20:08 23 ΙΟΥΛΙΟY 2019
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος

Τζανακόπουλος: Yπάρχουν τρεις κρίσιμοι κόμβοι για την κυβέρνηση

© Φωτογραφία : Nikos Libertas / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

«Η Αριστερά οφείλει, από τη θέση που βρίσκεται σήμερα και την εμπειρία που έχει αποκτήσει πλέον και από τη διακυβέρνηση, να θέσει στο τραπέζι του διαλόγου τις μεγάλες θεσμικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος», υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τρία ορόσημα για την κυβέρνηση, που αντανακλούν «τις μεγάλες προοδευτικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος» υπέδειξε μεταξύ άλλων κατά τη χθεσινή του ομιλία σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Βόρειας Αθήνας, στο δημαρχείο Χολαργού Παπάγου, ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Αυτά είναι: (1) Η δημιουργία των όρων για την οικοδόμηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου με ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης των εργαζομένων και στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας. (2) Η υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία ανοίγει μια νέα σελίδα για τη συνεργασία και τη φιλία των λαών της περιοχής και αναβαθμίζει καθοριστικά τη θέση της χώρας διεθνώς. Και (3) η εκκίνηση της διαδικασίας για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Παράλληλα σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ χαρακτήρισε τη συμφωνία των Πρεσπών «ιστορική τομή», η οποία επιλύει «μια ιστορική εκκρεμότητα, που έχει κοστίσει πολλαπλώς στην Ελλάδα, κυρίως ως προς τη δυνατότητα της να παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις στην περιοχή».

Μιλώντας για τη συνταγματική αναθεώρηση, ο κ. Τζανακόπουλος έκανε λόγο για «διαδικασία υπερώριμη και αναγκαία για την θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους, την ενίσχυση του κοινοβουλευτισμού και την θωράκιση της πολιτείας, σε μια περίοδο που οι απειλές για την δημοκρατία αυξάνονται διαρκώς. Η κυβέρνηση» είπε, προωθεί αλλαγές «που θα ενισχύουν τις λειτουργίες η εξουσία των οποίων πηγάζει απευθείας, και άρα ελέγχεται απευθείας, από το λαό».

«Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι προτάσεις για την καθιέρωση παγίως αναλογικού εκλογικού συστήματος και η ταυτόχρονη καθιέρωση της λεγόμενης εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας και η πρόταση που αποτρέπει τη διάλυση του Κοινοβουλίου με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο», επισήμανε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Επίσης θεωρούμε εκ των ων ουκ άνευ να μην επαναληφθούν έκτακτες πολιτικές καταστάσεις με διορισμούς Πρωθυπουργών που δεν έχουν περάσει από τη βάσανο της λαϊκής ψήφου. Κατά τη γνώμη μας οι πρωθυπουργοί πρέπει να εκλέγονται από το λαό και να λογοδοτούν στο λαό και μόνον σε αυτόν», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στην πρόταση συμφωνίας Πολιτείας και Εκκλησίας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι επιχειρεί από τη μια το ελληνικό κράτος να αναγνωρίσει τις οφειλές του απέναντι στην εκκλησία αλλά και από την άλλη η εκκλησία να παραιτηθεί από τις αξιώσεις της για την περιουσία που απαλλοτριώθηκε πριν από το 1939. 

Όταν η συμφωνία αυτή τεθεί σε ισχύ, πρόσθεσε, θα απελευθερωθούν 10.000 θέσεις στο δημόσιο για να καλυφθούν πιεστικές κοινωνικές ανάγκες για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους: την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια.

«Ο πολιτικός μας στόχος είναι η επιδότηση του κράτους προς την εκκλησία να μπορεί μέχρι το 2030 να καλύπτεται από τα κρατικά έσοδα που θα προέρχονται από το Ταμείο Αξιοποίησης εκκλησιαστικής περιουσίας», εξήγησε.

Tags:
Συνταγματική Αναθεώρηση, συμφωνία των Πρεσπών, συμφωνία, Δημόσιο, Εκκλησία, Δημήτρης Τζανακόπουλος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK