16:13 16 ΙΟΥΝΙΟY 2019
Ο Ελληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας

Τσίπρας: Αριστερή επιτυχία είναι η έξοδος από την κρίση με την κοινωνία όρθια (Βίντεο)

© Sputnik / Gennady Melnyk
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0

Η επιτυχία είναι διαφορετική για την Αριστερά και τη Δεξιά, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο συνέδριο του SPD, τονίζοντας πως «αριστερή επιτυχία» είναι «η έξοδος από την κρίση με την κοινωνία όρθια».

Το μήνυμα ότι η επιτυχία δεν είναι ίδια για την Αριστερά και τη Δεξιά, έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD, στο Βερολίνο. Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο δίλημμα που αντιμετώπισε τον Ιούλιο του 2015, ενώ αναφέρθηκε στους κινδύνους που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη, ζητώντας τη σύμπραξη της Αριστεράς με τη σοσιαλδημοκρατία και τον προοδευτικό χώρο.

«Όταν καταφέρνεις να βγεις από τα μνημόνια είναι επιτυχία», δήλωσε ο κ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας όμως ότι αυτό δεν αρκεί. «Επιτυχία για εμάς είναι η έξοδος από την κρίση με την κοινωνία όρθια, αυτή είναι μία αριστερή επιτυχία», υπογράμμισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε, μάλιστα, στην περίοδο του δημοψηφίσματος, τονίζοντας πως η έξοδος της χώρας από το ευρώ θα ήταν «ολική καταστροφή» για τα λαϊκά και μεσαία στρώματα.

«Η έξοδος από την Ευρωζώνη θα ήταν ολική καταστροφή»

«Όταν βρέθηκα μπροστά στο μεγαλύτερο δίλημμα, τον Ιούλιο του 2015, εκείνο που με βοήθησε να πάρω δύσκολες αποφάσεις, ήταν όταν με καθαρό μυαλό επιχείρησα να εκτιμήσω τις συνέπειες που θα είχε η επιλογή μου στις κοινωνικές δυνάμεις που η Αριστερά οφείλει να εκπροσωπεί. Η σύγκριση ήταν τρομοκρατική», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

«Η επιλογή της εξόδου από την Ευρωζώνη που σε κάποιους ακουγόταν εξόχως επαναστατική και άκρως αριστερή ήταν η επιλογή της ολικής καταστροφής των λαϊκών στρωμάτων και της μεσαίας τάξης, προς όφελος μίας μικρής ελίτ. Θα επρόκειτο για καταστροφική επιλογή ντυμένη με δήθεν προοδευτικό και επαναστατικό, αριστερό μανδύα που θα οδηγούσε σε βίαιη αναδιανομή του πλούτου» που θα ήταν βιαιότερη από αυτή των μνημονίων και της λιτότητας, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Για τους λόγους αυτούς, είπε ο πρωθυπουργός, «προτιμήσαμε έναν δύσκολο συμβιβασμό».

Ωστόσο πρόσθεσε πως «δε χάσαμε τον βασικό μας προσανατολισμό» που είναι «να σκεφτόμαστε για ποιους παλεύουμε και δίνουμε μάχες».

Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως η κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη μόνο για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, αλλά διότι την ίδια στιγμή η ανεργία μειώθηκε κατά οκτώ μονάδες, ανασφάλιστοι απέκτησαν πρόσβαση στην υγεία, θεσπίστηκε το ελάχιστο εισόδημα, στηρίχθηκε το κοινωνικό κράτος.

Μιλώντας για την πορεία από εδώ και πέρα, ο κ. Τσίπρας τόνισε την ανάγκη πολιτικών που θα «εγγυώνται την αειφόρο ανάπτυξη» με την προώθηση των ΑΠΕ και τη μετάβαση προς «µια πράσινη οικονομία».

«Σοσιαλδημοκρατία και Αριστερά πρέπει να συνεργαστούν»

Συνεχίζοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στον ρόλο της Αριστεράς σήμερα στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την άνοδο των ακροδεξιών δυνάμεων.

Ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι αν και ο ίδιος δεν είναι αντίθετος στην αλλαγή, εντούτοις η υπαναχώρηση της Αριστεράς από τις αρχές που πρεσβεύει, «θα αποδειχθεί κάποια στιγμή — αν δεν έχει αποδειχθεί- καταστροφική» καθώς χάνει την εκλογική της βάση σε όλη την Ευρώπη. Τον χώρο που αφήνει η Αριστερά, εκτίμησε ο κ. Τσίπρας, καλύπτουν δυνάμεις που χρησιμοποιούν ακραία δεξιά, λαϊκίστικη ρητορική. Πρόκειται για «φασιστικές δυνάμεις που έχουν δυναμώσει επικίνδυνα σε όλη την Ευρώπη» που έχουμε χρέος να «αντιμετωπίσουμε κατάματα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Η Αριστερά οφείλει να μιλήσει ξανά στη γλώσσα των ανθρώπων που εκπροσωπεί να εφαρμόσει όπου βρίσκεται στην κυβέρνηση, πολιτικές που βελτιώνουν τη ζωή της κοινωνικής πλειοψηφίας», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για μία «νέα χάρτα δικαιωμάτων της εργασίας, της επιστήμης, της νέας γενιάς».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη σύμπραξη των δυνάμεων της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και Αριστεράς.

«Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη οφείλουν σήμερα να συνειδητοποιήσουν ότι το κοινό μας σπίτι, η Ευρώπη, βρίσκεται μπροστά σε μεγάλο κίνδυνο, οφείλουμε να συναντηθούμε ώστε να σώσουμε το σπίτι μας», υπογράμμισε.

«Σοσιαλδημοκρατία και η Αριστερά μπορούν και πρέπει να συνεργαστούν», πρόσθεσε, αναφέροντας ως παράδειγμα την Ισπανία.

Tags:
Σοσιαλδημοκράτες, αριστερά, μνημόνια, SPD, Αλέξης Τσίπρας, Βερολίνο, Γερμανία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK