09:29 31 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων κατήγγειλε πως μεταξύ των 10.000 κτιρίων που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο υπάρχουν και μνημεία της χώρας. Δεν παραχωρούνται ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, απαντά το ΥΠΠΟ. Έντονη η αντίδραση της ΝΔ.

Αίσθηση προκάλεσε η καταγγελία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, πως μεταξύ των 10.119 κτιρίων που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, περιλαμβάνονται ακόμη και μνημεία της χώρας.

Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους η υπόθεση έγινε γνωστή όταν δημοσιοποιήθηκε ο κατάλογος των μνημείων που υπάγονται στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων.

«Διαπιστώθηκε ότι σ' αυτόν περιλαμβάνονται μεγάλα τμήματα της ανατολικής τάφρου των Ενετικών οχυρώσεων, η τάφρος του Βυζαντινού τείχους, η νότια τάφρος των Ενετικών οχυρώσεων, ακίνητα στα οποία έχουν έλθει στο φως σημαντικά μινωικά αρχιτεκτονικά κατάλοιπα, συγκροτήματα ενετικών νεωρίων, ο προμαχώνας Μοnigo, o Ενετικός προμαχώνας Lando, το φρούριο Φιρκά και το τούρκικο χαμάμ», αναφέρει ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Επισημαίνουν επίσης, ότι «τα μνημεία προστατεύονται από το Σύνταγμα και αποτελούν de facto ακίνητη περιουσία του δημοσίου, εκτός κάθε συναλλαγής».

Διαψεύδει το υπουργείο Πολιτισμού

«Τα ακίνητα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος δεν παραχωρούνται στην ΕΤΑΔ Α.Ε.», διαβεβαιώνει από την πλευρά του το υπουργείο Πολιτισμού σημειώνοντας ότι τα μνημεία, τα μουσεία, οι αρχαιολογικοί χώροι, οι ιστορικοί τόποι, η πολιτιστική κληρονομιά εν γένει δεν παραχωρούνται και δεν υπάγονται σε καθεστώς συναλλαγής.

Η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «αποτελεί αποκλειστική και αδιαπραγμάτευτη αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού».

ΝΔ: Δεν πωλείται το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας

Η καταγγελία των αρχαιολόγων, προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τομεάρχη Πολιτισμού της ΝΔ Όλγας Κεφαλογιάννη.

«Το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας δεν πωλείται. Τα μνημεία δεν αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής», δήλωσε χαρακτηριστικά και κατηγόρησε την κυβέρνηση και το υπουργείο Πολιτισμού, ότι «αγνοεί επιδεικτικά» τη συνταγματική υποχρέωση για προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας.

Tags:
αρχαία, Υπουργείο Πολιτισμού, ΝΔ, Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Όλγα Κεφαλογιάννη
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK