21:01 23 ΙΟΥΛΙΟY 2019
Ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη γραμματέα του ΜέΡΑ25 στη ΔΕΘ

Βαρουφάκης: Δεν είναι φετίχ για το ΜέΡΑ25 ούτε το ευρώ, ούτε η δραχμή

© Φωτογραφία: mera25.gr
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 10

Το πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 παρουσίασε στη ΔΕΘ ο Γιάνης Βαρουφάκης. Τόνισε ότι προϋπόθεση για να εφαρμοστεί είναι η ρήξη με τους δανειστές. Ποια είναι η θέση του ΜέΡΑ24 για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Το εκλογικό πρόγραμμα του ΜέΡΑ25 για τις εθνικές και τις ευρωπαϊκές εκλογές, παρουσίασε ο γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ.

Τόνισε πως το ΜέΡΑ25 δεν ενδιαφέρεται να «αλιεύσει» ψηφοφόρους ή στελέχη άλλων κομμάτων αλλά αναζητεί την εμπιστοσύνη των πολιτών.

«Απογοητευμένους πολίτες, πολίτες πολιτικοποιημένους που όμως δεν ανέχονται πλέον τον κομματισμό, να εργαστούν μαζί μας στην εκπόνηση ενός αξιοπρεπούς προγράμματος για την Ελλάδα, κι αν κάποια στιγμή μας εμπιστευθούν, τότε ας ενταχθούν κι ας μας ψηφίσουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι προϋπόθεση για την εφαρμογή των προτάσεων του ΜέΡΑ25, είναι η ρήξη με τους δανειστές.

«Η θέση μας είναι πως η ρήξη με τους δανειστές δεν είναι μόνο αναγκαία για να επιστρέψει η προοπτική στην Ελλάδα, αλλά είναι κι ο μόνος τρόπος να είμαστε υπεύθυνα ευρωπαϊστές. Το ΜέΡΑ25, θυμίζω, είναι αναπόσπαστο μέρος του πρώτου διεθνικού, ενιαίου, πανευρωπαϊκού κινήματος, του DiEM25, τα μέλη του οποίου επεξεργάστηκαν από κοινού το πρόγραμμά μας, κάτι μοναδικό στην ευρωπαϊκή πολιτική ιστορία» ανέφερε.

Ο κ. Βαρουφάκης πρόσθεσε ότι «είναι απαραίτητο το ξήλωμα της χρεοδουλοπαροικίας με ενδεικτικές οικονομικές και κοινωνικές τομές, όπως ο μέγιστος ΦΠΑ και φορολογικός συντελεστής μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο 18%, το πλαφόν 50% επί των κερδών σε συνολικές εισφορές και φόρους μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η κατάργηση προπληρωμής φόρων, η κατάργηση της μισθωτής εργασίας με μπλοκάκι, η ίδρυση Δημόσιου Εξωτραπεζικού Συστήματος Πληρωμών (ΔΕΣΠ) και η ίδρυση Δημόσιας Εταιρείας Διαχείρισης Ιδιωτικών Χρεών («κόκκινων δανείων») με κατάργηση των πλειστηριασμών».

«Ως Έλληνες πατριώτες και ριζοσπάστες ευρωπαϊστές έχουμε ύψιστο καθήκον να αρνούμαστε να υπακούμε δουλικά στους ανίκανους ψευδοτεχνοκράτες, οι οποίοι θυσιάζουν την Ελλάδα, απαξιώνοντας την Ευρώπη, στον βωμό στενών ολιγαρχικών συμφερόντων. Ούτε το ευρώ, ούτε η δραχμή δεν είναι φετίχ για εμάς στο ΜέΡΑ25» σημείωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Για τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε ότι παρά τις ατέλειές της «αποτελεί τη βέλτιστη λύση αυτήν τη στιγμή, κυρίως όσον αφορά το θέμα της ονομασίας, αφού αναγνωρίζει μια δημοκρατία, βόρεια της Ελλάδας, που γεωγραφικά έχει τον σωστό προσδιορισμό», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Απαντώντας σε ερώτηση για το προσφυγικό, σχολίασε ότι με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, «ουσιαστικά η Ευρώπη δωροδοκεί τον κ. Ερντογάν με κάποια δισ. ευρώ, ώστε να επιτρέπει στην Ευρώπη να καταστρατηγεί το διεθνές δίκαιο για τους πρόσφυγες».

Σχετικά:

Βαρουφάκης: Το λάθος μου ήταν ότι εμπιστεύτηκα τον Αλέξη Τσίπρα
Tags:
Προσφυγικό, συμφωνία των Πρεσπών, Ευρώ, πλειστηριασμοί, ΦΠΑ, εκλογές, ΔΕΘ, ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK