18:51 23 ΙΟΥΛΙΟY 2019
Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 6 Νοεμβρίου, 2018

Οι πολιτικός απόηχος της συμφωνίας Τσίπρα - Ιερώνυμου

© Φωτογραφία : George Vitsaras / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Χαιρέτισε τη συμφωνία η ΝΔ. Ειρωνείες Παππά ότι τελικά «δεν καταργήθηκαν τα Χριστούγεννα». Kolotoumpa Τσίπρα, βλέπει το ΚΙΝΑΛ. Επιχειρηματικό εναγκαλισμό Κράτους - Εκκλησίας, το ΚΚΕ.

Ιστορικό βήμα χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τη συμφωνία 15 θέσεων στην οποία κατέληξε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας - κράτους.

Μεταξύ άλλων, προβλέπει ότι οι κληρικοί δεν θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι αλλά θα πληρώνονται από το κράτος υπό τη μορφή επιδότησης, αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και άλλα εκκρεμή ζητήματα.

Ικανοποίηση στη ΝΔ

Την ικανοποίησή της εξέφρασε η ΝΔ τονίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υιοθετεί έστω και με καθυστέρηση την πάγια θέση της, σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας.

«Σήμερα απεδείχθη περίτρανα, ότι τα εκκρεμή ζητήματα στις σχέσεις των δύο πλευρών, δεν χρήζουν συνταγματικής αναθεώρησης, αλλά μπορούν κάλλιστα να ρυθμιστούν με νομοθετικές πρωτοβουλίες», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πειραιώς.

Το αιχμηρό σχόλιο Παππά για τη ΝΔ

«Τα Χριστούγεννα δεν καταργήθηκαν, αλλά έγινε ένα σπουδαίο πρώτο βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Κράτους-Εκκλησίας», έγραψε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς σε μια σαφή αναφορά σε πρόσφατο σχόλιο του βουλευτή της ΝΔ, Μάκη Βορίδη ότι θρησκευτική ουδετερότητα του κράτους «δεν θα μπορούμε να γιορτάζουμε σε δημόσιους χώρους τα Χριστούγεννα, δεν θα μπορούμε να βάζουμε καν φάτνες».

Σταθερά υπέρ της αρχής των διακριτών ρόλων το ΚΙΛΑΝ

Για μεγαλοπρεπή kolotoumba Τσίπρα, κάνει λόγο το ΚΙΝΑΛ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι όχι μόνο εγκατέλειψε την πάγια θέση του περί διαχωρισμού κράτους — εκκλησίας, αλλά αρνήθηκε ακόμα και την αρχή των διακριτών ρόλων.

«Τα χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων θα τα διαχειρίζονται οι μητροπολίτες. Πρόκειται για μια ακόμα "κοροϊδία made in Tsipras" η οποία κρύβει μάλιστα σοβαρούς κινδύνους από την κρατικοδίαιτη οικονομική χειραφέτηση της Εκκλησίας» αναφέρει το ΚΙΝΑΛ και προσθέτει πως παραμένει σταθερά υπέρ της αρχής των διακριτών ρόλων.

ΚΚΕ: Υπερώριμο ζήτημα ο πλήρης διαχωρισμός Κράτους — Εκκλησίας

Η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου δε λύνει ιστορικές εκκρεμότητες, αλλά αντίθετα τις διαιωνίζει και τις ενισχύει, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ επισημαίνοντας ότι από τη συνταγματική αναθεώρηση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, λείπει το ζήτημα του πλήρους διαχωρισμού Κράτους — Εκκλησίας.

«Το ΚΚΕ θεωρεί ότι για την Ελλάδα είναι υπερώριμο ζήτημα ο διαχωρισμός Κράτους — Εκκλησίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση, τις τελετουργικές διαδικασίες σε δημόσιους θεσμούς, τον πολιτικό γάμο, την πολιτική κηδεία, τη δυνατότητα αποτέφρωσης νεκρών, την ονοματοδοσία, το περιουσιακό ζήτημα της Εκκλησίας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Το ΚΚΕ, εκτιμά ότι με τη συγκεκριμένη συμφωνία, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται ο συνταγματικός εναγκαλισμός Κράτους-Εκκλησίας, αλλά προστίθεται και ένας επιχειρηματικός εναγκαλισμός, στο πλαίσιο του Ταμείου Αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

«Ήταν νόμος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και το οποίο ταμείο περιέχει αρκετά σκοτεινά σημεία, όπως η πρόβλεψη ότι σε αυτό θα περιλαμβάνονται και αμφισβητούμενες εκτάσεις», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σχετικά:

Σφοδρές αντιδράσεις κληρικών για τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου
Τι περιλαμβάνει η συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου
Tags:
Εκκλησία, Μάκης Βορίδης, Ιερώνυμος, Νίκος Παππάς, Αλέξης Τσίπρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK