17:42 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στα λάθη που έγιναν με τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και οδήγησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αναφέρθηκε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο διεθνές «Φόρουμ για την Ειρήνη» στο Παρίσι.

Στα διδάγματα από τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και στα λάθη που έγιναν και οδήγησαν στον επόμενο μεγάλο πόλεμο αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας την Κυριακή στο διεθνές «Φόρουμ για την Ειρήνη», στο Παρίσι.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, λίγο πριν το ξέσπασμα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου «κανείς στην Ευρώπη δεν πίστευε ότι ο πόλεμος θα ξαναγυρίσει».

«Αν υπάρχει μία περίοδος από την οποία μπορούμε να βγάλουμε σημαντικά διδάγματα για τα λάθη και τις παγίδες που πρέπει να αποφύγουμε, είναι ο Μεσοπόλεμος», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας ότι σε αντίθεση με τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου οπότε και η Ευρώπη αναγεννήθηκε και χτίστηκε ξανά σε κοινωνικά θεμέλια, δε συνέβη το ίδιο με το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Μεταξύ του τέλους του Α' Π. Π. και της σημερινής εποχής υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές. Αλλά εάν να δούμε τις αιτίες που οδήγησαν στον Α' Π. Π. — μεγάλες ανισότητες, ατιμωτική συμφωνία για τους ηττημένους — υπάρχουν ομοιότητες. Σήμερα ζούμε σε έναν κόσμο όπου υπάρχουν ανισότητες», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, εξηγώντας ότι οι ανισότητες είναι η αιτία για τη μετανάστευση. «Ανισότητες υπάρχουν και μέσα στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

«Όταν σήμερα υπάρχει κόσμος που χάνει τη δουλειά του, την εμπιστοσύνη στους θεσμούς… είναι δεδομένο ότι θα αρχίσει να εμπιστεύεται αυτούς που δίνουν εύκολες απαντήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο γεννιέται και μεγαλώνει το αυγό του φιδιού, δηλαδή η ακροδεξιά, οι εθνικιστικές απόψεις».

Μάλιστα, όπως τόνισε, σε ορισμένες χώρες, οι απόψεις αυτές γίνονται κυρίαρχες. Στο πλαίσιο αυτό, «δημιουργείται μία ξεκάθαρη αναλογία με όσα έζησε η Ευρώπη στον Μεσοπόλεμο», καθώς ο Χίτλερ και ο Μουσολίνι απευθύνθηκαν «σε κοινωνίες καθημαγμένες, στις οποίες κυριαρχούσε ο φόβος και η απόγνωση».

«Οι κυρίαρχες ελίτ ήταν απολύτως ανυπόληπτες. Ήταν οι άνθρωποι που έστειλαν τα παιδιά τους σε ένα πόλεμο, που εκ των πραγμάτων, δεν γινόταν να κερδίσει ουσιαστικά κανείς», πρόσθεσε.

«Φασισμός και ναζισμός είναι απάνθρωπες ιδεολογίες, είναι όμως πανίσχυρες διότι απευθύνονται σε ένστικτα. Σε συνθήκες πολέμου, επικρατεί το ένστικτο της επιβίωσης. Μετά τον πόλεμο όμως, ο ηττημένος, διακατέχεται το ένστικτο της εκδίκησης. Εκεί πάτησαν οι δημαγωγοί της περιόδου», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι σήμερα «βρισκόμαστε ενώπιον ενός ιστορικού deja vu» καθώς βαθαίνει το χάσμα πλουσίων και φτωχών, η Ευρώπη υψώνει φράχτες σε κυνηγημένους, οι τεχνοκράτες λογίζονται ανώτεροι των εκλεγμένων εκπροσώπων του λαού. Αυτή «είναι μια Ευρώπη που θα αποτύχει», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός, κλείνοντας, κάλεσε να δούμε τις συγκρίσεις με την εποχή εκείνη διότι «η ιστορία δεν μπορεί να περιμένει και όταν επαναλαμβάνεται, είναι πολύ σκληρή απέναντί μας».

Tags:
Α' Παγκόσμιος Πόλεμος, Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, Αλέξης Τσίπρας, Παρίσι, Γαλλία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK