22:10 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«Νομικώς ενεργές» και «δικαστικώς επιδιώξιμες» χαρακτήρισε τις γερμανικές επανορθώσεις ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Εξήρε τη συμβολή του Γερμανού Προέδρου στην ελληνική κρίση.

Το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων επανέφερε στην ημερήσια ατζέντα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά το επίσημο δείπνο που παρέθεσε στον πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τις απαιτήσεις της Ελλάδας για το κατοχικό δάνειο και τις αποζημιώσεις ως «νομικώς ενεργές» και «δικαστικώς επιδιώξιμες». Διευκρίνισε δε, ότι τις απαιτήσεις αυτές δεν τις διεκδικούμε μονομερώς και αυθαιρέτως, αλλά αντιθέτως, «τις εντάσσουμε στο πλαίσιο του κοινού μας διεθνούς και ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού».

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, απευθυνόμενος στον Σταϊνμάιερ, έκανε λόγο για «έναν πραγματικό φίλο της Ελλάδας, καθώς και μια κορυφαία προσωπικότητα, η οποία με βάση τη μακρόχρονη λαμπρή πολιτική σταδιοδρομία και το ευρωπαϊκό όραμα που την διακρίνει, έχει υπερβεί, κατά πολύ, τα όρια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και έχει κατακτήσει την ευρωπαϊκή και τη διεθνή αναγνώριση».

Εξήρε δε, την αγάπη του για την Ελλάδα, την οποία «απέδειξε εμπράκτως, ιδίως κατά την τόσο επώδυνη για τον ελληνικό λαό περίοδο των μνημονιακών προγραμμάτων».

Στη συνέχεια, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι «η Ελλάδα κάνει ένα νέο ξεκίνημα μετά τη λήξη της μνημονιακής περιόδου» και αναφέρθηκε στην αποτελεσματική συμβολή του Σταϊνμάιερ σε «κρίσιμες φάσεις των δύσκολων διαπραγματεύσεων της εποχής εκείνης».

«Εμείς, οι Έλληνες, δεν ξεχνάμε ότι υπήρξατε υπέρμαχος της άποψης ότι, όπως η Ελλάδα δεν διανοείται το μέλλον της εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος, εξίσου και η σημερινή Ευρώπη θα ήταν αδιανόητη δίχως την Ελλάδα στους κόλπους της» υπενθύμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εν όψει των ευρωεκλογών, ο κ. Παυλόπουλος παρατήρησε ότι «θα πρέπει να καθορίσουμε και τις ευρωπαϊκές μας προτεραιότητες, μεταξύ των οποίων, την ανάληψη επειγόντως πρωτοβουλιών, ιδίως προς την κατεύθυνση της τόνωσης του πυλώνα της κοινής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας».

Ειδική αναφορά έκανε, τέλος, στην αρχή της αλληλεγγύης, υπογραμμίζοντας ότι «αποτελεί θεμελιώδη κανόνα, πάνω στη βάση του οποίου στηρίζεται όλο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, σύμφωνα με την ιστορία του και τον πολιτισμό του» και εστίασε στην «επίλυση του υπαρξιακού για την Ε.Ε. ζητήματος του προσφυγικού και μεταναστευτικού».

Σχετικά:

Το κοινό όραμα για την Ευρώπη στη συνάντηση Παυλόπουλου και Σταϊνμάιερ
Tags:
πολεμικές αποζημιώσεις, Προεδρία της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ, Γερμανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK