01:19 22 ΙΟΥΛΙΟY 2019
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στην 83 ΔΕΘ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έξι μεγάλοι εθνικοί στόχοι για να αναγεννηθεί η πατρίδα μας

© Φωτογραφία : Achilleas Chiras / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
1 0 0

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη χθεσινή καθιερωμένη ομιλία του στη ΔΕΘ εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Στις 13:00 το μεσημέρι της Κυριακής είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη από την 83η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης όπου βρίσκεται.

Κατά την καθιερωμένη ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες το βράδυ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ενώ επισήμανε την εκτίμησή του ότι μέσα στον επόμενο χρόνο το κόμμα του θα έχει ανέλθει στην εξουσία.

Παράλληλα παρέθεσε έξι στόχους για τη δική του διακυβέρνηση.

Ο «κοινωνικός ανελκυστήρας», είπε ο κ. Μητσοτάκης «που ανέβασε στο παρελθόν πολλούς από τη φτώχεια στην ευημερία σήμερα έχει βραχυκυκλώσει. Κρατάει χαμηλά τους φτωχούς και κατεβάζει πιο κάτω τη μεσαία τάξη». Αναφέρθηκε, ακόμη, στην υπογεννητικότητα, τονίζοντας ότι «αποτελεί ένα τεράστιο κίνδυνο για το έθνος μας».

Η κοινωνία, εκτίμησε ο πρόεδρος της ΝΔ, έχει διαποτιστεί από το «όλοι ίδιοι είναι», γεγονός που «μας εγκλωβίζει σε ένα σπιράλ εθνικής ηττοπάθειας και συρρίκνωσης».

Αναφερθείς στην έξοδο από το μνημόνιο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ο «κίνδυνος δεν έχει περάσει» καθώς όσο δε δανειζόμαστε από τις αγορές, η θέση της χώρας είναι «εξαιρετικά επισφαλής».

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τους πολίτες να πάρουν την τύχη του τόπου στα χέρια τους και «να χτίσουμε ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης που θα στηρίζεται πάνω στην αξιοκρατία, την εργατικότητα, την ασφάλεια, τη δικαιοσύνη, τις ευκαιρίες για όλους».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιέγραψε έξι μεγάλους εθνικούς στόχους «για να αναγεννηθεί η πατρίδα μας», όπως είπε.

Στόχος πρώτος: Μία κοινωνία που δίνει ευκαιρίες προόδου και ευημερίας σε όλους. Που κάνει πράξη το χρέος αλληλεγγύης προς τους πιο αδύναμους. Ο ιμάντας της κοινωνικής ανόδου πρέπει να ξαναμπεί σε λειτουργία. Η διαφορά μας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αυτό δεν θα συμβεί με αναδιανομή της μιζέριας, αλλά με την παραγωγή νέου πλούτου.

Στόχος δεύτερος: Μία οικονομία παραγωγική, ψηφιακή, καινοτόμο που θα προσελκύει επενδύσεις σε υγιείς βάσεις αυτήν τη φορά. Με εθνικό Σχέδιο για τον Τουρισμό, την Πρωτογενή παραγωγή, τη Βιομηχανία, την Ενέργεια, τη Ναυτιλία, τις Υπηρεσίες. Με στροφή της επιχειρηματικότητας στην υγιή δράση.

Στόχος τρίτος: Ένα πολιτικό σύστημα λειτουργικό και ένα κράτος αποτελεσματικό. Αυτό σημαίνει εμβάθυνση της Δημοκρατίας με περισσότερα δικαιώματα αλλά και υποχρεώσεις για τους πολίτες. Επέκταση του δικαιώματος ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση για να αντιμετωπιστούν οι θεσμικές στρεβλώσεις του παρελθόντος. Διαφάνεια του κράτους, διοίκηση ευέλικτη για τον πολίτη και όχι για τη γραφειοκρατία, με χρήση της τεχνολογίας και με στελέχη που θα αξιολογούνται και θα επιμορφώνονται συνεχώς.

Στόχος τέταρτος: Παιδεία, που προετοιμάζει το μέλλον, παρακολουθώντας την οικονομία. Ενίσχυση της τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης. Σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας. Σύγχρονα προγράμματα και εγκαταστάσεις, σαφές και αξιόπιστο εξεταστικό σύστημα και ενημερωμένοι καθηγητές. Αξιολόγηση παντού.

Στόχος πέμπτος: Μία χώρα που αντιμετωπίζει το κράτος δικαίου και την ασφάλεια ως προϋποθέσεις της Δημοκρατίας. Αποτελεσματική και ποιοτική Δικαιοσύνη, Αστυνομία που επιτελεί απερίσπαστη την αποστολή της. Πολίτες που χαίρονται τις γειτονιές τους, πανεπιστήμια και κτίρια ελεύθερα από καταλήψεις και γιάφκες της βίας. Όχι με τρομοκράτες και παράνομους που βγαίνουν κάθε τόσο από τις φυλακές.

Στόχος έκτος: Μία χώρα που δεν θα ανήκει, απλώς, στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Αλλά θα μετέχει στη διαμόρφωσή τους, συνδυάζοντας εθνικές προτεραιότητες, κοινοτικές ευθύνες και συμμαχικές αναγκαιότητες. Επανακτούμε την ισότιμη σχέση μας με τους εταίρους μας. Αξιοποιούμε τη δύναμη του Ελληνισμού παντού στον κόσμο.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι θα καταργήσει τον ασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου, θα μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία της πΓΔΜ και θα καταργήσει τον υποκατότατο μισθό.

 

Tags:
Συνέντευξη, ΔΕΘ, Νέα Δημοκρατία, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Θεσσαλονίκη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK