19:18 20 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2019
Κεντρικά γραφεία ΚΚΕ

ΚΚΕ: Η συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου διαιωνίζει ιστορικές εκκρεμότητες

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 10

Το ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι η βασική ιστορική εκκρεμότητα που θά επρεπε να είχε λυθεί εδώ και δεκαετίες και είναι ο πλήρης διαχωρισμός Κράτους - Εκκλησίας λείπει από τη συνταγματική αναθεώρηση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το ζήτημα του πλήρους διαχωρισμού Κράτους — Εκκλησίας θέτει το ΚΚΕ σχολιάζοντας ότι η συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου «δεν λύνει ιστορικές εκκρεμότητες, αλλά αντίθετα τις διαιωνίζει και τις ενισχύει».

Τονίζει ότι η βασική ιστορική εκκρεμότητα που θα έπρεπε να είχε λυθεί εδώ και δεκαετίες και η οποία λείπει από τη συνταγματική αναθεώρηση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι το ζήτημα του πλήρους διαχωρισμού Κράτους — Εκκλησίας. «Ένας διαχωρισμός, ο οποίος σε τίποτε δεν εμποδίζει τα θρησκευτικά πιστεύω και την όποια θρησκευτική συνείδηση του ανθρώπου» διευκρινίζει σε ανακοίνωσή του.

Το ΚΚΕ υποστηρίζει ότι «με τη συγκεκριμένη συμφωνία Τσίπρα — Ιερώνυμου, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται ο συνταγματικός εναγκαλισμός Κράτους-Εκκλησίας, αλλά προστίθεται και ένας επιχειρηματικός εναγκαλισμός, στο πλαίσιο του Ταμείου Αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, που ήταν νόμος της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και το οποίο ταμείο περιέχει αρκετά σκοτεινά σημεία, όπως η πρόβλεψη ότι σε αυτό θα περιλαμβάνονται και αμφισβητούμενες εκτάσεις. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να αποσπάσει τη συναίνεση της Εκκλησίας στις περιορισμένου χαρακτήρα συνταγματικές αλλαγές».

Χαρακτηρίζει υπερώριμο το ζήτημα του διαχωρισμού «με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαίδευση, τις τελετουργικές διαδικασίες σε δημόσιους θεσμούς, τον πολιτικό γάμο, την πολιτική κηδεία, τη δυνατότητα αποτέφρωσης νεκρών, την ονοματοδοσία, το περιουσιακό ζήτημα της Εκκλησίας».

Σχετικά:

Ιερά Σύνοδος: Δεν υπεγράφη συμφωνία μεταξύ κράτους και Εκκλησίας, αλλά υπάρχει πρόθεση
Τζανακόπουλος: Ανοίγουν 10.000 θέσεις στο Δημόσιο με τη συμφωνία Εκκλησίας - Πολιτείας
Tags:
Εκκλησία, ΚΚΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK