08:47 06 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
110
Βρείτε μας

Μακεδονικό, τραγωδία στο Μάτι, οικονομία απασχόλησαν την συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που ξεπέρασε τις τέσσερις ώρες. Τι είπε για τη στάση του Καμμένου στη συμφωνία των Πρεσπών.

Βέβαιος ότι ο κυβερνητικός του εταίρος Πάνος Καμμένος δεν θα θέσει σε κίνδυνο την πορεία ανάκαμψης της χώρας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαφωνία στη συμφωνία των Πρεσπών. «Το βλέπει και ο ίδιος ο Καμμένος ότι αυτή η συμφωνία ανοίγει νέες ευκαιρίες αλλά είναι δεσμευμένος για λόγους αρχής» ανέφερε. Ερωτηθείς για τις συντάξεις επανέλαβε ότι η ελληνική πλευρά θα διεκδικήσει με επιχειρήματα να αποδείξει ότι είναι αχρείαστες.

Νεα μηνύματα
 • 16:45

  Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού

  83η ΔΕΘ, Αλέξης Τσίπρας, Συνέντευξη Τύπου
  © Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
 • 16:40

  Για τον αγροτικό κόσμο

  Καταφέραμε να εξορθολογίσουμε τις πληρωμές, οι αγρότες γνωρίζουν ότι πληρώνονται στην ώρα τους τις επιδοτήσεις. Την προηγούμενη χρονιά πληρώσαμε χρέη από το 2008. Θεσπίσαμε το αφορολόγητο σε μία σειρά δράσεις, είναι η μόνη κατηγορία που είδε μεγάλες ελαφρύνσεις στη φορολογία. Θεσπίσαμε την ενιαία σύνταξη που θα δώσει δυνατότητες στον αγροτικό κόσμο.

  Φαίνεται στις αντιδράσεις, υπάρχει μία σταδιακή τάση ενίσχυσης του αγροτικού εισοδήματος. Επίσης μπορούν να μπουν στον εξωδικαστικό. Έχουν γίνει σημαντικά βήματα, μένουν να γίνουν πολλά.

  Ο αγροτικός κόσμος πρέπει να ενισχυθεί, είναι εθνικός στόχος να μείνουν στα χωράφια τους οι αγρότες, να ενισχυθεί η παραγωγή. 

 • 16:34

  Για συνομιλίες Ελλάδας - Αλβανίας

  Σε καλή πορεία η διαπραγματεύσεις. Πολλές δεσμεύσεις πρέπει να υλοποιηθούν από πλευράς Αλβανίας, όπως η θαλάσσια ζώνη, τα ελληνικά κοιμητήρια, τα σχολικά βιβλία και των μεταρρυθμίσεων σε σχέση με τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας. Έχουν ακουστεί πολλά που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Πολλοί επιχείρησαν να βάλουν θέμα Τσάμηδων, δεν υπάρχει αυτό.

  Η Ελλάδα κινείται με στρατηγική επίλυσης προβλημάτων όχι παραχωρήσεων στις βασικές γραμμές για να μετατραπεί σε χώρα με αυξημένο πρόσημο στην περιοχή και να προσανατολιστεί στο βασικό της θέμα τα ελληνοτουρκικά.

 • 16:27

  Τις επόμενες ημέρες η ρύθμιση για το γήπεδο του ΠΑΟΚ

  Στη Βουλή θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες η νομοθετική ρύθμιση ώστε ο χώρος του στρατοπέδου που ανήκει στο υπ. Άμυνας να παραχωρηθεί για το γήπεδο του ΠΑΟΚ, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός. «Εφόσον υπάρχει επενδυτής που θα χρηματοδοτήσει, η πολιτεία θα συνδράμει» πρόσθεσε.

 • 16:18

  Τσίπρας: Το κλίμα έξω στα πεζοδρόμια δεν ήταν ευχάριστο χθες

  Οι εικόνες που μεταδόθηκαν σε όλο τον κόσμο χθες προσβάλουν την χώρα μας. Να μην ταυτίσουμε τους ακραίους φανατικούς με τους ανθρώπους που μετείχαν στα συλλαλητήρια. Οι πολίτες θα πρέπει να επεξεργάζονται περισσότερο τη διαφορετική άποψη.

  83η ΔΕΘ, Αλέξης Τσίπρας, Συνέντευξη Τύπου

  © Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
  Θα σεβαστώ το δικαίωμα της διαδήλωσης και της άλλης άποψης αλλά και από την άλλη πλευρά να προχωρήσει η Ελλάδα μπροστά και το δικαίωμα της κυβέρνησης να παίρνει σημαντικές αποφάσεις. Πολλοί σήμερα που διαφωνούν θα δουν σύντομα τα σημαντικά οφέλη.

 • 16:12

  Τσίπρας για Μάτι: Πρέπει να δούμε τι πρέπει να αλλάξουμε

  Ένα θέμα είναι πώς αλλάζεις τον κρατικό μηχανισμό και ένα άλλο θέμα είναι πώς εκπαιδεύεις και τους πολίτες. Πρέπει να μπουν στα σχολεία και άλλα μαθήματα για το πώς αντιδρούμε και σε άλλα ακραία φαινόμενα.

  Δεν υπάρχει καμία ασυλία, όποια απόφαση, πόρισμα βγει από τη Δικαιοσύνη θα είναι απολύτως σεβαστό.

 • 16:10

  Τσίπρας: Προχωρά η συνεργασία για τον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη

  Προχωρούν οι οικονομοτεχνικές μελέτες και προχωράμε στη συγκρότηση διακρατικής εταιρείας που θα αναλάβει το κόστος κατασκευής και τα έσοδα από το έργο. Τέτοιου είδους έργα συγκεντρώνουν το επενδυτικό ενδιαφέρον και υπάρχει έντονο ενδιαφέρον.

  83η ΔΕΘ, Αλέξης Τσίπρας, Συνέντευξη Τύπου
  © Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
 • 16:07

  Για το Μάτι και την παραίτηση Τόσκα

  Όλοι ήμασταν συγκλονισμένοι και στην πολιτική παίζουν ρόλο τα συναισθήματα των ανθρώπων. Θεωρώ ότι ο Τόσκα θεωρώ ήταν πολύ καλός υπουργός. Εκτιμώ ιδιαίτερα πως έθεσε άμεσα την παραίτησή του στη διάθεσή μου, λέγοντας πως τον βαραίνει το ηθικό κομμάτι, ανεξάρτητα από τη διαχείριση της κατάστασης.

  83η ΔΕΘ, Αλέξης Τσίπρας, Συνέντευξη Τύπου
  © Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC

  Αυτό που διαφοροποιεί εμάς είναι το ηθικό πλεονέκτημα. Πιστεύω πως σωστά έθεσε την παραίτησή του, σωστά εγώ δεν την αποδέχθηκα αμέσως για να συμμαζέψουμε την κατάσταση, σωστά κάναμε τις αλλαγές αργότερα.

 • 16:04
 • 16:01

  Τσίπρας: Θα είμαστε ανοιχτοί στην στήριξη προσώπων στις δημοτικές εκλογές που προέρχονται από άλλους χώρους

  Ανοιχτός στην στήριξη προσώπων στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές που δεν προέρχονται αυστηρά από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

  «Θα στηρίξουμε πρόσωπα και δυνάμεις που έχουν αποδείξει με τη δράση τους ότι έχουν το χαρακτηριστικό της εντιμότητας και όσους έχουν δώσει μάχες για την ενίσχυση των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας, απέναντι σε μικρά και μεγάλα συμφέροντα» τόνισε.

 • 15:56

  Τσίπρας για ΟΑΣΘ

  Ο ΟΑΣΘ ήταν μια πολύ αμαρτωλή ιστορία. Εγινε μια μεγάλη προσπάθεια να ανταποκριθούμε στα αιτήματα των εργαζομένων, έγινε μια προσπάθεια για τη δωρεάν μεταφορά των ανέργων, και κυκλοφορούν περισσότερα λεωφορεία στη Θεσσαλονικη. Πρέπει να προχωρήσουμε σε γρήγορους ρυθμούς, να αυξήσουμε τον αριθμό των λεωφορείων.

 • 15:49

  Τσίπρας: Ανησυχώ, η Ευρώπη παίρνει μία στροφή ακραία δεξιά και αντιευρωπαϊκή

  «Κάτω από την πίεση της προσφυγική κρίσης η Ευρώπη παίρνει μία στροφή ακραία δεξιά και αντιευρωπαϊκή και διαμορφώνονται δύο στρατόπεδα» παραδέχτηκε ο κ. Τσίπρας.

  «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έρθει κοντά και με ευρωπαϊκές δυνάμεις που έχει διαφορές αλλά είμαστε αναγκασμένοι να συνεχίσουμε αυτές τις συνεργασίες. Έχουμε μορφώματα της ακροδεξιάς σε μεγάλες χώρες που παίρνουν μεγάλα ποσοστά. Βλέπουμε μία ακατανόητα λαθεμένη στάση, φοβική, των κομμάτων της Χριστιανοδημοκρατίας που υπό τον φόβο απώλειας ποσοστών κάνουν στροφή στη δική τους ατζέντα» πρόσθεσε.

  «Θεωρώ λάθος, αν η Μέρκελ κάνει την επιλογή από θέσεις αρχών που κράτησε, θεωρώ ότι θα είναι επιζήμιο για το μέλλον της Ευρώπης αν αυτό συμβεί».

 • 15:43

  Για τα διόδια

  Σχεδιάζουμε και έχει προχωρήσει η διαδικασία δημοπράτησης για τα αναλογικά διόδια, θα υπάρξει εξορθολογισμός και όπου υπάρχουν διόδια κάθε πολίτης θα πληρώνει ανάλογα με τα χιλιόμετρα. Έχουμε προχωρήσει και σε μία σειρά από ρυθμίσεις για πολίτες με μόνιμη διαμονή σε περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης και αναγκάζονται να κάνουν διαδρομές με μεγάλες εκπτώσεις.

  Σε έργα που ήταν παρατημένα με τεράστιο κόστος, έχουμε μεγάλη εξοικονόμηση.

 • 15:39

  Για κατώτατο μισθό

  Ο ΣΕΒ έχει επιχειρήσεις που δεν απασχολούν με τον κατώτατο μισθό, περισσότερο ιδεολογικού χαρακτήρα είναι η αντίθεση. 

  Η διαδικασία θα είναι απόλυτα εγκεκριμένη από το πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας, θα κρατήσει τέσσερις μήνες. Θα προηγηθεί διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, το πόρισμα της επιτροπής και μετά θα είναι απόφαση της Υπουργού Εργασίας. 

  Στην Πορτογαλία έχει γίνει αυτό και βελτίωσε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. 

  Το μίγμα δεν πρέπει να απασχολεί κανέναν, γιατί έχουμε την επιδότηση των νέων ασφαλισμένων, έχουμε μία σειρά πολιτικών με θετικό πρόσημο.

  Θα γίνει η αύξηση του κατώτατου μισθού σε κλίμα συναίνεσης.

 • 15:37

  Τσίπρας: Έχουν υπάρξει διαφωνίες με τον κυβερνητικό εταίρο

  Έχουμε το δημοψήφισμα στα Σκόπια, εύχομαι να το κερδίσει ο φίλος μου ο Ζόραν Ζάεφ. Έχουν μετά μία δύσκολη διαδικασία στο κοινοβούλιο, συνεπώς μετά θα έχω την ευκαιρία να το συζητήσω με τον κυβερνητικό μου εταίρο.

  Έχει διαφωνήσει και στο παρελθόν με άλλα σχέδια και έχουν περάσει.

 • 15:33

  Τσίπρας: Η συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στο κοινοβούλιο

  Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία των Πρεσπών θα υπερψηφιστεί από την πλειονότητα των βουλευτών.

 • 15:29

  Για δημοτικά συμβούλια

  Πρέπει να κατανοήσουμε την φιλοσοφία και να την αγκαλιάσουμε. Ακούω και πολλούς δημάρχους να λένε «εσείς στην κεντρική πολιτική σκηνή δεν θα συνεννοηθείτε ποτέ;» αλλά όταν έρχεται ο λόγος για τους δήμους...

  Σημαντική αυτή η αλλαγή που φέραμε. Θα διαμορφωθεί η κουλτούρα. Δεν θα άλλαζε τίποτα το πλαφόν για την είσοδο στα δημοτικά συμβούλια. Στις επόμενες δημοτικές εκλογές η νέα κουλτούρα συνεννόησης θα αποτυπωθεί.

  83η ΔΕΘ, Αλέξης Τσίπρας, Συνέντευξη Τύπου
  © Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
 • 15:24

  Τσίπρας: εκφράζω δημόσια τα συλλυπητήριά μου στον Γ. Δημαρά

  Τσίπρας: Διορθώνουμε βάρη

  Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολιτική δύναμη με διακριτή ταυτότητα και δεν αρνείται τον διάλογο και τη συμπόρευση. Συγκυβερνάμε με ένα κόμμα της κεντροδεξιάς και τους οικολόγους. Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να αλλοιώσουμε τον στρατηγικό μας σχεδιασμό. Δηλαδή με τη σημερινή ΝΔ του κ. Μητσοτάκη που είναι ακραία φιλελεύθερη, είμαστε τόσο διαφορετική όσο η μέρα με τη νύχτα. Αυτή η ΝΔ δεν έχει σχέση με την παλιά.

  83η ΔΕΘ, Αλέξης Τσίπρας, Συνέντευξη Τύπου
  © Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
 • 15:21

  Τσίπρας: Θα ήταν πρωτοφανής εξέλιξη ένα δημοψήφισμα για το πώς θα ονομαστεί μία γειτονική χώρα

  «Οι γείτονές μας καλούνται να αλλάξουν όνομα και σύνταγμα, ορθώς κάνουν δημοψήφισμα. Εμείς δεν αλλάζουμε τίποτα, δεν έχουμε κανέναν λόγο να προβούμε σε τέτοια διαδικασία, όπως επικυρώνονται όλες οι συνθήκες έτσι θα κυρωθεί και αυτή» απάντησε σε ερώτηση για δημοψήφισμα για τη συμφωνία των Πρεσπών.

  Όσοι διαφωνούν ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα, ας βγουν και ας πουν όσοι διαφωνούν, στους εταίρους μας ότι θα την ακυρώσουν.

 • 15:14

  Τσίπρας για Μάτι: Η κριτική είναι απαραίτητη, υπάρχει ένα όριο

  Όταν κάποια στιγμή περάσεις ένα όριο οι πολίτες το αντιλαμβάνονται και η κριτική παίρνει τον χαρακτήρα στρατευμένης προπαγάνδας που αλλάζει το πρόσημο.

  Συγκεκριμένα για το Μάτι, θα έπρεπε να ήμασταν πολύ ανόητοι αν το μέλημά μας τότε ήταν να κρύψουμε τους νεκρούς. Πώς να τους κρύψεις τους νεκρούς. Οι νεκροί ούτε κρύβονται ούτε εικάζονται. Αυτή η κριτική διαψεύδεται από την εξέλιξη των πραγμάτων γιατί λίγες ώρες μετά την σύσκεψη που τόσο επικρίθηκε ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέλαβε με δική μου εντολή να βγει και να ενημερώσει. Συνήθως στις κρίσεις οι κυβερνητικοί εκπρόσωποι κρύβονται.

  Ποιο είναι το νόημα αυτής της κριτικής. Η όποια κριτική για παραλείψεις και λάθη πρέπει να γίνεται, όταν όμως ξεπερνάει τα όρια θα πρέπει αυτοί που την υφίστανται να χαίρονται γιατί οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι έχει στόχο να βγουν κάποια κέρδη.

  Σε ό,τι αφορά το Μάτι, οι υπουργοί είναι εκεί καθημερινά από την πρώτη ημέρα.

  Μεγάλο στοίχημα η αποκατάσταση των ζημιών και η διόρθωση των διαχρονικών παθογενειών. Για πρώτη φορά έχει κινητοποιηθεί σε τέτοιο εύρος η διαδικασία του γκρεμίσματος των αυθαιρέτων, της ενίσχυσης του ελέγχου, η ενεργοποίηση ακόμα και του νόμου Τρίτση για τους φράχτες που περιορίζουν την πρόσβαση στον αιγιαλό. Πράγματα που δεν έγιναν ποτέ γιατί είχαν πολιτικό κόστος.

 • 15:10

  Για φαρμακευτική δαπάνη

  Βεβαίως μας απασχολεί το ζήτημα της δημόσιας δαπάνης και της δαπάνης των πολιτών για το φάρμακο. Θα υπάρξει σταδιακή αύξηση του ορίου δαπανών. Επιπλέον έχουν δρομολογηθεί διαρθρωτικά μέτρα που στόχο έχουν να πετύχουν τον έλεγχο της ζήτησης και του κόστους άρα θα περιορίσουν την υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης. 

  Το υπουργείο Υγείας είναι σε επαφή με την εγχώρια φαρμακοβιομηχανία γιατί είναι μέλημά μας η στήριξή της.

 • 15:05

  Τσίπρας: Υπάρχει μία σταθερή πορεία ανάκαμψης

  Η διαρκής καταγραφή πρωτογενών πλεονασμάτων και η προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις που δεν είχαν γίνει στη χώρα εδώ και δεκαετίες είναι τα μηνύματα που έχουν κινητοποιήσει το ενδιαφέρον των διεθνών επενδυτών.

  Έχει αλλάξει το κλίμα αλλά βεβαίως πρέπει να κάνουμε πολλά ακόμα. Να επιταχύνουμε την απονομή δικαιοσύνης και γι' αυτή την λερναία ύδρα την γραφειοκρατία. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον όχι μόνο από την αμερικανική πλευρά, είναι και από ευρωπαϊκές και κινεζικές επιχειρήσεις.

 • 14:52

  Ο Τσίπρας απαντά σε ερώτηση του Sputniknews

  Το επόμενο διάστημα οι διπλωμάτες θα εργαστούν προκειμένου να προσδιορίσουν το πότε και το πώς θα γίνει η επίσκεψη, έκανε γνωστό ο πρωθυπουργός που αναγνώρισε ότι το προηγούμενο διάστημα οι σχέσεις «πέρασαν μία περιπέτεια».

 • 14:47

  Τσίπρας: Έχουμε καθαρό διάδρομο μέχρι το 2032

  Έχουμε καθαρό διάδρομο μπροστά μας για τις αποπληρωμές μέχρι το 2032. Οι επενδυτές σπεύδουν στην Ελλάδα, χρειαζόμαστε ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση. 

  Τα ληξιπρόθεσμα προς τον ιδιωτικό τομέα έχουν μειωθεί, ενώ για πρώτη φορά μετά το 2013 για τρεις συνεχόμενους μήνες έχουμε μειώσεις των ληξιπροθέσμων των ιδιωτών προς το δημόσιο και σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων. Τα κόκκινα δάνεια πρέπει να συνεχίσουν να μειώνονται και πρέπει να δούμε πώς θα προστατεύουμε τους ευάλωτες αλλά όχι τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.

  Δεν καταλαβαίνω γιατί θα ήταν σημαντικό για τον ιδιωτικό τομέα να υπάρχει πιστοληπτική γραμμή.

  Πρέπει να δούμε πώς οι τράπεζες θα διευκολύνουν την ιδιωτική οικονομία.

 • 14:44

  Για ΕΝΦΙΑ

  Στόχος είναι το 2020 να έχουμε γυρίσει εκεί που ήμασταν πριν εφαρμοστεί ο ΕΝΦΙΑ, στον φόρο που εισέπραττε τότε η χώρα. Αν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να βγει να πει ότι θα το ακυρώσει.

 • 14:39

  Τσίπρας: Επιδίωξη να πάμε σε εκλογές στον καιρό τους

  Η δική μου στρατηγική επιλογή ειναι να πάμε σε εκλογές στο τέλος της θητείας μου. Αυτό είναι κάτι που έχει τις περισσότερες πιθανότητες να συμβεί. Η χώρα πάει καλά. Είμαστε η πρώτη κυβερνηση που κλείνει τη συνταγματική της θητεία, ανέφερε ο πρωθυπουργός σχετικά με τον χρόνο τον εκλογών.

  Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει της εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 γιατί έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια, κράτησε σε ισορροπία την κοινωνία και έχει όραμα. Το βασικό δίλημμα είναι αν θα πάμε μπροστά ή θα γυρίσουμε πίσω στη ρεμούλα και τη διαπλοκή.

  Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των πραγμάτων τους επόμενους μήνες. Ο σχεδιασμός είναι αυτός και ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε.

 • 14:30

  Τσίπρας για λιμάνι Αλεξανδρούπολης

  Δεν θα υπάρξει πώληση μετοχών αλλά υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων που θα γίνει μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Μέχρι τις αρχές του Νοεμβρίου θα είμαστε σε φάση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον επιχειρήσεις από τις ΗΠΑ και άλλες γειτονικές χώρες.

 • 14:25

  Τσίπρας: Επιστροφή της οικονομικής κυριαρχίας

  Το σημαντικό είναι ότι η Ελλάδα θα αποφασίζει. Οι στόχοι είναι οι συμφωνημένοι, θα καλύπτονται με ασφάλεια αλλά οι τρόποι που θα καλύπτονται και το μέρισμα που θα διαμορφώνεται είναι δική μας υπόθεση και αυτό είναι πολύ μεγάλη αλλαγή. Από εκεί και πέρα θα έρχονται οι θεσμοί. Είναι μία μεγάλη, ιστορικού χαρακτήρα αλλαγή αυτή που έγινε πριν ένα μήνα και λίγοι την πίστευαν.

  83η ΔΕΘ, Αλέξης Τσίπρας, Συνέντευξη Τύπου

  © Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
  Ευτυχώς δεν συνέβησαν οι καταστροφές που είχε πει η αντιπολίτευση.

 • 14:22

  Τσίπρας: Διεξάγεται έρευνα από τη Δικαιοσύνη για το Μάτι

  Όποία προσπάθεια πολιτικής υπεραξίας θα είναι κακακριτέα από τον ίδιο τον ελληνικο λαό. Γνωρίζετε ότι διεξάγεται ήδη έρευνα από τους Αρμόδιους. Είμαστε βέβαιοι ότι θα καταλήξει σε συμπεράσματα για τα αιτία αυτής της καταστροφής.

  Εγώ έσπευσα να καλέσω έμπειρο επιστήμονα από το εξωτερικό που θα φτιάξει ανεξάρτητο πόρισμα. Συνιστώ στην Αξιωματική Αντιπολίτευση να σταματήσει το παιχνίδι της τυμβωρυχία σε μία εθνική τραγωδία.

 • 14:19

  Τσίπρας κατά ΝΔ: Θέλουν να κρυφτούν και η χαρά δεν τους αφήνει

  Οι πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα σε σχέση με το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη είναι η μέρα με τη νύχτα. Το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, να πάμε σε ένα σύστημα όπου θα έχουν σύνταξη όσοι είχαν την τύχη να έχουν σταθερή εργασία. Είναι πολλοί αυτοί που μέσα στην κρίση διέκοψαν τον εργασιακό τους βίο. Αυτό είναι το σχέδιο Πινοσέτ του κ. Μητσοτάκης και της ΝΔ.

  83η ΔΕΘ, Αλέξης Τσίπρας, Συνέντευξη Τύπου

  © Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
  Όλοι όσοι διέκοψαν τον εργασιακό τους βίο δεν θα έχουν δυνατότητα ασφάλισης. Πολλά τα ερωτηματικά που δημιουργεί το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη για την ασφάλιση. Εμείς πήγαμε σε ένα σύστημα που παρά τις αδικίες λειτουργεί. Το σχέδιο του κ. Μητσοτάκη θα μας πάει πίσω. Σχεδιάζει ένα μέλλον επιστροφής στις αιτίες που μας οδήγησαν στα μνημόνια.

 • 14:17

  Για το αφορολόγητο

  Καθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο. Η δίκη μας εκτίμηση είναι ότιθα είμαστε πάνω από τον στόχο για 3,5%. Η μη εφαρμογή αυτού του μέτρου θα είναι κάτι αν συνεχιστεί η πορεία ανάκαμψη; Της ελληνικης οικονομίας. Δεν είμαι βέβαιος ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζει η εφαρμογή αυτού του μέτρου.

  83η ΔΕΘ, Αλέξης Τσίπρας, Συνέντευξη Τύπου
  © Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
 • 14:11

  Ο Τσίπρας για τις συντάξεις

  Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να καταθέτουν τους προϋπολογισμούς τους. Αυτό που έχω περιγράψει συμβαίνει με όλες τις χώρες. Στη δική μας περίπτωση θα τον καταθέσουμε, έχοντας και μία καλύτερη εικόνα ότι το 2019 θα είμαστε πάνω από τους στόχους. Όταν αυτό επιβεβαιωθεί θα αναιρεθεί η θέση του ΔΝΤ που επέμενε για επιπλέον μέτρα. Από εκεί και πέρα θα προσθέσουμε και μία σειρά από επιχειρήματα που διαμορφώνουν το συνολικό μας αφήγημα. Δεν θέλουμε κανένα πισωγύρισμα στην εξυγίανση των οικονομικών. Δεν θα προχωρήσουμε σε μέτρα που θα άρουν τον πυρήνα των μεταρρυθμίσεων όπως ήτα το ασφαλιστικό.

  83η ΔΕΘ, Αλέξης Τσίπρας, Συνέντευξη Τύπου
  © Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC

  Το μέτρο αυτό για τις συντάξεις θα εξηγήσουμε ότι είναι μη διαρθρωτικό και αφορά συγκεκριμένη μερίδα συνταξιούχων. Η όποια περικοπή δαπανών δεν θα είναι μόνιμη, δεν θα έχει καμία επιπτωση στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Με τα επιχειρήματά μας και έχοντας κερδίσει την αξιοπιστία έχουμε εξαιρετικές πιθανότητες να πετύχουμε προς όφελος της κοινωνίας.

 • 14:09

  «Έχουμε έναν εξαιρετικό Πρόεδρο της Δημοκρατίας»

  Δεν έχει νόημα να μπω στη συζήτηση.

 • 14:07

  «Βήμα προς την ειρήνη, η συμφωνία»

  Ουδείς μας ενόχλησε για το ζήτημα αυτό. Εθνικιστής που έκλεβε την αρχαία ελληνική ιστορία με Μεγαλέξανδρους και βουκεφαλες. Τη στιγμή που εξελέγη μια κυβέρνηση ανοιχτή στον διάλογο εμείς σπεύσαμε να αδράξουμε την ευκαιρία.

  Με καλέσανε στο Λονδίνο για το θέμα. Εαν υπήρχε οποιαδήποτε πίεση για μη επωφελή λύση δεν θα ενέδιδα.

 • 14:06

  Ζωντάνα ο πρωθυπουργός

 • 14:00

  «Μας ταλαιπώρησε η διαδικασία για τις τηλεοπτικές άδειες»

  Θα έχουμε περισσότερους εργαζόμενους δημοσιογράφους, θα είναι πολύ θετικά τα πράγματα για τα δημόσια ταμεία. Θα είναι καλύτερα και για τους ίδιους τους ιδιοκτήτες. Συνολικά τα έσοδα του δημοσίου θα είναι κοντά στο μισό δισ. ευρώ. Άρα εξορθολογίζουμε τα πράγματα, προχωρήσαμε σε μία αναγκαία μεταρρύθμιση. Είχαμε την αντιπολίτευση που απέδειξε ότι αυτό που ξέρει να κάνει καλά είναι το παιχνίδι της διαπλοκής.

  Η επιλογή μας είχε πολιτικό κόστος αλλά ήταν ορθή.

 • 13:51

  «Εκτιμώ την στάση του Καμμένου αν και διαφωνώ απόλυτα μαζί του»

  Το βλέπει και ο ίδιος ο Καμμένος ότι αυτή η συμφωνία ανοίγει νέες ευκαιρίες αλλά είναι δεσμευμένος για λόγους αρχής. Έχουμε μία λύση που ανοίγει προοπτικές. Πάνω από 140 χώρες την αναγνωρίζουν με την συνταγματική τους ονομασία. Εδώ λέμε ΠΓΔΜ λες και λέμε κάτι άλλο, έχουμε το κεφάλι μας στην άμμο. Αν ψάξετε το Macedonia στο google δεν βγαίνει ο Λευκός Πύργος. Με τη συμφωνία κατοχυρώνουμε την ιστορία μας. Από κει και πέρα, εκτιμώ και σέβομαι τη στάση του Καμμένου, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι δεν θα διακινδυνεύσει την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας.

  Ο κ. Μητσοτάκης διέδιδε ότι ήταν υπέρ της σύνθετης λύσης, ξαφνικά κρατά μία στάση πολιτικού αμοραλισμού με μοναδικό γνώμονα τη διατήρηση της σταθερότητας στο εσωτερικό του κόμματός του, αλλά και την προσπάθειά του να αλιεύσει στα θολά νερά του ακροατηρίου της ακροδεξιάς. 

  Αν ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι η συμφωνία είναι εθνικά επιζημία αντί να κάνει τον τζάμπα μάγκα γιατί λέει στο εξωτερικό ότι θα την καταψηφίσει αλλά θα την εφαρμόση. Ας πει αυτό που λέιε για τον νόμο Κατρουγκαλου, ότι θα φέρει τον νόμο Πινοσέτ. Ας πει ότι θα ακυρώσει τη συμφωνία και να πάει στους συμμάχους ότι «εγώ δεν συμφωνώ». Είναι επικίνδυνος όταν παίζει με τα εθνικά θέματα ειδικά όταν θέλει να γίνει πρωθυπουργός.

  Είμαι υποχρεωμένος να πράξω υπέρ του εθνικού συμφέροντος.

 • 13:46

  Τσίπρας: Συμφωνήσαμε να χτίσουμε δημοσιονομικό μαξιλάρι

  Το μαξιλάρι διασφαλίζει ότι δεν έχει ανάγκη η Ελλάδα να βγει στις αγορές. Έχουμε την πολυτέλεια να παρακολουθούμε τις αναταράξεις στις διεθνείς αγορές. Κάποια στιγμή θα βρεθεί η κατάλληλη στιγμή για να βγούμε και να δανειστούμε με πολύ καλά επιτόκια. Αν δεν είχαμε το μαξιλάρι ρευστότητας θα ήταν αναγκασμένη η χώρα να οδηγηθεί σε ένα καλυμμένο μνημόνιο. Καμία σχέση δεν έχει η απόδοση των ομολόγων που οφείλεται στις αναταράξεις. Έχουμε διασφαλίσει την πορεία της χώρας τα επόμενα χρόνια.

 • 13:42

  Τσίπρας: Δεν εξήγγειλα και τον σοσιαλισμό...

  Δεν τα σήκωσαν τα βάρη αυτοί που έβγαλαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό και ενδεχομένως δεν τους νοιάζει. Αυτά που εξαγγείλαμε είναι σημαντικά, η έξοδος όμως από τα μνημόνια δεν είναι επικοινωνιακό εύρημα. Είναι πραγματικότητα και θα γίνει πραγματικότητα όταν τη δει ο μέσος πολίτης στην καθημερινότητά του. Θα υλοποιήσουμε άμεσα όσα εξαγγείλαμε. Τα αναδρομικά ενστόλων, πανεπιστημιακών είναι ήδη συμφωνημένη. Πέραν αυτής στο τέλος του έτους θα δούμε αν θα υπάρξει επιπλέον χώρος για κοινωνικό μέρισμα. Εκτιμώ ότι θα υπάρχει. Για το 2019, μέσα στο πλαίσιο αυτό θα νομοθετήσουμε όσα εξήγγειλα.

 • 13:37

  Τσίπρας: Με ενοχλεί ο όρος παροχολογία

  Πηγαίνουμε με σχέδιο. Από πέρσι σας είπα ότι θα έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο. Με ενοχλεί ο όρος παροχολογία ειδικά από πολιτικές δυνάμεις που γονάτισαν τον ελληνικό λαό. Και σήμερα που μας δίνεται αυτή η δυνατότητα, να μιλούν για παροχολογία. Το πακέτο των μέτρων που εξήγγειλα και αφορά τα επόμενα δύο, τρία χρόνια δεν είναι μόνο ελαφρύνσεις.

 • 13:33

  «Δεν θα έφερνα αντίρρηση σε κάποιον πολίτη να διαδηλώσει ελεύθερα» - Τσίπρας για μακεδονικό

  Είδαμε το συλλαλητήριο να παίρνει χρώμα και μορφή από ακραία στοιχεία. Θέλω να απευθυνθώ σε όλους τους συμπολίτες που έχουν δικαίωμα να έχουν ευαισθησίες, βεβαίως πρέπει να διαχωρίσουν τη θέση τους από ομάδες μικρές. Στα εθνικά θέματα κανείς δεν πρέπει να παίζει με τις ευαισθησίες τους. Έχουμε μπροστά μας μία σημαντική συμφωνία. Θα δώσει μία μοναδική ευκαιρία στη Θεσσαλονίκη, τη Μακεδονία. Διασφαλίζει την ιστορία της αρχαίας ελληνικής Μακεδονίας, δεύτερον γιατί ανοίγει τον δρόμο στη βόρεια Ελλάδα να αποτελέσει την ατμομηχανή των Βαλκανίων. Θα πρέπει οι γείτονές μας να μην υπερβαίνουν τα συμφωνηθέντα.

live
Τσίπρας: Ο Καμμένος δεν θα διακινδυνεύσει την πορεία ανάκαμψης
+

Σχετικά:

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ
Στιγμιότυπα από τις διαδηλώσεις και τα επεισόδια στη Θεσσαλονίκη
Tags:
83η ΔΕΘ, Συνέντευξη, Αλέξης Τσίπρας, Θεσσαλονίκη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK