03:12 05 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
101
Βρείτε μας

Δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, αξιολόγηση στη δημόσια διοίκηση και αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με την πρόκληση εθνικών εκλογών περιλαμβάνει η πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναμένεται να παρουσιάσει αύριο την πλήρη πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, ασκώντας παράλληλα κριτική στις θέσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πηγές της γαλάζιας παράταξης που επικαλείται το ΑΠΕ, η πρόταση της ΝΔ θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την εξασφάλιση σταθερού εκλογικού κύκλου και πλήρη αποσύνδεση της πρόκλησης εθνικών εκλογών από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Επίσης, τον εκσυγχρονισμό του κράτους με αυξημένες εγγυήσεις για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, της πολυνομίας και της κακονομίας. Σημασία δίνεται στην τοπική αυτοδιοίκηση, με διατάξεις για την ενίσχυση της αυτονομίας, του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της.

Η ΝΔ θα προτείνει, ακόμη, παρεμβάσεις για τη θωράκιση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και της ταχύτερης απονομής της, καθώς για διατάξεις που ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας με την εξασφάλιση ενός σταθερού φορολογικού και επενδυτικού περιβάλλοντος.

Η Πειραιώς θα ζητήσει την ενίσχυση της αυτονομίας των δημοσίων πανεπιστημίων και ίδρυση ιδιωτικών. Την καθιέρωση, τέλος, ουσιαστικής αξιολόγησης και αξιοκρατίας σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης.

Οι ίδιες πηγές ασκούν κριτική στην κυβέρνηση, τονίζοντας πως ενώ η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι από τη φύση της μια συναινετική διαδικασία, καθώς απαιτεί εκτενή διάλογο, αυξημένες πλειοψηφίες και ευρύτερες συγκλίσεις, «η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την αναθεώρηση του Συντάγματος για να αποκρύψει την πολιτική της αποσύνθεση και την παρακμή στην οποία έχει οδηγήσει τη χώρα. Αν πραγματικά ενδιαφερόταν για μια ευρεία, τολμηρή και συναινετική αναθεώρηση δεν θα την έφερνε στη Βουλή σε προεκλογικό χρόνο, όπου εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει ούτε ο χρόνος, ούτε οι πολιτικές προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Πολλώ δε μάλλον όταν την ίδια ώρα προβαίνει διαρκώς σε διχαστικές κινήσεις που υπονομεύουν την κορυφαία αυτή διαδικασία».

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, «ακυρώνει», υποστηρίζει η ΝΔ, «το στόχο για μια ευρεία και τολμηρή αναθεώρηση, επειδή αρνείται την πρόταση της ΝΔ να κριθούν αναθεωρητέα όλα τα βασικά άρθρα που εισηγούνται τα κόμματα όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης και το λόγο για την κατεύθυνση των αλλαγών να τον έχουν οι πολίτες με την ψήφο τους στις επικείμενες εκλογές».

Η γαλάζια παράταξη κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «επιχειρεί να φέρει το Σύνταγμα της χώρας στα μέτρα του και να επιβάλει ακόμη και στον καταστατικό χάρτη της χώρας τις δικές του ιδεοληψίες και αυταπάτες».

Η ΝΔ ασκεί κριτική σε συγκεκριμένες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η πρόταση της Κουμουνδούρου περιλαμβάνει «ιδεοληπτικές διατάξεις που είναι ξεπερασμένες από την πραγματικότητα (απαγόρευση ιδιωτικών πανεπιστημίων), κουτοπόνηρες κομματικές μεθοδεύσεις (απλή αναλογική, δημοψηφίσματα), υποκριτικές εξαγγελίες για μικροκομματικούς λόγους (απαγόρευση πώλησης νερού και ηλεκτρισμού, ενώ έχουν εκχωρήσει τη δημόσια περιουσία για 99 χρόνια), ανερμάτιστες προτάσεις (εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας με 6 ψηφοφορίες στο όνομα δήθεν της αποσύνδεσής της από τις εθνικές εκλογές, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ τις προκάλεσε με αυτό το όχημα το 2015) και αχρείαστες αλλαγές που αποβλέπουν μόνο σε επικοινωνιακές εντυπώσεις καθώς μπορούν να ρυθμιστούν με νόμο (σχέσεις κράτους- εκκλησίας)».

Στον αντίποδα, από την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρουν οι πηγές της ΝΔ, απουσιάζουν θέσεις για τη δημόσια διοίκηση, την αξιολόγηση και την αξιοκρατία, την εκπαίδευση, την ενθάρρυνση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, την ανάγκη να θωρακισθεί η ανεξαρτησία και να απονέμεται ταχύτερα η δικαιοσύνη. Απουσιάζουν, τέλος, προβλέψεις για τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, καθώς και εγγυήσεις για το κράτος Δικαίου και την καλύτερη λειτουργία των θεσμών.

Tags:
Σύνταγμα, Συνταγματική Αναθεώρηση, Βουλή, ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK