14:32 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή παρατείνει την ισχύ του νόμου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, γνωστού ως νόμου Παρασκευόπουλου για ένα έτος. Αυστηροποιεί τη διαδικασία πιστοποίησης της αναπηρίας, μετά την υπόθεση του Αριστείδη Φλώρου.

Για ένα έτος παρατείνεται η ισχύ του νόμου Παρασκευόπουλου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρεται πως έως ότου εξορθολογιστούν ουσιαστικά οι ποινές μέσω του νέου Ποινικού Κώδικα, «κρίνεται επιβεβλημένη η διατήρηση ειδικών ρυθμίσεων για τη σταθμισμένη αποφυλάκιση κρατουμένων που έχουν εκτίσει μέρος της ποινής τους».

Αναφέρεται μάλιστα, ότι την 1 Σεπτεμβρίου 2018, ο αριθμός των κρατουμένων ήταν 10.250 ενώ συνολικά οι διαθέσιμες θέσεις στα καταστήματα κράτησης είναι 9.935. Ιδιαίτερα δύσκολη είναι η κατάσταση στις κλειστές φυλακές τύπου Α και Β, όπου σε 7.960 θέσεις, κρατούνται 8.909, δηλαδή σχεδόν χίλιοι παραπάνω.

Με την εν λόγω τροπολογία, διατηρείται η απόλυτη εξαίρεση εφαρμογής των διατάξεων για κακουργήματα «ιδιαίτερα μεγάλης απαξίας και υψηλής επικινδυνότητας για την έννομη τάξη και την ασφάλεια του κοινωνικού συνόλου».

Αυστηρότερο πλαίσιο για την πιστοποίηση της αναπηρίας

Μετά το φιάσκο με την αποφυλάκιση του Αριστείδη Φλώρου της Energa, η τροπολογία αυστηροποιεί το πλαίσιο για την πιστοποίηση της αναπηρίας κρατουμένων.

Ο Αριστείδης Φλώρος της Energa στον εισαγγελέα διαφθοράς στο εφετείο Αθηνών
© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC

Συγκεκριμένα, εκτός από το πιστοποιητικό ΚΕΠΑ, ο εισαγγελέας θα έχει τη δυνατότητα να ζητά διενέργεια πραγματογνωμοσύνης αλλά και να παρακολουθεί «αστοχίες ή παράνομες ενέργειες σχετικά με την πιστοποίηση της αναπηρίας».

Σχετικά:

Μητσοτάκης: «Όχι» στις συλλήψεις πολιτικών, «ναι» στην κατάργηση του ν. Παρασκευόπουλου
Παρασκευόπουλος: Το μυθιστόρημα περί του «νόμου Παρασκευόπουλου» ξεφεύγει απ'τη σοβαρότητα
Ο γιατρός φέρεται να παραδέχτηκε την πλαστογράφηση του πιστοποιητικού του Φλώρου
Ως ύποπτος κατέθεσε στην Εισαγγελία Διαφθοράς γιατρός για τη γνωμάτευση του Φλώρου
Στην αντεπίθεση η ΝΔ για την υπόθεση Φλώρου
Υπόθεση Φλώρου: «Όλοι γνωρίζουμε ποιος κρύβεται πίσω από την πλαστογραφία»
Tags:
τροπολογία, νόμος Παρασκευόπουλου, φυλακή, Αριστείδης Φλώρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK