02:50 19 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Συνεδρίαση της Ολομέλειας στη Βουλή

Πού προσκρούει η Συνταγματική Αναθεώρηση; - «Άνθρακας» ο διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Γεράσιμος Χιόνης
0 30

Μη επιτυχημένη η χρονική περίοδος για την έναρξη της διαδικασίας αναθεώρησης του Συντάγματος, άνθρακας ο θησαυρός για τον διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας. Η αποτίμηση των προτάσεων Τσίπρα από τον δικηγόρο παρ' Αρείω Πάγω και λέκτορα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, Στυλιανό-Ιωάννη Κουτνατζή.

Σοβαρές επιφυλάξεις ως προς τη δυνατότητα επίτευξης πολιτικής συναίνεσης, αλλά και ως προς τον χρόνο που επελέγη να «ανοίξει» η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, εκφράζει ο Στυλιανός-Ιωάννης Κουτνατζής, λέκτορας Δημοσίου Δικαίου της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω.

Ενόσω η στάχτη από τις συνταγματικές προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα δεν έχει «κατακάτσει» ακόμη, ο κ. Κουτνατζής, μιλώντας στο Sputnik, επιχειρεί να αποκωδικοποιήσει τον πυρήνα των προτεινόμενων αλλαγών, καταλήγοντας σε ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Μεταξύ άλλων, διατυπώνει ενστάσεις για τον χρόνο, κατά τον οποίο η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε μία τόσο σημαντική πρωτοβουλία, καθώς όπως παρατηρεί, «υπάρχουν επιφυλάξεις στο κατά πόσο το τρέχον πολιτικό περιβάλλον είναι το πλέον κατάλληλο για να "τρέξει" η διαδικασία».

Ο ίδιος θεωρεί μάλιστα, ότι η οιονεί προεκλογική περίοδος που διανύουμε, δεν συμβάλλει στην προσπάθεια εξασφάλισης των όσο το δυνατόν μεγαλύτερων συμμαχιών και συναινέσεων για την «υλοποίηση μιας τόσο βαρύνουσας διαδικασίας, όσο είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση». Η προεκλογικά αναπόφευκτη πόλωση και η απαιτούμενη για μια Συνταγματική Αναθεώρηση συναίνεση, είναι αντιθετικές έννοιες, σημειώνει χαρακτηριστικά.

Σπεύδει να συμπεράνει δε, ότι «ο χρόνος της Συνταγματικής Αναθεώρησης κρίνεται ως μη επιτυχής, καθώς η πιθανότητα η όλη διαδικασία να στεφθεί με επιτυχία θα ήταν σαφώς μεγαλύτερη, αν πραγματοποιούταν σε κάποια άλλη χρονική περίοδο».

Άλλωστε, δεν παραλείπει να αναφέρει ότι η δυνατότητα νέας Συνταγματικής Αναθεώρησης ήταν «ανοιχτή» από το 2013, όταν και παρήλθε η αναγκαία πενταετία από την τελευταία συνταγματική αλλαγή (σ.σ. 2008).

Την ίδια ώρα όμως, εμφανίζεται επιφυλακτικός και ως προς μία ακόμη παράμετρο της κυβερνητικής πρωτοβουλίας, η οποία σχετίζεται με τη δυνατότητα διεκπεραίωσης μιας θεμελιώδους και εις βάθος Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Δεδομένων των αποκλινουσών απόψεων σε μία σειρά ζητημάτων, προειδοποιεί ότι «αν γίνει αναθεώρηση σε ορισμένα άρθρα του Συντάγματος, τότε αυτό αποκλείει την υλοποίηση νέας (σ.σ. αναθεώρησης) για τα επόμενα πέντε χρόνια». Έτσι, χάνεται η ευκαιρία για τη δυνατότητα διαμόρφωσης ευρύτερων συναινέσεων, προς την κατεύθυνση μιας ουσιαστικότερης συνταγματικής τροποποίησης.

Σε κάθε περίπτωση, ανάμεσα στις προτάσεις της κυβέρνησης διαπιστώνει και ορισμένα ζητήματα, τα οποία διασφαλίζουν την απαιτούμενη συναίνεση και «θα έπρεπε να έχουν γίνουν πραγματικότητα εδώ και καιρό». Μάλιστα, παρατηρεί ότι η συναίνεση αυτή αφορά όχι μόνο την αναγκαιότητα, αλλά και τη γενική κατεύθυνση της αλλαγής.

Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσει και το ζήτημα της αποσύνδεσης της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από τη διενέργεια βουλευτικών εκλογών. Ωστόσο, «η πρόταση της κυβέρνησης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως αντιφατική» υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, καθώς υιοθετεί στοιχεία δύο συστημάτων αντίθετης φιλοσοφίας, από τη μια της έμμεσης και από την άλλη της άμεσης εκλογής..

Κατά τον ίδιο, θα μπορούσαν να υπάρχουν πιο λειτουργικές και δοκιμασμένες προτάσεις στο πλαίσιο και της προσέγγισης άλλων ευρωπαϊκών συνταγμάτων, και η εκλογή Προέδρου να ανατίθεται σ' ένα εκλεκτορικό σώμα ευρύτερης σύνθεσης. «Αυτό που προτείνει η κυβέρνηση είναι λίγο απ' όλα» σχολιάζει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το φλέγον ζήτημα του διαχωρισμού κράτους-εκκλησίας, διαπιστώνει ότι οι προτεινόμενες διατάξεις φαίνεται ότι δεν επιδιώκουν να αλλάξουν σημαντικά την ουσία του υπάρχοντος συνταγματικού κειμένου. «Η κυβέρνηση επιχειρεί να παρέμβει χωρίς ουσιαστική αλλαγή» σημειώνει με νόημα.

Εφιστά δε, την προσοχή, προειδοποιώντας ότι «ριψοκινδυνεύουμε όταν "παίζουμε" με το Σύνταγμα, καθώς ακόμη και περιορισμένες αλλαγές διατύπωσης, χωρίς πρόθεση ουσιαστικής αλλαγής, μπορεί να συνεπάγονται αλλαγή ερμηνείας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η εκτίμηση του συνταγματολόγου, Κωνσταντίνου Μποτόπουλου, ο οποίος μιλώντας στο Sputnik, επισημαίνει ότι η πρόταση Τσίπρα δεν αγγίζει την ουσία του ζητήματος, η οποία συνίσταται στον «καθαρό διαχωρισμό κράτους-εκκλησίας».

Ο κ. Κουτνατζής, παράλληλα, προχωράει ένα βήμα παραπέρα, και εκφράζει την απορία του για τη μη ανάληψη πρωτοβουλίας, με στόχο την ίδρυση ενός Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο θα είχε πολλαπλά οφέλη για την ενίσχυση της τήρησης του Συντάγματος.

Κρούει τέλος, τον κώδωνα του κινδύνου, απευθύνοντας έκκληση ώστε να αποφευχθεί ο λεγόμενος «συνταγματικός μαξιμαλισμός». «Δεν πρέπει όλα τα ζητήματα να λύνονται μέσω των συνταγματικών διατάξεων. Οι λεπτομέρειες δεν χρειάζονται και δεν αρμόζουν σε ένα συνταγματικό κείμενο, το οποίο επιτελεί ρόλο γενικού πλαισίου» καθώς τα ειδικότερα ζητήματα πρέπει να επιλύονται στην κοινή νομοθεσία. Οι «συνταγματικοί μαξιμαλισμοί» που υφίστανται στο συνταγματικό κείμενο θα ήταν σκόπιμο, κατά την άποψή του, να απαλειφθούν στο πλαίσιο της αναθεώρησης.

Τις δικές της προτάσεις για τη Συνταγματική Αναθεώρηση καταθέτει στο Sputnik και η καθηγήτρια του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Λίνα Παπαδοπούλου, η οποία εκτιμά ότι οι συνθήκες είναι ώριμες για α) την αναθεώρηση του άρθρου 16, το οποίο αφορά την παιδεία, β) την κατάργηση του άρθρου 14 για τον «βασικό μέτοχο» στα μέσα ενημέρωσης και γ) την εισαγωγή του λεγόμενου «χρυσού δημοσιονομικού κανόνα».

Σχετικά:

Συνταγματική αναθεώρηση: Την Τρίτη οι προτάσεις Μητσοτάκη, «φόβο» βλέπει το Μαξίμου στη ΝΔ
ΑΝΕΛ κατά Μητσοτάκη: Δεν στηρίζει τη Συνταγματική Αναθεώρηση γιατί τρέμει τη διαφάνεια
Μποτόπουλος στο Sputnik: Για προσπορισμό κομματικού κέρδους η Συνταγματική Αναθεώρηση
Χατζηδάκης: Η ΝΔ δε θα συμπράξει σε συνταγματική αναθεώρηση - κωμωδία
Χρυσόγονος: Η Συνταγματική Αναθεώρηση δεν ενδιαφέρει τον Τσίπρα, στόχο έχει την εξουσία
Τσίπρας για συνταγματική αναθεώρηση: Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι και βουλευτής
Tags:
Σύνταγμα, αναθεώρηση Συντάγματος, Συνταγματική Αναθεώρηση, Βουλή, Αλέξης Τσίπρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK