμού τέθηκε, ξανά, πολύ έντονα στις ΗΠΑ, αλλά επηρέασε και τον υπόλοιπο κόσμο. Παίκτες, όπως, ο ΛεΜπρόν Τζέιμς και ο Μάικλ Τζόρνταν πήραν θέση, αλλά στην Ελλάδα αυτό δεν συμβαίνει συχνά, εκτός από ποσταρίσματα στα social media.

Το Sputnik ζήτησε τη γνώμη του ψυχολόγου του Παναθηναϊκό Α.Ο., Δημήτρη Πετρούνια.

«Σιωπούν για να μην δυσαρεστήσουν το "ειδικό" κοινό τους»

«Η βάση του αθλητισμού είναι ο πολιτισμός και πρέπει, με κάθε τρόπο, όσοι τον υπηρετούν να φέρονται ανάλογα. Δυστυχώς, στην εποχή του επιθετικού μάρκετινγκ αρκετοί αφήνουν πίσω τις αρχές που πρέσβευαν στα πρώτα τους βήματα και σιωπούν για να μην δυσαρεστήσουν το "ειδικό" κοινό τους. Η συνειδητή αποχή από κοινωνικά θέματα εξασφαλίζοντας το προσωπικό συμφέρον έχει ηθικές προεκτάσεις, αφού τόσο μεγάλοι παίκτες διαμορφώνουν αρκετές φορές συνειδήσεις αφού είναι πρότυπα για τις νέες γενιές» ανέφερε ο κ. Πετρούνιας.

«Στην Ελλάδα ο ρατσισμός είναι σε χαμηλά επίπεδα»

Ο Δημήτρης Πετρούνιας ξεκίνησε τις σπουδές του στο τμήμα Ψυχολογίας στο University of East London και μετέπειτα ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές Κλινικής-Κοινοτικής Ψυχολογίας στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Εκτός από τον Παναθηναϊκό Α.Ο., όπου είναι υπεύθυνος της ψυχολογικής προετοιμασίας των αθλητών, έχει συνεργασία και με την ακαδημία μπάσκετ του Παναγιώτη Γιαννάκη (Giannakis Academy), όπου έγινε πρώτη φορά χρήση ψυχοτεχνικών δοκιμασιών για τους παίκτες.

«Δεν έχει τύχει αθλητής μου να έρθει να μου πει πως έχει δεχθεί ρατσιστική επίθεση. Πιστεύω πως στη χώρα μας ο ρατσισμός είναι σε χαμηλά επίπεδα συναρτήσει με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όμως η επιτυχία κάθε κράτους δικαίου είναι ο ρατσισμός να παταχθεί ολοκληρωτικά με κύρια μέσα την παιδεία και τον αθλητισμό» είπε ο ψυχολόγος που συνεργάζεται με αθλητές που μας εκπροσωπούν και πρωταγωνιστούν σε παγκόσμιους αγώνες, αλλά και με την Εθνική Ελλάδος Ακρωτηριασμένων (Amputee Football Hellas).

Ο Δημήτρης Πετρούνιας
© Φωτογραφία : dimitrispetrounias.gr
Ο Δημήτρης Πετρούνιας

«Ο Έλληνας αθλητής πλέον έχει παιδεία»

Κυρίως οι Έλληνες αθλητές-ποδοσφαιριστές ανεβάζουν φωτογραφίες στα social media για τον ρατσισμό, αλλά όταν τους δίνεται ο λόγος να μιλήσουν λένε όχι. Τι μπορεί να φοβούνται;

«Έχω την καλύτερη των εντυπώσεων για τους Έλληνες αθλητές και κάθε φορά μου το αποδεικνύουν με τις ουσιαστικές κοινωνικές δράσεις τους. Ο Έλληνας αθλητής πλέον έχει παιδεία και έχει μάθει να διαχωρίζει πώς πρέπει να φερθεί ανάλογα με τις καταστάσεις. Έχει γίνει μια αρχή σεβασμού στις αξίες και στη διαφορετικότητα, δείγμα της φιλοσοφίας αρκετών υγιών ακαδημιών. Μάλιστα τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες στα social media ενός βομβαρδισμού εναντίωσης στα "καθεστώτα" που δεν υπηρετούν την ισότητα και την ισονομία. Στην εποχή των παγκοσμίων πλατφόρμων ανταλλαγής ιδεών και συναισθημάτων (social media) ο αθλητής βρίσκει εκεί χώρο δράσης για να διαμαρτυρηθεί. Στα δημοκρατικά πολιτεύματα ο καθένας έχει τη δυνατότητα να εκφραστεί χωρίς κανέναν περιορισμό. Στην πατρίδα μας θέλω να πιστεύω πως ο καθένας μπορεί να εκφέρει άποψη χωρίς να κάνει δεύτερες σκέψεις. Αν όντως όμως κάνει, θα πρέπει να αλλάξουμε το σύστημα, όχι τον άνθρωπο».

«Πρέπει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο να είναι το παράδειγμα σε κάθε ακαδημία και σε κάθε σχολείο»

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έχει πει σε συνέντευξή του:

«Δεν θα αρνηθώ πως στην Ελλάδα υπάρχει πολύς ρατσισμός. Πριν από έξι χρόνια φοβόμουν να βγω από το σπίτι για να μην με απελάσουν».

Πρέπει κάποιος να είναι πασίγνωστος για να μην δεχθεί ρατσισμό;

«Ο Γιάννης αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα διότι, ακόμα κι αν ζούσε υπό το καθεστώς φόβου και βίωσε ρατσισμό, αγάπησε την Ελλάδα και έχει γίνει πρεσβευτής της. Επέλεξε να εκπροσωπήσει τη χώρα που μεγάλωσε και οι Έλληνες αθλητές τον αγκάλιασαν αποδεικνύοντας πως έχουμε διαμορφώσει πια μια υγιή κουλτούρα. Αυτό αποτελεί και την πιο ηχηρή απάντηση σε όσους κάποτε τον φόβισαν, τον κυνήγησαν ή τον αμφισβήτησαν. Πρέπει ο Γιάννης να είναι το παράδειγμα σε κάθε ακαδημία και σε κάθε σχολείο, μην ξεχνάμε πως τα παιδιά μιμούνται συμπεριφορές, οπότε πρέπει να αλλάξουμε πρωτίστως εμείς για να αλλάξει αύριο η κοινωνία» τόνισε ο Δημήτρης Πετρούνιας.

«Αν δώσουμε σωστά ερεθίσματα στα παιδιά, θα είμαστε αύριο υπερήφανοι»

Η Λίβερπουλ γονάτισε στον αγωνιστικό χώρο για τον Τζορτζ Φλόιντ, ο ποδοσφαιρικός Παναθηναϊκός ανέβασε φωτογραφίες με μαύρα μπλουζάκια που έγραφαν «I can't breathe». Το ποδόσφαιρο και γενικότερα ο αθλητισμός δείχνει πως μπορεί να βοηθήσει κατά του ρατσισμού:

«Η αξία των προτύπων για τα παιδιά είναι πολύ σημαντική. Όταν ο μικρός φίλαθλος παρατηρεί αυτή την τόσο δυνατή εικόνα και οι γονείς εξηγούν τους λόγους, τότε το μάθημα έχει παραδοθεί με τον βέλτιστο τρόπο. Αυτό το παιδί των επτά οκτώ ετών αύριο θα είναι ο αθλητής που θα χειροκροτούμε στα γήπεδα. Αν του δώσουμε σωστά ερεθίσματα, θα είμαστε αύριο υπερήφανοι για την αλλαγή που τόσο προσδοκούμε» είπε ο εξειδικευμένος στην Αθλητική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Hamilton αλλά και επιμορφωμένος εξ αποστάσεως στο Barcelona Soccer Coaches Clinic.

«Στον Παναθηναϊκό το πλαίσιο αξιών και ιδανικών είναι αδιαπραγμάτευτο»

Ο Δημήτρης Πετρούνιας αποτελεί τον πράσινο αθλητικό ψυχολόγο που στις εποχές που ζούμε είναι απαραίτητος σε μια ομάδα:

«Ο ρόλος όμως είναι αρκετά σύνθετος, άκρως ουσιαστικός. Εκτός της αποφόρτισης των αθλητών, ώστε πάντα να βρίσκονται σε κατάσταση ψυχικής ηρεμίας, δίνεται έμφαση και στον σημαντικό παράγοντα της σύμπνοιας και της ομαδικότητας. Εκτός αυτού δίνεται μεγάλο βάρος στις ακαδημίες, ώστε πέρα από τον έλεγχο συναισθημάτων, οι μικροί μας αθλητές να αποκτούν αξίες και ιδανικά. Στον Παναθηναϊκό το πλαίσιο αξιών και ιδανικών είναι αδιαπραγμάτευτο αναζητώντας τους αυριανούς αθλητές που θα είμαστε για αυτούς υπερήφανοι εντός και εκτός γηπέδου» κατέληξε.

Θέμα:
George Floyd (158)
Tags:
ψυχολόγος, Παναθηναϊκός, ρατσιστική επίθεση, ρατσιστής, ρατσισμός, Τζορτζ Φλόιντ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK