22:32 05 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Με τη συμφωνία απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα στα επόμενα χρόνια να συμπληρώσουμε αυτές τις θέσεις με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, επεσήμανε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Για απελευθέρωση 10.000 θέσεων εργασίας στο Δημόσιο, μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας για τις χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα καθ τιου Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου σχετικά με την πρόθεση για συμφωνία μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας.

Όπως είπε ο κ. Τζανακόπουλος, με τη συμφωνία αυτή θα ανοίξει ο δρόμος, ώστε τα επόμενα χρόνια να συμπληρωθούν 10.000 θέσεις με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων για να καλυφθούν ανάγκες του κοινωνικού κράτους. Πάντως, διευκρίνισε ότι ο συγκεκριμένος σχεδιασμός αφορά στην περίοδο από το 2020 και έπειτα. 

Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν σχεδιάζονται, δηλαδή, προσλήψεις, ο κ. Τζανακόπουλος, αρχικά, εξήγησε ότι η συμφωνία «περιλαμβάνει δύο μέρη. Διευθετείται το ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών με τον εξής τρόπο: Μέχρι τον αναγκαστικό νόμο του 1939 η ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζει ότι απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία σε αντάλλαγμα μικρότερο από την πραγματική αξία αυτής της περιουσίας. Για τον λόγο αυτό αναλαμβάνει την υποχρέωση, με μια μορφή επιδότησης, η οποία θα αντιστοιχεί στο σημερινό μισθολογικό κόστος, αναπροσαρμοζόμενο αναλόγως, να επιδοτεί την Ελληνική Εκκλησία και το ποσό αυτό θα προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία του κλήρου, ενώ την ίδια στιγμή διατηρούνται όλες οι θέσεις και κληρικών και λαϊκών που σήμερα υπάρχουν στην Εκκλησία της Ελλάδος».

Την ίδια στιγμή, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η Εκκλησία παραιτείται από διεκδικήσεις που αφορούν την περιουσία που απαλλοτριώθηκε μέχρι τον αναγκαστικό νόμο του 1939. Άρα πρόκειται για μια ιστορική συμφωνία, έναν ιστορικό συμβιβασμό που επιλύει μια χρόνια εκκρεμότητα μεταξύ της Εκκλησίας και της Πολιτείας.

Και προσέθεσε: «Σε ό,τι αφορά ειδικά το ζήτημα των δημοσίων υπαλλήλων πράγματι με τη συμφωνία αυτή απελευθερώνονται 10.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, διότι ξέρετε ότι οι κληρικοί αν και δεν είναι ακριβώς δημόσιοι υπάλληλοι, καταμετρώνται στο δυναμικό των δημοσίων υπαλλήλων και ακριβώς επειδή έχουμε καταφέρει να καταλήξουμε σε μία συμφωνία με τους θεσμούς, που προβλέπει το ένα προς ένα στο Δημόσιο, αυτό μας δίνει τη δυνατότητα στα επόμενα χρόνια να συμπληρώσουμε αυτές τις θέσεις με προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων, κατά κύριο λόγο για να καλύψουμε ανάγκες του κοινωνικού κράτους, δηλαδή γιατρούς, εκπαιδευτικούς».

Παράλληλα, αναφερόμενος στην πρόταση, σημείωσε ότι στόχος είναι να θέσει το πλαίσιο διευθέτησης ιστορικών εκκρεμοτήτων μεταξύ Πολιτείας — Εκκλησίας και προφανώς προκύπτει μετά από αμοιβαίες υποχωρήσεις που είναι αναγκαίες όταν επιχειρείται να βρεθεί συναινετική λύση.

Όπως τόνισε, η ελληνική κυβέρνηση καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να υποστηρίξουν αυτή την ιστορική πρωτοβουλία, προσθέτοντας ότι επιφυλάξεις, επισημάνσεις και διαφοροποιήσεις είναι προφανώς και θεμιτές και εύλογες σε ένα τόσο περίπλοκο ζήτημα. Αυτό που δεν είναι ούτε εύλογο ούτε θεμιτό είναι η διαστρέβλωση, η παραμόρφωση και τα γραφικά ψεύδη.

Tags:
δημόσιοι υπάλληλοι, Δημόσιο, θέσεις εργασίας, Εκκλησία της Ελλάδος, Εκκλησία, Ιερώνυμος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέξης Τσίπρας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK