15:44 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Το κοινό τους όραμα για την Ευρωπαϊκή Ένωση μοιράστηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος και ο γερμανός ομόλογός του Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη νέα περίοδο στην οποία εισέρχεται η Ελλάδα, μετά το τέλος του μνημονίου, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος υποδέχτηκε τον πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στο Προεδρικό Μέγαρο.

«H συχνότητα των επισκέψεων και το εξαιρετικό κλίμα των συζητήσεων, αποδεικνύει το άριστο σημείο, στο οποίο βρίσκονται οι διμερείς σχέσεις», ανέφερε ο κ Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Αναφερόμενος στο νέο ξεκίνημα της Ελλάδας μετά από χρόνια εποπτείας ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε στον ομόλογό του πως «ο ελληνικός λαός κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια ακόμη και για τα λάθος προγράμματα διάσωσης, τα οποία δεν ήταν δική του ευθύνη».

Ο Έλληνας Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο προσφυγικό, που όπως είπε θα πρέπει να αποτελέσει πρώτη προτεραιότητα της ΕΕ ενώ εξήρε τη στάση του Βερολίνου στο συγκεκριμένο ζήτημα, αφήνοντας αιχμές για τους άλλους εταίρους. Την ίδια στιγμή έθεσε ως δεύτερη προτεραιότητα την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κράτους.

Ως τρίτη προτεραιότητα της Ευρώπης έθεσε τα μεγάλα εθνικά θέματα της Ελλάδας, όπως το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και οι σχέσεις με την ΠΓΔΜ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Σταϊνμάιερ εξέφρασε, αρχικά, τα συλληπητήριά του για τα θύματα των πυρκαγιών.

Στη συνέχεια, τόνισε τη σημασία επίλυσης του μεταναστευτικού, που όπως είπε είναι για το κοινό ευρωπαϊκό συμφέρον.

Ακόμη, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου αναφορικά με τις ολοένα αυξανόμενες ευρωσκεπτικιστικές φωνές υπενθυμίζοντας πως μένει λίγος καιρός μέχρι τις ευρωεκλογές.

Για το κοινό όραμα Ελλάδας — Γερμανίας αναφορικά με το μέλλον της Ευρώπης, Παυλόπουλος και Σταϊνμάιερ, μίλησαν, εξάλλου, και σε κοινό τους άρθρο στην εφημερίδα «Καθημερινή» και στη γερμανική «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ).

«Στον σημερινό κόσμο χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο-και δη επειγόντως-απ' όσο στο παρελθόν την Ενωμένη Ευρώπη» επισήμαναν οι δύο άνδρες ενώ έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις σύγχρονες απειλές που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ και τονίζουν πως η ίδια η Ευρώπη είναι η λύση για την κρίση που αντιμετωπίζει η Ένωση με την απομάκρυνση παραδοσιακών συμμάχων. Αναφέρθηκαν, ακόμη, μεταξύ άλλων και στον κίνδυνο που εγκυμονεί η συνεχής άνοδος του εθνικισμού και των ευρωσκεπτικιστικών τάσεων και ζητούν την ενίσχυση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και η σύζυγός του βρίσκονται από την Τετάρτη στην Ελλάδα.

Το πρωί της Πέμπτης ο κ. Σταϊνμάιερ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη ενώ στις 12 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σχετικά:

Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Γερμανίας
Tags:
Κύπρος, συνάντηση, ελληνοτουρκικά, Προεδρία της Δημοκρατίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, Προκόπης Παυλόπουλος, Αθήνα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK